Imre Zsolt: Az elmúlt négy esztendő egy helyben toporgás volt Vác tekintetében

„Az elmúlt négy esztendő az egy helyben toporgás volt Vác tekintetében. A környező települések öles léptekben hagytak el minket. Elég, ha csak Dunakeszire, Veresegyházra, vagy Gödre gondolunk. Vác elveszítette azt a kulturális, gazdasági, térségi vezető szerepét, mint amit korábban betöltött” – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Imre Zsolt a Fidesz-KDNP váci polgármesterjelöltje.

Emellett reagált a baloldal szociális érzéketlenségére, az évről-évre növekedő kilakoltatásokra, és a szociális bérlakásprogram teljes kudarcára. Arról is beszélt, hogy garantálja a váci szakrendelő 2026-ig megvalósuló felújítását. Emellett részletesen ismertette a 15 pontos intézkedési tervét is.

A Matkovich Ilona vezette váci baloldal hónapok óta nevezi önt „Munkásszállós” Imre Zsoltnak. Még februárban tartott egy sajtótájékoztatót Inotay Gergely alpolgármester, Tótváradi-Nagy Bence és Rozmaring Sándor képviselők. A városi propaganda televízió az ES TV beszámolója szerint Inotay arról beszélt, hogy ön nem fog akadályt gördíteni a munkásszállók megépítése elé. Ebben a lejárató kampányban aktívan vesz részt a Váci Hírnök is, mely szintén ezzel a jelzővel minősíti önt. Mindezek után Inotay Gergely egy Facebook posztjában úgy fogalmazott: „Senki nem mondta, hogy Imre Zsolt itt, vagy bárhol máshol munkásszállót épít.” Miképp kommentálja, hogy Inotay Gergely nyíltan beismerte, hogy mindvégig hazudtak?

Össze-vissza beszélnek, hazudnak ez nem meglepő. Bővebben ezt nem is kell kommentálnom. Vácnak egyébként nem munkásszállóra van szüksége, hanem munkahelyekre. Ilyen tekintetben a városvezetésnek mindent meg kellett volna tennie, hogy munkahelyeket teremtsen, de ebben nem tudtak mit felmutatni. Itt volt korábban a GE, az IBM, ám elmentek, ami nem csak az iparűzési adóbevétel szempontjából jelentős kiesés, hanem foglalkoztatási szempontból is problémát jelent. Olyan önkormányzatra van szükség, amelyik befektetőbarát, és minden feltételt megteremt azért, hogy a befektetőknek megérje itt munkahelyet teremteni. Ezért a Szakképzési Centrummal és például a helyi vállalkozókkal kellett volna sokkal erősebb kapcsolatot kiépíteni, és nem azzal riogatni az embereket, hogy itt munkásszálló fog épülni. Nem fog munkásszálló épülni. Az pedig, hogy magánerős beruházásként bárki is akar-e munkásszállót építeni, ahhoz nekem semmi közöm nincsen.

Magyar Pétert a Tisza Párt alelnökét is felhasználták ehhez a hazugsághoz, ő ugyanis arról beszélt Vácon, hogy úgy tudja, már van egy 1400 fős munkásszálló a városban. Mit gondol erről és az egész Magyar Péter-jelenségről?

Ez egy téves információ volt, amit Magyar Péter szájába adtak. Nem tudok róla, hogy itt bárhol is 1400 fős munkásszálló működne, merthogy ugye azt mondta Magyar Péter, hogy ez már működik. Még csak azt sem tudom, hogy egy 1400 fős munkásszállót tervezne bárki is ide építeni, tehát ez egy teljesen légből kapott, Matkovich-kampányra jellemző riogatás és valótlanság.

A váci híd ügyét érintően a baloldali városvezetés a híd belvárosba tervezett megvalósítása ellen tiltakozott, noha tudvalevő, hogy nem ez az egyetlen nyomvonal. Pántya József az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítési beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára lapunk kérdésére kifejtette, hogy a tervező jelenleg a Tanulmányterv összeállításához szükséges vizsgálatokat végzi mindhárom lehetséges hídhelyszín figyelembevételével. Ön miképp reagál a híd ügyére?

