Megérkeztek a laboreredmények: továbbra sem mutattak ki veszélyes anyagot a václigeti vízmintákban

Az akkreditált laboratóriumi vizsgálat nehézfémekre vonatkozó vizsgálati eredményeiről készült 2023. 11. 17-i jegyzőkönyv értékelése alapján a vízmintákban határérték feletti koncentráció nem volt kimutatható – tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Mint arról lapunk és a DMRV Zrt. beszámolt, november 15-én a délutáni órákban, Vácott, a Gőzös utcában egy teherautó alatt beszakadt a homokos földút, amely miatt csőtörés alakult ki. A meghibásodott vezetéket a DMRV szakemberei azonnal azonosították, elvégezték a sérült szakasz kizárását.

A szolgáltató tájékoztatása szerint az esemény semmilyen formában nem befolyásolta a vezetékes ivóvíz-szolgáltatást, a településen a lakosság ellátása zavartalan, az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű és fogyasztásra alkalmas.

Rétvári Bence a térség KDNP-s országgyűlési képviselője az eset után közleményt adott ki, amelyben azt írja: a polgárok biztonsága a legfontosabb, ezért az ügy minden részét ki kell vizsgálni, a laborvizsgálatokat nyilvánosságra kell hozni, és a vizsgálatokat meg kell ismételni, hogy mindenki pontos és biztos adatokkal rendelkezzen. Hozzátette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy a kifolyt vizet egy másik akkreditált labor is megvizsgálja, és az eredményeket hozza nyilvánosságra minél hamarabb, miután a váci családok biztonsága és tájékoztatása mindennél fontosabb.

A Katasztrófavédelem legfrissebb közleményében tájékoztatta a lakosságot arról, hogy az akkreditált laboratóriumi vizsgálat nehézfémekre vonatkozó vizsgálati eredményeiről készült 2023. 11. 17-i jegyzőkönyv értékelése alapján a vízmintákban határérték feletti koncentráció nem volt kimutatható. Az értékelést a területileg illetékes vízvédelmi hatóság a közcsatornába bocsátható szennyezőanyagokra vonatkozó jogszabályban meghatározott küszöbértékek alapján végezte el.

Hozzászólás
Előző cikkRemek hangulatban telt Acsán az idei évi „Idősek Napja”
Következő cikkMiközben Orbán Viktor szerint egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetünk, addig Vácon nemlétező akkugyár ellen tiltakoznak, és álhírekkel keltik a pánikot Matkovichék