Az utolsó WC-t is eladják Matkovichék

A Naszály úti 102 négyzetméteres illemhelyet is eladásra kínálják a Matkovich Ilona vezette Vácon. A baloldali városvezetőt rengeteg kritika éri, a Duna-parti város kormánypárti képviselői rendre a városi vagyon kiárusításával vádolják. Már az egyik utolsó nyilvános WC-t is eladják.

Noha a városi vagyon kiárusítására vonatkozó vádakat rendre tagadja Matkovich Ilona Vác baloldali polgármestere, ám tény, hogy az illemhely közvetlen közelében lévő Csocsaj Grill étterem épületét már eladták, a szintén közvetlenül e mellett található Gazdasági Hivatal épületét is dobra verték, most pedig ugyanitt, a Csocsajtól pár száz méterre lévő 102 négyzetméteres illemhely kerül sorra.

Hogy miért nem üzemel, az egy jó kérdés, nyilván csak a gond lenne vele, így egyszerűbb eladni.

Az egy másik kérdés, hogy hova tudnak menni a váciak, ha rájuk tör a szükség? A piac mellett található egy darab női, és férfi illemhely. Ezen kívül lapunk nem tud több nyilvános WC-ről a városban. A Duna-parti illemhely is zárva van.

Mokánszky Zoltán a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője tavaly december 13-án írásbeli kérdést tett fel a képviselő-testületi ülésen egyebek mellett arra vonatkozóan, hogy 2019. október 13. és 2023 december 13 között hány darab önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant adtak el és milyen mértékben. Hány darab üzlethelyiséget adtak el? De arra is kíváncsi volt, hogy hány darab ingatlant, épületet, földterületet vontak ki a törzsvagyonból.

A feltett kérdésekre Varga Borbála a Váci Városfejlesztő Kft. ügyvezetője válaszolt. A mellékelt képen is látható, hogy 2020-ban 23 db önkormányzati tulajdonú lakást adtak el, többek között olyan frekventált helyeken, mint a Széchenyi, Káptalan utca, Köztársaság út, a Csányi László körút. 2021-ben tovább folytatódott a tendencia. Itt szerepel egy 177 négyzetméteres igen nagy épület, lakással együtt. Ez is kiemelkedő helyen, a Március 15. tér 15 számban. Ebben az évben is eladtak 18 darab önkormányzati lakást. Ezek többsége 50-60 négyzetméteres nagyobb lakás. 2022-ben sem állt meg az önkormányzati lakások értékesítése. Ekkor 12 darab lakást vertek dobra. Köztük volt egy 80 négyzetméteres a Zrínyi Miklós utcában 18 millió forintért, és 50 négyzetméteres a Földváry Károly téren 11 és fél millió forintért, egy 41 négyzetméteres a II. Rákóczi Ferenc téren 9 millió forintért. A teljes listán szerepel továbbá az eladott üzletek, nem lakás célú helyiségek, földek listája is.

Rengeteg önkormányzati lakást adnak el, a megígért újat egyet sem épített a Matkovich-féle baloldali városvezetés

Matkovich Ilona 2019-ben programjában önkormányzati lakásügynökség bevezetését, helyi bérlakásprogram beindítását, – amely a váci alacsonyabb bérrel rendelkező lakosok lakhatását segíti – ígérte.

A teljes ellenzéki összefogás, az Összefogás Vácért 2019-ben, a „tisztakezű városirányítás” programjában az Élhetőbb Városért program keretében szó szerint azt írta: „önkormányzati lakásügynökség bevezetése, helyi bérlakásprogram beindítása amely a váci alacsonyabb bérrel rendelkező lakosok lakhatását segíti.”

Az Összefogás frakció valamennyi tagjának elküldtük kérdésünket arra vonatkozóan, hogy:

  • Mikor vezették be az önkormányzati lakásügynökséget?
  • Hogy lehet az, hogy csökkent az önkormányzati lakások száma az elmúlt 5 év alatt, és újak nem épültek?
  • Miért nőtt a kilakoltatott családok, lakók száma minden évben az elmúlt öt év során?
  • Mikor vezették be a helyi bérlakásprogramot?
  • Mit jelent a helyi bérlakásprogram? Milyen eredményekről tud beszámolni.

Ezeket a kérdéseket ezúttal is elküldtük Matkovich Ilona polgármester számára, aki az elmúlt öt év alatt eddig egyetlen esetbe sem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre, stábunknak megtiltották, hogy a Városháza területén kérdést tegyünk fel, és a szóban feltett kérdéseinkre is rendre elutasító válaszokat kapunk.

Jess Kinga sem válaszolt még elküldött kérdésünkre, Kiss Zsolt alpolgármester sem, de ezúttal számukra is elküldjük a fenti kérdéseket, továbbá megküldjük Inotay Gergely alpolgármester, Ferjancsics László alpolgármester, Fehér Zsolt, Kászonyi Károly, Molnár Nándor, Rozmaring Sándor Márton valamint Tótváradi-Nagy Bence számára is.

Mindez azért nagyon fontos információ, mert a szerkesztőségünkhöz eljutott adatok szerint az Összefogás Vácért ellenzéki összefogás városirányítása alatt minden évben nőtt Vácon a kilakoltatott személyek száma.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkVác leglassabban készülő, legtöbbet dráguló beruházása a Bauer Mihály utcai bölcsőde (videó)
Következő cikkImre Zsolt: Matkovich Ilona nemcsak politikusként, hanem nőként és anyaként is a „hallgatásával asszisztál” Fehér Zsolt ügye mellett (videó)