Igen, a híd egy régi téma. Nem is kampánytéma, más alkalommal is ezek fölmerültek már. Először is azt kell tisztázni, hogy nem váci hídról van szó, ez egy térségi híd. A híd mindig összeköt, nem szétválaszt. A hídnak csak az egyik pillére Vác, a másik pillére a Szentendrei-szigeten van, és Tahitótfalut érinti, tehát igazából az, hogy egy ilyen térségi híd megépülhessen, az nem csak és kizárólag Vác döntése kell, hogy legyen. Két nagyon forgalmas utat köt össze. A másik oldalon a 10-est, és az M2-t. Tehát azt kell forgalomtechnikai szempontból végiggondolni, hogy mi az a nyomvonal, amelyik természetesen a települések elkerülésével megoldást biztosít. Mi csak és kizárólag azt a műszaki megoldást fogjuk támogatni, amit Vác város lakossága is nagymértékben tud támogatni és el tud fogadni. A korábbi terveknek megfelelően leginkább optimálisnak. Én a déli Vác déli részén, a kocsimosónál tervezett megoldást látnám optimálisnak. Az M2-ről ott a legegyszerűbb ezt megoldani, és az M2-nél a kiépült körforgalmi csomópontnál is van egy olyan nyomvonal, amelyik ebbe az irányba vezet. Én biztos, hogy ezt a megoldást fogom támogatni. Amennyiben van északon, természetesen a várost elkerülő, a városmagot elkerülő északi nyomvonal, amelyiknek a műszaki megoldása indokolt, akkor természetesen azt is meg lehet beszélni. Jelen pillanatban, jelen állás szerint egy biztos, hogy olyan megoldás nincs, és nem is fogjuk támogatni, amelyik a belvárosba vezetné a forgalmat.

Tehát ez teljes kacsa, dezinformáció volt akkor?

Ez teljes, igen.

Aktuális kérdés a váci szakrendelő felújítása. Új információt tett közzé hivatalos Facebook oldalán erről. Mi az, amit most tudni lehet, mikorra valósul meg ez a beruházás?

Amikor először ezzel a témával foglalkoztam, akkor a pályázati kiírás még társadalmi egyeztetésen volt. Most megtörtént a társadalmi egyeztetés, és most már hivatalosan is kiírás alatt van a pályázat. Június 5-ig kell benyújtani. Erre csak és kizárólag az Országos Kórházi Főigazgatóság adhat be pályázatot. ebben két járóbeteg intézet, szakrendelő felújítása szerepel, az egyik a fóti, a másik pedig a váci, és a benyújtást követően megkezdődhet a munka. A felújítást 2026. júniusára kell befejezni. Nemzeti forrásból fog megvalósulni, tehát ennek a fedezetét a kormány fogja biztosítani, nem kell arra várnunk, hogy az Európai Unió biztosítson bármilyen formában erre fedezetet, úgyhogy egészen biztos, és garantálni is tudom, hogy ez a beruházás meg fog épülni. Amennyiben úgy alakul a választás, akkor mi mindent meg fogunk tenni, minden mérföldkövét ellenőrizni fogjuk ennek a beruházásnak, és ha elkészült, akkor pedig mindent megteszünk azért, hogy önkormányzati működésbe vegyük a szakrendelőt.

Június 5-én akár konkrétumok is kiderülhetnek magáról a pályázatról? Gondolok itt az ütemezésre, a megvalósítás menetére?

Azt gondolom, hogyha a Kórházi Főigazgatóság ezt a pályázatot elkészítette és benyújtotta, akkor annak a részletei megismerhetőek lesznek.

A balliberális városvezetés nagyon sokat kommunikált Vácon nem létező akkumulátorgyárról. Ősszel egy teljes kampányt építettek erre. Telefonos kampányra és fórumokra is költöttek. A környezetvédelem jegyében mérgező vízről kommunikáltak, míg végül kiderült, hogy ivóvízről volt szó abban a bizonyos csőtörésben. Intézkedéseikről nem tudni a témában, illetve a napokban néhány műanyag vödröt állítottak ki, mintagyűjtés céljából. Komolyan lehet mindezt venni?

