Nem vizsgálják felül a botrányos váci önkormányzati lakásbérlési ügyet

Pető Csilla a Fidesz-KDNP váci önkormányzati képviselője a hétfői Emberi Kapcsolatok Bizottságának ülésére előterjesztést nyújtott be, kérve, hogy vizsgálják felül F. Szilvia megbízott igazgató jogosultsági feltételeit, egy igen kedvező önkormányzati bérlakásra vonatkozóan, de elutasították a kérését.

Mint ismert, Sívóné Cseh Katalin a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének volt igazgatója az akkori helyettesét, az akkor 600 ezer forintos jövedelemmel rendelkező F. Szilviát választotta ki, és gondolta a leginkább rászorulónak az összes alkalmazott közül, és kérvényezte a bérlőkijelölési jog keretében, hogy havi 25 ezer forintért juthasson önkormányzati bérlakáshoz. A tegnapi ülésen ezt 2 igen, 6 nem és 3 tartózkodással elutasították, tehát nem vizsgálják ezt a döntést felül.

Inotay Gergely továbbra is jogszerűségről beszél, jogosság helyett

Inotay Gergely alpolgármester továbbra is a döntés jogszerűségét hangsúlyozta. „Mi ebben az esetben sem mérlegeltük a szociális rászorultságot” – fogalmazott. Pető Csilla azonban rámutatott, éppen ezzel van a problémája a Fidesz-KDNP frakciójának, és fordult kérelemmel a bizottsághoz. Mert tudomásuk van arról, hogy az intézményben van olyan dolgozó, akinek sokkal kevesebb a fizetése, mint F. Szilvia megbízott igazgatónak, így sokkal jobban rászorulna erre a lakásra. „Ismét hangsúlyozom, hogy nem a rendelet jogszerűségét vitattam, azt kérdezem ismét, hogy a jelenlévő képviselők úgy gondolják, ezek szerint rendben van az, hogy egy vezető beosztású személy összesen 25 ezer forintot fizessen egy lakásért?” – hívta fel a figyelmet a jobboldali képviselő.

Pető Csilla ezúttal is rámutatott, hogy maga a bérlőkijelölési jog üdvözlendő, ám jelen esetben nem a megfelelő személyt juttatta az akkori vezető kedvező áron önkormányzati bérlakáshoz.

Mokánszky: Vácon az uram-bátyám világ mellett, itt van a fiam-lányom világ is

Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő kérdésünkre arról beszélt, hogy jól láthatóan tovább folytatódik az uram-bátyám világ, sőt hozzá kapcsolódott a fiam-lányom világ is.

„Vérlázító az, hogy a város szociális intézményeiben vannak olyan dolgozók, akik minimálbért kapnak a munkájukért, és kénytelenek százezer forint feletti összeget kifizetni az albérletért. Itt pedig a város vezetése egy valószínűleg hozzájuk közel álló egyedülálló személynek 42 négyzetméteres, másfél szobás, összkomfortos lakást adott, amelynek a költsége csupán havi 25 ezer forint. Ráadásul az ügyben érintett vezető beosztású személy havi jövedelme bőven meghaladja a 600 ezer forintot” – fogalmazott a jobboldali képviselő.

Inotay Gergely alpolgármester szavaira reagálva, aki arról beszélt, hogy a jogszerűség mellett, ez egy piaci alapú bérleti díj, Mokánszky feltette a kérdést, miképp fordulhat elő akkor az, hogy szociális alapon drágábban, 27 ezer forintért juthat váci rászoruló egy kisebb 17 négyzetméteres lakáshoz?

Ismét akadályozta Kászonyi Károly a 0627.hu stábját munkavégzés közben

Az ülést követően stábunk szerette volna megkérdezni Inotay Gergely alpolgármestert erről az ellentmondásról, amellett, hogy mit értett az alatt, hogy válsághelyzetben kellett segítséget nyújtaniuk? Ahogy arról az indokról is, amit a bizottsági ülés keretében jelentett ki, hogy azért F. Szilva kapta a lakást, mert az volt a céljuk, hogy „kényelmesebb életet biztosíthassunk.” Azonban Kászonyi Károly (Összefogás Vácért, Jobbik-Konzervatívok) önkormányzati képviselő mint legutóbb, ismét akadályozta munkatársainkat. A kamera elé állva igyekezett meghiúsítani az interjút, és azt, hogy a kérdéseinket fel tudjuk tenni az alpolgármester számára. Inotay Gergely baloldali alpolgármester nem kérte meg, nem szólította fel Kászonyi Károlyt e magatartása befejezésére.

Falusi Szilvia időközben mb. igazgató lett – a fizetése tovább emelkedhetett ezzel

A bizottság elnöke Fehér Zsolt már az ülésen kijelentette, hogy tartózkodni fog a kérdésben. Elnök úrtól azt kérdeztük, hogy amennyiben továbbra is egyetért ezzel a korábbi döntéssel, akkor miért nem szavazott nemmel a jobboldali képviselők beadványára, ez akkor egy ismételt beismeréssel ér-e fel, ám Fehér Zsolt, ahogy ezt megelőzően, ezúttal sem kívánt választ adni kérdéseinkre.

A vac.hu adatai szerint pedig időközben megbízott igazgató lett Sívóné Cseh Katalint követően Faludi Szilvia, aki a helyettese volt.

Mint ismert Sívóné Cseh Katalin korábbi igazgatóval szemben több tüntetés is zajlott, a távozását kérve. Sívóné volt az, aki az akkori helyettesét, aki közben a jelek szerint megbízott vezető lett, a bérlőkijelölési joggal élve olcsó önkormányzati lakáshoz juttatta. Mint ismert Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester mindvégig kiálltak a vezető mellett, annak ellenére, hogy közel százan a lemondását követelték, és az alapvető jogok biztosa is számos más szakmai szervezettel összhangban kimondta: jogsértő volt az intézmény szegregáló gyakorlata.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkElindult a helyi termékes piac építése Kóspallagon
Következő cikkÁldozatsegítő fogadóórát tartanak a Váci Rendőrkapitányságon