Miközben Orbán Viktor szerint egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetünk, addig Vácon nemlétező akkugyár ellen tiltakoznak, és álhírekkel keltik a pánikot Matkovichék

Sem akkugyár, sem munkássászálló építéséről nincs szó Vác esetében, ennek ellenére e témakörben hirdetett meg lakossági fórumot a múlt héten a váci baloldali városvezetés.

„Ha jól csináljuk, egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetünk. 150 éve nem nyílt meg előttünk ilyen lehetőség”- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Fidesz tisztújító kongresszusán, ahol a magyar gazdaság jövőjéről, a magyar modellről és a zöld energiáról is beszélt. Vác és térsége életében ez a kérdéskör több okból kifolyólag is különösen aktuális.

Noha sem akkugyár, sem munkásszálló építéséről nincs szó jelenleg Vác esetében, ennek ellenére e témakörben hirdetett meg lakossági fórumot a múlt héten a váci baloldali városvezetés. Ezen kívül pedig karöltve a baloldali médiával keltették a pánikot, hogy a gödi gyár mérgező vize folyhatott ki Vácon. Tették mindezt úgy, hogy a legalapvetőbb tényekről tájékozódtak volna. Mint ismert Matkovich Ilona váci polgármester és Kiss Zsolt alpolgármester a václigeti csőtörés helyszínén azt híresztelték, hogy a Samsung mérgező vize folyhatott ki.

Mint ismert, a Katasztrófavédelmi mobillabor a kiáramlás helyszínén és egy közeli fúrt kútnál mintát vett, veszélyes anyag nem volt kimutatható. A DMRV Zrt. pedig hivatalos közleményben tudatta, hogy a meghibásodott vezetéket szakembereik azonnal azonosították, elvégezték a sérült szakasz kizárását, így a víz kiáramlása megszűnt. Kiemelték, hogy az esemény semmilyen formában nem befolyásolja a vezetékes ivóvíz-szolgáltatást, a településen a lakosság ellátása zavartalan, az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű és fogyasztásra alkalmas. Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője közleményében hangsúlyozta, hogy a polgárok biztonsága a legfontosabb, ezért a váci csőtörés minden részét ki kell vizsgálni. Hozzátette, a váci családok biztonsága és tájékoztatása mindennél fontosabb.

Mindeközben megérkeztek a laboreredmények: továbbra sem mutattak ki veszélyes anyagot a václigeti vízmintákban. Az akkreditált laboratóriumi vizsgálat nehézfémekre vonatkozó vizsgálati eredményeiről készült 2023. 11. 17-i jegyzőkönyv értékelése alapján a vízmintákban határérték feletti koncentráció nem volt kimutatható – tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Olyannyira nem ülnek fel a váciak ennek az erőlködő hisztériakeltésnek, hogy hiába teszik közzé az ES TV által készített akkumulátorgyárak ellen hergelő videót két nap alatt háromszor is a baloldali propagandaoldallá minősült vac.hu Facebook oldalára, a 34 ezres Vácon két nap alatt sem sikerült alig több mint 300 megtekintést elérniük.

Jól láthatóan politikai kampánycélkora, hisztériakeltésre használják fel mind a csőtörést, mind a nem Vácon, hanem egy másik településen, Gödön épült akkumulátorgyárat is. Miközben Vácon az itt élők életminőségét valóban befolyásoló tényezővel, a rendszeresen rossz minőségű levegővel érdemben egyáltalán nem foglalkoznak. Az országban kirívóan rossz levegőről tájékoztatást nem adnak, arról lakossági fórumot nem tartanak. Noha ez létező, és valós problémát jelent az itt élők számára.

Vác baloldali vezetése, tehát ahogy sem a multifunkciós sportcsarnokot, sem a kiemelt státuszú színházat, vagy épp a V4 fesztivált, a hidat, úgy akkumulátorgyárat sem akar, tiltakozik. Az más kérdés, hogy senki nem akart ilyet. Szerkesztőségünk fel is tette a kérdést a legutóbbi fórumon a Városházán Matkovich Ilonának, hogy hol épül Vácon akkumulátorgyár, amely ellen tiltakoznak, de erre Matkovich Ilona választ nem tudott adni.

Három kérdésre várták a válaszokat. A valóban gondot jelentő kirívóan rossz váci levegő kérdésköre nem szerepelt a témák között. A fórumon Szaszkó Andrea (Göd-ÉRT Egyesület), dr. Horváth Imre (rendőr alezredes, kapitányságvezető), Matkovich Ilona (polgármester), Kiss Zsolt (alpolgármester) vett részt.

Ahogy arra sem, hogy mit tettek az elmúlt négy évben az olyan valóban fontos környezetvédelmi kérdés esetében, mint a légszennyezettség. Az elmúlt hónapok során ugyanis volt olyan időszak, mikor Vácon erősen szennyezett volt a levegő. Ám a környezetért aggódó baloldali polgármester erre sem tudott választ adni. Válaszában jobb híján azt javasolta, hogy biciklivel kellene járni autó helyett. felvetésünkre, hogy hogy áll a kampányban beígért 1000 fa ügye ügye, szintén nem kaptunk érdemi választ. A váci városháza dísztermében tartott lakossági fórumról egy követező cikkben részletesen beszámolunk.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Fidesz tisztújító kongresszusán a magyar modellről, és zöld energiáról is beszélt:

