Matkovich Ilona ezer fa ültetésére vonatkozó tervét civil szervezetek és diákok segítségével próbálja megoldani valahogy

Matkovich Ilona 2019-ben az önkormányzati választásokat követően részletesen számolt be a teljes ellenzéki összefogás, azaz a helyi szivárványkoalíció programjáról, köztük ezer fa elültetéséről, ám ez a terve is erősen megkérdőjelezhetővé válik, így bő hét hónappal az önkormányzati választások előtt.

A programjukat ismertető terjedelmes lista online és nyomtatott változatban is elérhető volt, ám ma már online nem találni meg, hogy mit is ígért 2019. október 13-at követően Matkovich Ilona. Birtokunkban van egy példány ebből, melyben a „zöld városért” program jegyében a baloldali polgármester ezer fa elültetését ígérte a váciaknak. Ha jobban szemügyre vesszük a programját, más is ígért, mégpedig az ártéri tanösvény rendbehozását, melynek érdekében az elmúlt négy év során szintén nem sok előrelépést tett.

Matkovich Ilona és a szivárványkoalíció programjának részlete 2019-ből

Mokánszky Zoltán a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője szerint 2019. októbere óta az önkormányzat saját forrásból egyetlen fát sem ültethetett, azaz civil szervezetek, cégek állhatták a faültetés költségét. Szerettük volna erről az állításról megkérdezni Matkovich Ilona polgármestert, ám az írásban napokkal ezelőtt elküldött kérdéseinkre ezúttal sem kaptunk választ eddig.

„Míg a kampányában azt vállalta, hogy ezer fát ültet, ezúttal is más tollával ékeskedik. Az ezer fából a város egyetlen egyet nem valósított meg tudomásom szerint, viszont a helyi civil szervezeteket nagyon használják. Most épp a Bagolybükk Egyesület végzi el ezt a feladatot, ennek a civil szervezetnek van nagy szerepe, ugyanis a fákat ők biztosították. Matkovich Ilona megígérte az egyesületnek, hogy a fák helyét előkészítik, kiássák, de még ezt sem tették meg. Ezt is a Bagolybükk egyesület intézte, egy másik vállalkozó finanszírozta ennek a költségeit. Tehát hangsúlyozom, mindez Vác városának egyetlen fillérjébe sem került” – fejtette ki portálunk megkeresésére a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Hozzátette: „Továbbá rendkívül sérelmezem, hogy megint nem volt egyeztetés a képviselőkkel arról, hogy a körzeteinkben hová ültessünk fákat. Teljesen önhatalmúan jelölgették ki. Tudomásom szerint az egyesület 100-120 darab fát ajánlott fel a városnak, melynek darabja 30-50 ezer forint között van.

Mindeközben Matkovich Ilona szokásos vasárnapi Facebook posztjában is kitért a faültetésre, ám ott meg sem említi a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesületet. Mint írja, diákok és óvodások dolgoztak a város közterületein pénteken, ezen kívül a Vác VLSE focistái és állítása szerint több száz ember.

A Facebook eseményre a 34 ezres Vácon összesen 42-en jelezték részvételüket, a segítő diákokon, focistákon, óvodásokon kívül nem látni a polgármester Facebook oldalán közzétett fotókon, de az ES TV összefoglalójában sem olyan felvételt, ahol több százan ültetik a városnak – Mokánszky Zoltán állítása szerint – egyetlen fillérjébe sem kerülő fákat.

Kérdéseinkkel megkerestük a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesületet, és természetesen Matkovich Ilona polgármestert is. Főképp arra lettünk volna kíváncsiak, hogy bő hét hónappal az önkormányzati választások előtt hogy áll az ezer fa elültetésével a váci polgármester? A Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület írásban feltett kérdéseinkre nem adott választ, de Facebook oldalukon azt írják, hogy az Éltex Kft. adott számukra ajándékba 100, míg a DMRV Zrt. 50 darab fát. Így Vác városa az egyesületen keresztül jutott hozzá ingyen a felajánlott fákhoz, de azokat ez a civil szervezet szerezte be, az ültetést pedig diákok segítségével oldották meg a képek és a beszámolók szerint. Az egyesület azt is ismertette, hogy az elmúlt 6 év alatt 242 fát ültettek el. Felmerül a kérdés, ha egy faültetésben ennyire aktív egyesület 6 év alatt összesen 242 fát ültet el, akkor Matkovich Ilona a „szakértelem és megvalósíthatóság” jegyében készített programjában az 1000 fa tervezett ültetése hiteles állítás volt-e?

Visszatérve az időközben saját egyesületét is létrehozó Matkovich Ilonára, választási ígéretei között 2019-ben úgy fogalmazott, programjuk egyebek mellett a szakértelem és a megvalósíthatóság programja is. Egyelőre a beígért ezer fa ügyében, a megvalósíthatóság erősen kérdésessé válik.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkDMRV: az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű és fogyasztásra alkalmas Vácon
Következő cikkRétvári Bence: a polgárok biztonsága a legfontosabb, ezért a václigeti csőtörés minden részét ki kell vizsgálni