Mi azt mondtuk, hogy a Matkovich Ilona folyamatosan riogatott azzal, hogy olyan környezetszennyezés érte Vácot, ami a váciak egészségét károsítja. Erre vonatkozóan semmilyen fajta mért adat nincs, nem állt rendelkezésre, hogy itt Vácott ez mennyire volt aktuális. Ezért azt mondtuk, hogy mindaddig, amíg mért adat ezzel kapcsolatban nincs, addig ez puszta riogatás. Ugyanúgy, mint a híd, ugyanúgy, mint a munkásszálló. Ez volt a baloldal a hazugság kampányának harmadik lába. Ezért felszólítottuk Matkovich Ilonát, hogy akkreditált mérőállomásokat építsen a város legalább két pontján. Ehhez képest ő lerakott négy helyre a városban, ilyen üres uborkás üvegeket, műanyag vödröket. Nyilvánvaló ugye, hogy a csapadékvízből akarnak ülepedő port mérni, de hogy az mit mér, és ki fogja azt egyébként ellenőrizni, vagy ki fogja azt a mintát kezelni arról nem áll rendelkezésre semmilyen információ. Ez egyébként nem mérőállomás, hanem ez egy mintavételi pont. Arról pedig ismétlem, semmi nem tudunk, hogy ezt egyébként ki fogja akkreditált mérőlaborként vizsgálni, mit fognak mérni, ebből mit tudhatunk meg. Ezzel kapcsolatban semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Én azt gondolom, hogy ez puszta szemfényvesztés, és a váciak átverése. A váciak egészsége ennél sokkal többet ér.

Gazdasági témákra térve, az ismert tény, hogy a jelenlegi városvezetés 2019 óta tartó regnálása óta minden évben nőtt a kilakoltatott családok száma. Mindeközben maga Matkovich Ilona ismerte el, már tavaly, hogy egyetlen szociális bérlakást sem tudtak építeni. Noha a volt laktanya két értékes ingatlanjának eladásából, mely nem tudni, hogy végül megvalósult-e, de abból több mint egymilliárd forint bevételre tehetett szert a város. Ezt pedig, csak meghatározott célra, köztük bérlakás építésre használhatta volna fel a város. Ám a családjához köthető Zöld Duna ház például gond nélkül megépült. Ki nyert azzal, hogy Matkovich Ilona vezette Vácot az elmúlt években?

A családja. Egyértelműen. Azt ígérte, hogy felszámolja az urambátyám-rendszert. Nos, min az látható, nem felszámolta, hanem kialakította, a fiam-lányom rendszert. A szociális bérlakás programjuk meg ahhoz képest, hogy ők a baloldaliak, az egy botrány. Eladogatták, felszámolták a bérlakásokat ahelyett, hogy krízisszállót építettek volna, kilakoltatták a hajléktalanokat. Hangsúlyozom, hogy ahhoz képest, hogy egyébként azt ígérték, hogy szociális bérlakásokat fognak építeni, ahelyett gyakorlatilag ezeket felszámolták és eladogatták. Egy szociálisan érzékeny önkormányzatnak a szociális háló kifeszítése, akár a hajléktalan kérdés esetében, akár a nehéz sorban, mélyszegénységben élők tekintetében is sokkal nagyobb odafigyelést és programot igényel. Mi egészen biztos, hogy egy bérlakás-építési programban gondolkozunk, amelynek nem az eladás, hanem az építés és a felújítás lesz a célja.

Több család fordult végső elkeseredésében lapunkhoz azután, hogy utcára kerülnek a már húsz éve bérelt önkormányzati bérlakásukból, miután indoklás nélkül elutasították a tartozásuk részletfizetésére vonatkozó kérelmüket. Ön szerint ez elfogadható?

Természetesen az, hogy elengedjük a tartozásokat, az nem megoldás. A bérlakást is fizetni kell, akkor is, ha mélyszegénységben élőről van szól, és akkor is, ha piaci alapon bérlőről. Az sem kérdés, hogy ha valaki bármi oknál fogva tartozást halmozott fel, azt ki kell fizetnie. Ám én úgy gondolom, nem egyszerűen méltánytalan, hanem egyenesen botrányos az, hogy családokat lakoltassanak ki, csak azért, mert nem engedik, hogy a tartozását részletekben fizesse ki. Véleményem szerint ez egy olyan szociális érzéketlenség a városvezetés részéről, ami egyszerűen megmagyarázhatatlan. Ezt a gyakorlatot vezették be, minden bizonnyal csak azért, hogy utána a megüresedő bérlakást eladhassák, vagy felújítsák, és utána piaci alapon adják ki, vagy értékesítsék.