„A kormány álláspontja zöld energia, igen, zöld ideológia nem. Mi magyarok egyszerűen csak tiszta, egészséges és természetes világot akarunk a teremtés rendje szerint. Ilyenben akarunk élni, és ezt akarjuk örökül hagyni az unokáinkra is, akiknek a száma örvendetesen gyarapszik. Az ajtót, amelyik erre a világra nyílik, úgy hívják, zöld energia. Ha zöld világot akarunk, akkor a hagyományos ipari gazdaságunkat új, modern természetbarát gazdasággá kell alakítanunk. Meggyőződésem, a magyar gazdaság jövője a zöld energia. Valójában két dolgot kell tennünk, ha sikeresek akarunk lenni: zöld energiát kell termelni és aztán el kell tárolni. Aki ebben jó, az a világgazdaság élére törhet és megnyerheti a jövőt. Aki kimarad, az lemarad, vesztes lesz. Várhat a következő nagy világtechnológia váltás hullámára, amire talán majd egyszer felkapaszkodhat. A mai kimaradóknak addig is irány a pince, de legalábbis a szuterén, onnan lehet vágyakozva bámulni a felül lévők zöld világát. Az új világgazdasági rend, az új zöld világgazdaság, kedves barátaim óriási versenyben nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik” – fogalmazott.

(Orbán Viktor miniszterelnök a szombati kongresszusi beszédében a 21. perctől szól a zöld energiát érintő kérdésekről.)

Tíz év múlva, Paks 2-t befejezve gazdaságunk 52% nukleáris és 39 százalék megújuló döntően napenergiát állít majd elő

A kormányfő arról is beszélt, hogy a napenergia részaránya már az uniós átlag felett növekedett nálunk, vagyis a benevezési szintidőt már megugrottuk. Tíz év múlva, Paks 2-t befejezve gazdaságunk 52% nukleáris és 39 százalék megújuló döntően napenergiát állít majd elő. Hozzátette azt is, hogy a magyar villamos vezetékrendszert már összekötöttük a szomszédainkéval, így tetszés szerint adhatjuk és vehetjük az energiát.

Mint rámutatott: „Ezzel azonban még nem nyertük meg a versenyt. Ezzel még nem vagyunk az élbolyban, ugyanis zöld energiát termelni már sokan tudnak a világban. Az igazi vízválasztó, a sikeresek és a többiek közötti választóvonal a megtermelt energia tárolása lesz.„

A jövő nagy kérdése, hogy ki, melyik nemzetgazdaság lesz képes erre – folytatta Magyarország miniszterelnöke, hozzátéve, hogy úgy véli az, aki nem csak a gépkocsikban, hanem a lakásokban és az ipartelepeken is tud majd energiát tárolni.

Orbán Viktor szerint ha jól csináljuk, egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetünk. 150 éve nem nyílt meg előttünk ilyen lehetőség

A gépkocsikkal és a zöld közlekedéssel lényegében már megvagyunk, az mindjárt a zsákban lesz – mondta hozzátéve, hogy most a lakóépületek és az ipartelepek következnek. „Magyarország mind a három területen élen akar járni, ha győztes akar lenni, mind a három területen élen is kell járnia. Ehhez méretes beruházásokra, nagy magánberuházásokra van szükség. Meggyőződésem, hogy a magyar gazdaság jövője most dől el, mert most dől el, hol alakulnak ki Európa zöld ipari központjai” – fogalmazott.

Orbán Viktor rámutatott, hogy egy új világgazdasági korszak éllovasi lehetünk. Mint fogalmazott: „Ha jól csináljuk, egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetünk. 150 éve nem nyílt meg előttünk ilyen lehetőség. Az elmúlt száz évben az ajtók inkább záródtak, egyre zsugorodó hazába szorítva bennünket. Most itt a lehetőség, zöld energiánk lesz bőségesen, a felhasználható vizünk rengeteg, elvégre Magyarország egy nagy medence, és az ország keleti és déli részén még vannak komoly munkaerő-tartalékaink is. Minden feltétel adott a sikerhez. Csak bátor és felkészült országvezetésre, helyi és országos vezetőkre van szükség. Hajrá Debrecen, hajrá Nyíregyháza, hajrá Göd, hajrá Komárom, és hajrá Iváncsa, és utánuk több is jön talán.”

Egyre többen irigylik a magyar modellt – a franciák, a németek, az olaszok, az osztrákok a fél életüket odaadnák, ha újra migráns mentes hazájuk lehetne

Magyarország miniszterelnöke mindezek mellett arra is kitért, hogy a magyar modell nem csak látható, de egyre többen irigylik, még ha hivatalosan az ellenkezőjét kell is mondaniuk: „A franciák, a németek, az olaszok, az osztrákok a fél életüket odaadnák, ha újra migráns mentes hazájuk lehetne. Nálunk közben zéró migráció, ide csak az jöhet be, akit mi beengedünk. Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa, ami a terrort támogató nyugati utcai zavargások fényében még inkább nyilvánvaló. Munkaalapú gazdaság, mert Magyarországon a jólét nem olyasmi, amit az állam osztogat, vagy amivel az állam hitegeti az embereket. A jólét errefelé olyasmi, aminek előfeltétele a munka. Fordítva nem megy. Teljes foglalkoztatottság, erős családok, nemzetegyesítés, csökkenő adósság, alacsony adók, rajokban érkező befektetések, kereskedés és együttműködés az ország részéről Magyarország részéről a világ minden országával. És észszerű zöld átalakulás a legmodernebb technológiák meghonosítása Magyarországon ez a magyar, a magyar európai modell” – zárta sorait Orbán Viktor miniszterelnök.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkMegérkeztek a laboreredmények: továbbra sem mutattak ki veszélyes anyagot a václigeti vízmintákban
Következő cikkBenyújtotta Kocsis Máté a szuverenitásvédelmi törvénytervezetet