Jegyzőkönyv buktatta le Fehér Zsoltot, jól tudta, hogy nem egy rászorulónak szavazták meg az önkormányzati lakást

Azt állította néhány hete stábunk kérdésére egy interjúban Fehér Zsolt (Összefogás Vácért) baloldali váci önkormányzati képviselő, hogy nem feltétlenül ismerte, „mert a név is ki volt satírozva”, hogy a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye igazgató-helyettesének, a 600 ezer forintot meghaladó jövedelemmel rendelkező Faludi Szilviának szavazták meg a bérlőkijelölési jog keretében Sívóné Cseh Katalin javaslatára, két évre havi 25.000, Ft-ért a másfél szobás önkormányzati bérlakást. Ám Vác hivatalos honlapján elérhető jegyzőkönyv szerint jól tudható volt, hogy kiről is van szó.

Az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke előző interjúnk során kezdetben nem kívánta kommentálni az ügyet, majd azt firtató kérdésünkre, hogy Csereklye Károly még a novemberi képviselő-testületi ülésen azt mondta, hogy a bérlőkijelölési jog egy kiskapu az önkormányzati lakások odaítélése kapcsán Fehér Zsolt úgy reagált: „Semmi kiskapu. Ez egy abszolút normális lehetőség. Mi támogatjuk, még egyszer elmondom a városi intézményeket, hogy a képviselő úr ebben milyen kiskaput lát, én ezt nem tudom megítélni.”

Többször tettük fel a kérdést, hogy miképp kommentálja, hogy a középvezetői fizetéssel rendelkező Faludi Szilvia kaphatta meg az akkori vezető, Sívóné Cseh Katalin javaslatára a rászorulók számára odaítélhető önkormányzati lakást kijelentette: „Amikor a bizottsághoz bekerült, akkor mi nem feltétlenül ismerjük azt, akit végül is az intézmény vezetője javasol.” Mivel nem volt érthető, hogy ha nem látták, hogy kit javasolt Sívóné, akkor hogyan szavazták meg, tovább érdeklődtünk. Fehér Zsolt elmondása szerint sem azt nem látták, hogy kiről van szó, sem pedig, azt, hogy mennyi a fizetése. „Én azt nem láttam, nem láttuk. Hát honnan láttuk volna, hogyha a név is ki van satírozva?” – tette fel a kérdést.

Ám pechjére a vac.hu-n elérhető az ülésről készült jegyzőkönyv szerint pontosan tudnia kellett, hogy Faludi Szilvia fogja kapni az önkormányzati lakást, miután Inotay Gergely alpolgármester arról beszélt, hogy: „emberileg érezték szükségét, hogy támogassák, ezért nem írták ki a nevét.” Emellett már a szakbizottsági ülés elején rámutattak a Fidesz-KDNP képviselői arra, hogy a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye igazgató-helyetteséről van szó.

A Vác város hivatalos honlapján elérhető a tavaly január eleji ülésről készült jegyzőkönyv szerint jelen volt mások mellett Fehér Zsolt, Kászonyi károly, Mokánszky Zoltán, Pető Csilla, Rozmaring Sándor, Tótváradi-Nagy Bence. Meghívottként pedig ott volt többek között Inotay Gergely alpolgármester és Sívóné Cseh Katalin a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének volt igazgatója, aki mint ismert a szülők és a szakma felháborodását követően országos botránnyá dagadt ügy miatt nyugdíjazását kérte.

Fehér Zsolt felszólalását követően, mint az a mellékelt jegyzőkönyvben is látszik Mokánszky Zoltán azonnal felhívja a jelenlévők figyelmét arra, hogy jelen esetben az intézményvezető asszonynak a helyetteséről van szó, hozzátéve azt is, hogy „jó-e ez a folyamat, hogy egy vezetőnek adunk lakást.” A Fidesz-KDNP váci önkormányzati képviselője azt a kérdést is feltette, – nyilván az ott jelenlévő Sívóné-Cseh Katalin számára is-, hogy nincs-e olyan, aki erre a lakásra jobban rászorulna a többi dogozó közül. „Gondolom a helyettesének a fizetése lehetővé tenné, hogy béreljen magának lakást. Nem hiszem, hogy ő van rászorulva arra, hogy 25.000,- Ft-ért lakást kapjon. Szerintem nem jó irány az, hogy egy vezetőnek adunk, amikor a fizikai dolgozókat kellene segíteni” – húzta alá.

E gondolatmenethez csatlakozott ekkor Pető Csilla (Fidesz-KDNP) képviselő is, rámutatva, hogy nem igazán érti, miért nem lehetett kiírni a hölgynek a nevét. Továbbá felhívta a szakbizottság tagjainak a figyelmét arra, hogy ez nem jó irány, „vannak tőle rászorultabbak, akik ennek a lakásnak a bérlésére jogosultak lennének.”

