A Népszavában hirdetik Matkovichék eladásra a volt laktanya két újabb területét

A Népszavában hirdeti eladásra a balliberális Matkovich Ilona vezette önkormányzat a volt váci laktanya újabb területét – vette észre lapunk. A volt Esze Tamás laktanya két másik értékes ingatlanját értékesre jelölték 2022-ben, egyiket 590 millió, míg a másikat 702 millió forint értékben. Most újabb értékes területeket adnának el.

Számos alkalommal számoltunk be arról, hogy milyen mértékben zajlik a városi vagyon kiárusítása. A laktanya egy részének eladásáról nagy vita közepette két éve novemberben döntöttek. Ezt megelőzően 2022 szeptemberében is a képviselők elé hozták Matkovichék a laktanya eladásának tervét. Szeptember 21-én a volt Esze Tamás laktanya területén található két ingatlan értékesítésre jelölése miatt kisebb vita alakult ki a szeptemberi képviselő-testületi ülésen Vácon. Míg a városvezetés mihamarabb eladná, addig a Fidesz-KDNP képviselői szerint ez hiba, mert a jövőben tovább nőne a földterület értéke, és nem támogatták az ingatlan értékesítésre jelölését.

November 16-án aztán a baloldali többség értékesítésre jelölte ki az egyiket 590 millió, míg a másikat 702 millió forint értékben.

Mint ismert Vác városa ezt a területet pontosan meghatározott célok elérése érdekében kapta meg ingyen a magyar államtól. 2005. december 29-én a szerződő felek megkötötték a tulajdonba adási szerződést, majd az ingatlan birtokba adására 2006. január 26. napján került sor. E szerződés második pontja szerint a vagyonátadás célja szociális lakásépítés, oktatási intézmény, szabadidő központ, közösségi ház, közművelődési és szociális intézményrendszer kialakítása. Tehát arra nem költhető, ami már ma is létezik, hanem olyat kell belőle létrehozni, ami most még nincs, ami új, ami fejlesztés. Tehát, itt az állam célhoz kötötten adott egy nagy vagyont az önkormányzatnak, amit ha nem a cél szerint használ fel, akkor megszegi a szerződést és visszajárna az eredeti vagyon.

Tehát, a laktanya eladásából befolyt összegből az állammal kötött szerződés szerint éppen felhasználhatták volna szociális intézményrendszer kialakítására, szociális lakásépítésre is. Mokánszky Zoltán a Fidesz-KDNP váci képviselője a még 2023-ban az év első képviselő-testületi ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy „Noha választási ígéretük volt, de eddig még egyetlen egy szociális bérlakást nem építettek a három év alatt.” Mint azt tegnap a lapunknak adott interjúban Pető Csilla hangsúlyozta, azóta sem épült egyetlen szociális lakás sem, sőt a szociális bérlakás koncepcióról sem tudni semmit.

Még 2023-ban a februári ülésen maga Matkovich Ilona ismerte el, hogy egyetlen egy szociális bérlakást sem tudtak építeni:

„Sajnos annyira elment az infláció, hogy az eredeti tervünket azt feltehetően olyan módon ahogy szerettük volna az új lakás építések tekintetében nem fogjuk megvalósítani.” Hozzátette később: „Az eredeti elképzelésünk az önkormányzati új lakásépítések terén az egyelőre nem biztos, hogy a legjobban szolgálja a lakosság érdekét, hiszen nagyon magasak lettek a bekerülési árak” – fogalmazott a váci polgármester.

Arról semmilyen információt nem közölt Vác Város önkormányzata, mindvégig titkolták, hogy volt-e konkrét pályázó a területre. Ami biztos, hogy két újabb területet hirdetett meg a balliberális városvezetés, melyet ezúttal még a Népszavában is meghirdettek:

GRT

Hozzászólás
Előző cikkElfelejtették közölni Matkovichék, hogy a minisztérium többször is egyeztetett velük a Duna hídról
Következő cikkNagyon népszerű lett Vácrátót, országosan is ez a település mutatta az egyik legnagyobb népesség-növekedést 2023-ban +videó