Költési időszakban vágtak ki fákat Matkovich fiának beruházása miatt – jelentős természetvédelmi kárt okozhattak

Újabb akció keretében hívták fel a figyelmet arra a már többször is demonstráló Kőhíd utcában élők, hogy Matkovich Ilona váci baloldali polgármester fiának cége, a Geo-Art Team Kft. építkezése miatt 13 fát is ígért számukra Vác polgármestere és Kászonyi Károly a körzet képviselője tavaly novemberben, ám ez a mai napig nem valósult meg. Ezeken túl a hanyag kezelés gyanúja is felmerülhet, miután magánterületen nyírta a Váci Városfejlesztő Kft. a füvet, miután Matkovich Ilona elmondása szerint „megkérték” erre a városi céget.

Több száz itt élő ember mindennapjait nehezíti tavaly nyár óta a polgármester fiának beruházása, mely jelentős természetkárosítással is járhatott. Mivel a megígért 13 kivágott fa pótlása nem történt meg, így saját pénzből ültettek most két facsemetét. Az akcióval a tavalyi brutális fakivágásról is megemlékeztek.

Tavaly nyáron a hűs árnyékot adó egészséges hatvanéves fákat júniusban, éppen a költési időszakban vágták ki. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott képek szerint okozhatták ezáltal több madárfióka pusztulását. Országos kampányban hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra, hogy a költési időszakban kivágott fák súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek.

Védett és fokozottan védett állatfajok tömeges elhullását is okozhatta a tavalyi fakivágás, amellett, hogy élőhelyük is károsodott. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi és az állatvédelmi törvénnyel. Ezért kéri azt a madártani egyesület, és erre számos jó példa van az országban, hogy amennyiben mindenképpen szükséges, akkor nyugalmi időszakban végezzék el a fák kivágását. Ám a Zöld város programmal kampányoló Matkovich Ilona polgármester fia, cégének beruházása során ezt teljesen figyelmen kívül hagyhatta tavaly júniusban, amikor e fák kivágása több napon át tartott. „Napokig hallhatta itt mindenki a madarak elkeseredett csipogását, ahogy fészkeiket, fiókáikat keresik” – mondta lapunknak egy szemtanú. Hozzátette többen látták a madárfiókák tetemeit, és az üres fészkeket, benne a törött tojásokkal.

Matkovich Ilona saját szövetségese Molnár Nándor is fellépett a költési időszakban végzett fakivágás ellen

Úgy tűnik a váci baloldali Összefogás frakcióban is rossz szemmel nézték ezt, mivel Molnár Nándor képviselő, a polgármester asszony szövetségese néhány hete felhívta a figyelmet az egyik váci Facebook csoportban e természetkárosítás jogszabályi hátterére. Több hozzászóló is Molnár Nándor szemére vetette, hogy a tavaly nyári váci brutális fakivágásnál nem szólalt fel az ügyben.

Molnár Nándor a 0627.hu megkeresésére úgy reagált: „Ebben az ominózus ügyben én azt nehezményeztem, hogy az egyik oldalon hozzáértő természetvédő, a másik oldalon pedig hozzáértő fakivágással foglalkozó vállalkozó tevékenykedett. Az egyik fél azt állította, hogy lehullott fiókákkal, tojásokkal, fészkekkel volt telve a terület. A másik fél azt állította, hogy ez nem így volt, és ő erről felvételt is készített, de amikor ezek az érvek szakmai vita során előkerültek, akkor érdekes módon senki sem rendelkezett se pro, se kontra ilyen bizonyítékokkal, és így nagyon nehéz azt eldönteni, hogy a valóságban mi történt, és az nem jó dolog, amikor mindig a legnagyobb szájúnak van igaza és ő formálja a közvéleményt.”

Hozzátette azt is, hogy:

„törekedni kell arra, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő, és ezt úgy lehet elérni, hogy időben észleljük és időben észrevételezzük az ilyen típusú munkavégzést, és akkor a hatóság időben lépni tud, és megtilthatja. Így akkkor ugye nincsenek ilyen jellegű madárpusztulások, ami nem egy túl szerencsés dolog, sőt.”

Környezetvédelmi referens: magánterületen fa kivágása nem engedélyköteles tevékenység

Megkerestük az ügyben Zsidel Szilviát Vác város jegyzőjét, miután a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 6. § alapján jegyzői hatáskörbe tartozik a fakivágási kérelmek elbírálása. Azt szerettük volna megtudni, hogy Vácon a Kőhíd utcában, a 1832/15 helyrajzi számú ingatlan tulajdonosa adott-e be fakivágási engedély kérelmet a 2022. 06.20., 22., valamint 28-i napokon kivágott nagyságrendileg 13 darab nagyméretű, körülbelül hatvanéves fákra vonatkozóan? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Vácon milyen szabály vonatkozik a magánterületen történő fakivágásra? Van-e olyan időszak, amikor Vácon magánterületen nem lehet fát kivágni? Éri-e bármilyen szankció azt, aki a magánterületén engedély nélkül vág ki fát?

Zsidel Szilvia jegyző nevében Kondacs Krisztián környezetvédelmi referens válaszában azt írta, hogy:

„Vác 1832/15 hrsz alatti területen fakivágás engedélyezése iránti eljárást hatáskör hiányában nem folytattam le. Egyben tájékoztatom, hogy Vác Város Önkormányzatának 10/2014. (III. 21.) számú rendelete rendelkezik a fás szárú növények védelméről. A rendelet alapján magánterületen fa kivágása nem engedélyköteles tevékenység, így a 1832/15 hrsz-ú magánterületen történt fa kivágására vonatkozólag nem rendelkeztem hatáskörrel.”