Mindezek után Fehér Zsolt a bérlőkijelölési joggal élt Sívóné Cseh Katalin volt igazgatóhoz fordult, megkérdezve, hogy szeretne-e reagálni. Sívóné nem kívánt a két észrevételre reagálni, noha ő terjesztette elő, hogy az összes dolgozó közül éppen a helyettese kaphassa meg a 600 ezer forintot meghaladó fizetésével, mindössze havi 25.000,-Ft-ért a másfél szobás önkormányzati lakást. Arra sem reagált, hogy miért éppen Faludi Szilviát választotta? Felmerül tehát a kérdés, melyben a korábbi interjúban Fehér Zsoltot kérdeztük, hogy ez nem egy kiskapu? Hiszen a szakbizottság mivel Fehér Zsolt elmondása szerint „megbízik az igazgató döntésében”, ezek szerint nem is vizsgálja felül, hogy valóban rászorul-e az adott intézmény bérlőkijelölési joggal kiválasztott szerencsés alkalmazottja.

Jelen eseten bátran kijelenthetjük, hogy Faludi Szilvia rendkívül szerencsés, hogy a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének volt igazgatója éppen őt tartotta a leginkább rászorulónak, mert míg egy másfél szobás lakás havi bérleti díja Vácon meghaladja a száznegyven, százötvenezer forintot, addig ő mindössze 25.000,- Ft-ért juthatott hozzá.

Korábban Fehér Zsolt stábunknak azt állította nem tudták, hogy Faludi Szilvia kapja a lakást, de a jegyzőkönyv szerint még Inotay Gergely is tudta, sőt még az élethelyzetét is ismerte

Miután Sívóné Cseh Katalin nem reagált, Inotay Gergely alpolgármester próbálta menteni a helyzetet. Indoklása szerint: „el kell azt fogadni, hogy vannak olyan élethelyzetek, amibe most nyilvánvalóan azért is nincs a munkavállaló neve kiírva, amikor más okból kifolyólag emberileg érezzük szükségét, hogy támogassuk és segítsük azokat az embereket, akik a mi intézményeinkben dolgoznak.” Tehát, mint az el is hangzik Inotay Gergely ismeri az illetőt, és az élethelyzetét is.

Megkerestük levélben Inotay Gergely alpolgármestert, hogy értelmezzük az általa elmondottakat. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy pontosan milyen okból kifolyólag nincs kiírva a bérlőkijelölési joggal beadott kérelmek esetén a kiválasztott személy neve? Miért kell titokban tartani? Miért nincs kiírva a kiválasztott személy jövedelme? Ha ezen az ülésen nem adott Sívóné Cseh Katalin magyarázatot, miért, mi alapján fogadták el? Mit jelent jelen esetben, hogy „emberileg érezte szükségét”? Miért pont Faludi Szilvia esetén érezték ennek szükségét? Akinek csak fele, vagy harmad ennyi a fizetése, ott nem jöhetett volna szóba, hogy emberileg szükségét érezzék, hogy támogassák? Az is kérdés, hogy miért nem szerepel több jelölt, hogy valóban a legrászorulóbb kapja? Az is kérdés, egyáltalán egy bizonyos jövedelem fölött, hogyan juthat ily módon valaki önkormányzati lakáshoz? A bérlőkijelölési jog megalkotásakor, hogy lehetséges, hogy nem határozták meg az ily módon lakáshoz jutó maximális jövedelmét? Milyen szempontrendszer alapján választotta ki Sívóné Faludi Szilviát?

A jegyzőkönyv szerint Mokánszky Zoltán ekkor reagálva Inotay Gergelynek kijelentette, hogy „ha emberileg szeretnénk segíteni, akkor engem keresett meg abból az intézményből nem is egy dolgozó, aki hogy is mondjam, rászorultabb lenne a mostani bérlőnél.” Hozzátette, „azokat kell támogatni, akiknek feleakkora a fizetésük és sokkal rosszabb körülmények között vannak. Vagy alpolgármester tudja, hogy mindenki milyen körülmények között van ott, vagy pedig nem kellene erre hivatkozni, hogy emberi körülményeket vesznek figyelembe.”

Miután tehát már az ülés legelején kiderült, hogy itt Sívóné Cseh Katalin helyetteséről van szó, akinek ráadásul igen magas a fizetése is, Rozmaring Sándor, aki vélhetően Inotayhoz hasonlóan a helyzetet próbálta valahogy menteni közölte, hogy „kutatja az előterjesztésben, hogy kiről van szó. Én nem tudom, hogy kiről van szó, önök tudják, hogy kiről beszélünk?”