Még a gazdasági témánál maradva, hogy látja mi oka van annak, hogy számtalan beruházást nem tudott egyszerűen a rendelkezésre álló forrásból és időben sem megvalósítani a város? Mi az oka a túlárazásoknak? A Bauer Mihály utcai bölcsődére is emelést kértek, a Márvány tér a 27 szeresére drágult, a gyermekmedencén mi került 170 millió forintba?

Itt nem csak a hozzá nem értésről van szó, hanem nyilvánvalóan túlárazott projektekről beszélünk. De az a hátsó gondolat is felmerül az emberben, hogy vajon miért lettek ezek ennyire túlárazva? A Deákvári főtéri útfelújítást is hozhatnám példaként, de mindegyik ilyen beruházásra igaz, hogy nem megfelelően voltak előkészítve, ad hoc módon, a politikai érdekeket kiszolgálva, pillanatnyi érdekeket kiszolgálva csaptak bele ezekbe a fejlesztésekbe. A város fejlesztése az egy hosszabb távú koncepció alapján kell, hogy történjék, és nem a pillanatnyi politikai érdeknek megfelelően.

Miképp kommentálná az elmúlt évek kulturális pusztítását? Gondolhatunk a Városházáról kiebrudalt MADI-gyűjteményre, a Sport, és Hajótörténeti múzeumra, a V4 Fesztiválra.

Egyértelműen látjuk azt, hogy tönkretették a kultúrát. Az itt felsoroltak mellett is azt kell, hogy mondjam, hogy semmi újat nem hoztak be, tehát büszkélkedhetnek ők itt a barokk rendezvényeikkel. Egyébként a Váci Világi Vigalom elődjének is ez volt a célja. Én azt gondolom, hogy olyan rendezvényeket kell, hagyományteremtő rendezvényeket kell hozni, amik kapcsolhatóak Vác történelméhez, történeti örökségéhez. Ezek az új rendezvények, amelyek megjelentek a városban, ezek hozzánk köthetőek, nem pedig a városvezetéshez. Ilyen volt legutóbb az első Váci Halászlé és Halfőző Fesztivál a Duna-parton, a Disznótoros Fesztivál, a Honvédelmi Nap, a Sonkaszegő Fesztivál is.

15 pontos intézkedési programot hirdetett. Mit emelne ki ezek közül?

Egytől-egyig mindegyik nagyon fontos, ezért nem lehet kiemelni, de azt azért fontosnak tartom elmondani, hogy természetesen a város élhetősége szempontjából, leginkább a közbiztonság fokozása, a közutak állapota, a közjavak állapotának a javítása, minőségi szempontú javítása és nemcsak toldozgatása, foltozgatása. Ez a legfontosabb célkitűzésünk.

Vác és a jövője nemcsak a városban élők számára fontos, hanem a város környékén található falvak, községek lakóinak is, hiszen itt intézik ügyeiket, ide járnak számos szolgáltatás miatt. A térség polgármesterei több alkalommal éltek kritikával amiatt, hogy Matkovich Ilona gyakorlatilag elzárkózott a közös együttműködéstől, mely nem segítette elő a térség fejlődését. Számos projekt részese lehetett volna Vác, ha a vezetése együttműködőbb. Ön hogyan fog viszonyulni a környező településekhez, és vezetőihez?

Az elmúlt négy esztendő az egy helyben toporgás volt Vác tekintetében. A környező települések öles léptekben hagytak el minket. Elég, ha csak Dunakeszire, Veresegyházra, vagy Gödre gondolunk. Vác elveszítette azt a kulturális, gazdasági, térségi vezető szerepét, mint amit korábban betöltött. Vácnak egy olyan vezetésre van szüksége, amelyik nem csak a város működtetését, hanem a város fejlesztését tűzi célként ki, és ezekért a fejlesztési forrásokért nem a kormányzattal való állandó ketrecharccal tölti az időt, hanem párbeszédre képes, és megszerzi ezeket a fejlesztési forrásokat. A fejlesztési források megszerzésének a garanciája a változás ebben a városban, ezzel a városvezetéssel ez tovább nem mehet. A változás garanciái pedig mi vagyunk, egy jól felkészült csapattal állunk a váciak szolgálatába, és ehhez kérjük az ő támogatásukat június 9-én.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkNagyon népszerű lett Vácrátót, országosan is ez a település mutatta az egyik legnagyobb népesség-növekedést 2023-ban +videó
Következő cikkTöbb térségi polgármester élt kritikával az együttműködés teljes hiánya miatt Matkovich Ilona felé+ videó