Telefonos megkeresésünkre Kondacs Krisztián megerősítette, hogy a magánterületen lévő fák kivágása tekintetében nincs erre vonatkozó rendelet Vácon, noha időnként „előkerül” a téma.

Ez azért nagyon meglepő, mert mint ismert Matkovich Ilona ezer fa elültetését ígérte a 2019-es választási kampányában a ZÖLD VÁROSÉRT program keretében. Ám az elmúlt 4 év alatt semmilyen lépést nem tett annak érekében, hogy megvédje a magánterületen lévő fákat. Számos jó példa van erre budapesti önkormányzatoknál, és dunakanyari településeken is, ahol valóban ügyelnek arra, hogy megóvják a település természeti értékeit. Mert azok a települési közös természeti kincs részei, ezért fenntartásuk, természetes állapotuk megőrzése közérdek. Lenne ugye.

Matkovich Ilona választási ígéretei: Ezer fa telepítése

Részlet Matkovich Ilona 2019-es választási ígéretei közül…

Érdekességképpen arra is felhívjuk a figyelmet, hogy polgármester asszony, noha sokat kampányolt az ártéri tanösvény állapotával, azt elfelejtette közölni, hogy ő maga ígérte meg annak rendbehozását megválasztása esetén.

A Kőhíd utcában végzett fairtás, az óriási platán és hársfák kivágása hatalmas veszteség az itt élők, és természetesen az élőlények számára egyaránt. Van olyan település, ahol valóban komolyan veszik a környezetvédelmet, és helyi rendeletükben azt írják, hogy: „Magánterületen kivágott fa esetében az ingatlan tulajdonosának bejelentési kötelezettsége van, melyet e rendelet 2.-es sz. függelékében található fakivágási bejelentőlapon tehet meg a fa tervezett kivágása előtt minimum 20 nappal. A jegyző, amennyiben azt tájképi vagy természetvédelmi okok alátámasztják, megtilthatja a fa kivágását. A kivágott fa pótlása az ingatlantulajdonos kötelezettsége.” Mivel Vácon a ZÖLD VÁROSÉRT programmal kampányoló Matkovich Ilona négy éve nem alkotott ilyen rendeletet, így fia cégének beruházása során úgy tűnik bejelentés, és pótlási kötelezettség nélkül vághatták ki, az addig egyébként parkként használt magánterületen a hatvanéves fákat.

Felmerülhet a hanyag kezelés gyanúja is a Kőhíd utcai fűnyírás ügyében

Felmerül a kérdés, hogy ha parkként használták fia magánterületét, ahol, mint Matkovich Ilona fogalmazott a tavaly novemberi videóban, „Mert megkérték” – közpénzen nyírta a Váci Városfejlesztő Kft. a füvet, és festette a padokat, akkor az ott álló fákat miért nem kezelték a park részeként? Továbbá a hanyag kezelés gyanúját is felvetheti az, hogy egy magánterületen a Váci Városfejlesztő Kft. munkatársai nyírták le a füvet. A tavaly novemberi lakók által összehívott fórumon a beszélgetés egészen pontosan így hangzott Matkovich Ilona polgármester és egy érintett lakos között:

Lakos: Az önkormányzat nyírta ezen a területen a füvet, sőt a Vác…. hogy is hívják, akik mindenfélét csinálnak a városban? Ők újították fel a padokat és kirakták a heti beszámolójukban.

Matkovich Ilona: Igen, mert mi megkértük őket, hogy csinálják meg, ez ilyen egyszerű.

Lakos: De, ha magánterület?

Matkovich Ilona: Magánterület volt, de mi megkértük, hogy csinálják meg, ennyi történt.

Lakos: A garázssor mögötti területet miért nem csinálták meg? Többször kerestem meg a hivatalt, hogy legyenek szívesek levágni a füvet, mert méteres parlagfű nő rajta.

A beszélgetés az alábbi videóban tekinthető meg:

Miért nem sürgette Matkovich Ilona a magánterületekre vonatkozó helyi rendelet megalkotását, a fás szárú növények védelme érdekében? Csak találgatni tudunk. Talán azért nem volt fontos ez annyira, mert akkor a beruházások, építkezések kevésbé gördülékenyen tudtak volna haladni. Így viszont, mivel ez magánterület, hátra lehet dőlni, nincs itt semmi gond, nem vonatkozik rá szabály, így rendben is lehet ez a súlyos természetkárosító cselekedet.

De nemcsak növények és állatok pusztulhattak el, hanem az itt élő gyerekek játékra, sportolásra használt élettere is leszűkült, hiszen a hatalmas park helyét mára elfoglalja a társasház. Matkovich Ilona és Kászonyi Károly képviselő tavaly novemberben nemcsak 13 fát ígért, hanem járdát, parkolót, fekvőrendőrt is, de ez a mai napig nem történt meg, így ez további feszültségekhez vezethet az itt élők és az új lakók között majd. Az itt élők igyekeznek ezt a maguk módján, anyagi ráfordítás mellett kezelni, mivel a váci önkormányzattól semmilyen segítséget nem kapnak.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Eddigi cikkeink az ügyben:

Hozzászólás
Előző cikkNem tudta megindokolni Matkovich Ilona miért adják el a Csocsaj Kft.-nek a város egyik értékes ingatlanját (videó)
Következő cikkSaját Facebook oldalt indított a Tahitótfalu-Vác komp