Nem állnak meg, Matkovichék újabb nagy értékű belvárosi ingatlant készülnek dobra verni – így fogy Vác vagyona

Alig pár száz méterre az önkormányzat egyik korábbi értékes tulajdonától, melyet a Csocsaj Kft. részére adott el a Matkovich vezette baloldali többségű váci képviselő-testület, most szép csendben egy újabb nagy területű, frekventált, belvárosi ingatlant tervez dobra verni a Matkovich-féle szivárványkoalíció. Ezúttal a 400 négyzetméter alapterületű volt Gazdasági Hivatal épületét árusítanák ki.

Teszik mindezt úgy, hogy a szeptember 20-i képviselő-testületi ülésen a Fidesz-KDNP két képviselője is kérdőre vonta Matkovich Ilonát az ügyben, aki akkor tagadta, hogy bármilyen konkrét szándékuk lenne az épülettel. Matkovich szeptember végén még azt mondta, hogy nem tud konkrét szándékról beszámolni, pár héttel később már az értékbecslés is lezajlott, jövő héten a testület elé kerülhet az értékes belvárosi vagyonelem kiárusítása.

Vácon a szeptemberi képviselő-testületi ülés ötödik napirendi pontjában tárgyalták a Gazdasági Hivatal alapító okiratának és használati szerződésének módosítását. Az ügy kapcsán akkor Mokánszky Zoltán a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője Matkovich Ilona polgármestertől azt kérdezte, hogy tervezik-e értékesíteni a Sziréna közben található ingatlant. A baloldali polgármester kitérő választ adott.

Az ügy előzménye ugyanis, hogy a Gazdasági Hivatal a Városháza épületébe költözött, így a 413 négyzetméter alapterületű ingatlan teljesen kiürült.

Mokánszky Zoltán: „Csak akkor szembesülünk dolgokkal, amikor látjuk, hogy valamit eladásra kínálnak.”

Mokánszky Zoltán ezért Matkovich Ilonának szegezte a kérdést: „Mi a tervük a Sziréna közzel, mert Önök nem avatnak be, csak akkor szembesülünk dolgokkal, amikor látjuk, hogy valamit eladásra kínálnak. Hogyha minket is bevonnának ebbe és elmondanák, hogy mi a tervük, meg a váciak is hallanák, akkor nagyon örülnénk, köszönöm szépen.”

Az ülésről készített jegyzőkönyv azonban minden bizonnyal hibás, ugyanis vélhetően Matkovich Ilona polgármester erre adott válaszát, Mokánszky Zoltán neve alatt közlik. E szerint a baloldali polgármester úgy reagált: „Egyelőre annyit tudok önnek mondani, hogy a Gazdasági Hivatal ugye, mivel a Járási Hivatal átköltözött a Csányi körútra, a Gazdasági hivatal pedig átköltözik a Városházára, egyelőre ennyit tudok mondani Önnek.”

Az ügyben Pető Csilla (Fidesz-KDNP) képviselő is megkérdezte Matkovich Ilonától, hogy a Gazdasági Hivatal Városházára költözését követően mi a tervük a Sziréna köz 7. számú épülettel? Mi a szándékuk?

Matkovich Ilona úgy reagált, hogy „konkrét szándékról még nem tud beszámolni”. Hozzátette, hogy: „bármi terv lesz ezzel kapcsolatban hát Önök az elsők között lesznek természetesen egyrészt, akik megtudják, másrészt pedig a megfelelő fórumokon megvitathatják, kérdezhetnek, tanácsot adhatnak.”

Pető Csilla megjegyezte, hogy „kicsit furcsának tűnik, hogy minden cél, ok és indok nélkül költözik az egyik Hivatal, a másik Hivatalba, tehát nem tudom elképzelni, hogy nincsen valamilyen motiváció, ami miatt ez megtörténik.”

Matkovich Ilona szerint „a rezsi megtakarítás volt az egyik indok”. Hogy mi volt a másik, azt nem fejtette ki az ülésen, mert lezárva az ügyet feltette szavazásra a kérdést.

Mindeközben azonban úgy értesültünk, hogy tegnap a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság napirendre tűzte a Gazdasági Hivatal értékesítését. Tehát a másik ok is napvilágot láthatott ezek szerint. Noha Matkovich Ilona azt állította kevesebb mint két hónappal ezelőtt, hogy konkrét szándékról nem tud beszámolni, sőt azt az ígéretet tette, hogy amint „bármi terv lesz ezzel kapcsolatban” elsőként értesíti Pető Csilla mellett a testület jobboldali képviselőit, ez nem történt meg. Matkovich Ilona azt is kijelentette, hogy amennyiben lesz terv ezzel kapcsolatban, akkor Pető Csilláék a megfelelő fórumokon megvitathatják, kérdezhetnek, tanácsot adhatnak.

Megkeresésünkre Pető Csilla elmondta: „Semmilyen módon nem kaptam erre a kérdésre választ, sem meghívást a gazdasági bizottsági ülésre, ahol ez a kérdés megtárgyalása került. Matkovich Ilona állítása ellenére, sem szóban, sem írásban sem tájékoztattak, hogy döntés született a Gazdasági Hivatal épületének eladásáról. Úgy gondolom, hogy a polgármester asszony kijelentései súlytalanok, nem vehetőek komolyan. Akkor sem, ha a sajtó nyilvánossága előtt teszi azokat.”

Pető Csilla arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miképp kommentálja az újabb értékes belvárosi ingatlan eladását úgy reagált: „Ismételten egy olyan ingatlan felélés történik, melynek nincs valós alapja. A Gazdasági Hivatal épülete nem a szivárványkoalíció által hangoztatott rossz vagyon kategóriába tartozik. Frekventált helyen, a belvárosban található.”

A tegnapi bizottsági ülésen a városi honlapon elérhető dokumentum szerint, Belencsák Ágnes Hivatalvezető, mint előterjesztő közlése szerint a 413 négyzetméter nagyságú önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra vonatkozóan már el is készíttették a Conzus Group Igazságügyi Szakértő Kft. által az értékbecslést. Az értékbecslés alapján az ingatlan forgalmi értéke összesen 73 millió 500 ezer forint. Az értékbecslés összege 295 ezer forint + ÁFA volt.

A jövő heti képviselő-testületi ülésre el is készítették a határozati javaslatot. E szerint Vác város önkormányzata nevében és képviseletében Vác város önkormányzat Gazdasági Hivatala értékesítésre hirdeti nyílt pályáztatással a város kizárólagos tulajdonát képező Sziréna köz 7 szám alatti ingatlant.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkJól halad a csapadékvíz elvezető-rendszer fejlesztése Nagybörzsönyben
Következő cikkJegyzői utasításra nem hozhatja nyilvánosságra Pető Csilla, hogy miért nem lesz mozgássérült parkolóhely a Csányi László körúton