Rozmaring Sándorhoz is írásban kérdésekkel fordultunk azt tudakolva, hogy ő maga miért nem kérdezte meg a jelenlévő Sívóné Cseh Katalin igazgató, ha kétségei voltak, hogy kit javasolt pontosan? Továbbá arra is kíváncsiak vagyunk, hogy ő maga nem tartja-e aggályosnak, hogy Faludi Szilvia mindezek fényében megkaphatta az önkormányzati lakást? Egyetért-e Fehér Zsolttal, aki legutóbb végül úgy értékelte stábunknak, hogy „e döntés nem volt a legszerencsésebb.”

Mokánszky Zoltán Rozmaring Sándor megjegyzésére úgy reagált: „Képviselőtársamnak annyit tudnék reagálni, hogy beszéljen alpolgármesterrel úrral, mert ő úgy látom, hogy tudja kiről van szó. Legalább egymás között nem kellene ezt a színjátékot eljátszani. Gondolom ön is tudja, mert alpolgármester is jól tudja. Egyébként pedig elég nagy probléma, hogy ön képviselő és nem tudja, hogy az intézményekben ki a vezető és ki a helyettes. Ezzel nem kellett volna dicsekedni, inkább akkor csöndbe kellett volna maradni, mert ez így színjáték.”

A jegyzőkönyv szerint 9 igennel fogadták el, 2 képviselő nem szavazott. A döntés értelmében így jutott Faludi Szilvia két éves időtartamra havi 600 ezer forintot meghaladó fizetéssel, 25.000, Ft- havi díjért önkormányzati lakáshoz.

A novemberi képviselő-testületi ülésen merült fel a kiskapu kérdése a bérlőkijelölési jog kapcsán, erről ebben a videóban számoltunk be:

Fehér Zsolt szerint sem volt a legszerencsésebb Faludi Szilviának adni az önkormányzati lakást, jelezte is a Fidesz-KDNP képviselőit, hogy beterjeszthetik felülvizsgálati kérelmüket

Visszatérve a Fehér Zsolttal készített legutóbbi interjúnkra, az arra vonatkozó kérdésünkre, hogy jó döntés-e, hogy a magas jövedelemmel rendelkező Faludi Szilva jut, vagy esetleg jutnak olyanok, akiknek jó a fizetésük önkormányzati lakáshoz a bérlőkijelölési jog révén úgy reagált: „Szerintem nem helyes egyébként az, hogyha viszonylag magas jövedelemmel rendelkező személyek jutnak.” Hozzátette azt is, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP képviselői a bizottság elé terjesztik felülvizsgálati kérelmüket az ügyben, akkor újra tárgyalni fogják ezt az ügyet.

Fehér Zsolt: „A Fidesz-KDNP képviselői előterjesztéssel jöhetnek az Emberi Kapcsolatok Bizottsága elé. Most is megtehetik, amennyiben bejön, akkor erről, mint grémium döntünk természetesen. Ha ezt ők nem tartják helyesnek ebben a formában” – fogalmazott.

Pető Csilla a kormánypárti képviselők csoportja nevében levélben fordult Matkovich Ilonához, Vác polgármesteréhez, az ügy mielőbbi rendezése érdekében

Pető Csilla a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője megkeresésünkre elmondta, a kormánypárti képviselők csoportja nevében csütörtökön elküldte ezzel kapcsolatos levelüket Matkovich Ilona Vác polgármestere, Zsidel Szilvia jegyző, valamint Fehér Zsolt az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke részére.

Kifejtette, hogy kezdettől fogva jó kezdeményezésnek tartják a bérlőkijelölési jogot, ám úgy véli nem mindegy, hogy ez a lehetőség milyen irányt vesz.

Pető Csilla: „Tiszta átlátható helyzetet szeretnénk, hogy olyan váci kötődésű lakosok, akik családi, szociális helyzete indokolja élni tudjanak ezzel a lehetőséggel.”

Most azonban szerinte azt látni, sok intézményben a dolgozók nem is tudnak erről a lehetőségről, hogy nyomott áron, két-három évig kedvezményesen juthatnak lakhatási lehetőséghez. Mint hangsúlyozza ez ugyanis nagy segítséget jelenthet egy hirtelen nehéz helyzetbe került család, vagy személy számára, hogy ez idő alatt tartalékot gyűjtve, talpra tudnak állni.

„Most azonban csupán a városvezetéshez lojális és erősen köthető érdekeltség az indok. Ezt az összefonódást szeretnénk megszüntetni és átláthatóvá tenni, amikor minden egyes alkalommal hangsúlyozom, hogy konkrét információk, adatok birtokában lehet csak felelősségteljesen dönteni egy-egy önkormányzati bérlakás pályáztatási eljárásában. Ez igaz a bérlőkijelölési jog alapításakor is„ – fogalmazott Pető Csilla.

Jó példaként említette meg viszont, hogy a decemberi képviselő-testületi ülésen a váci Szent Család Katolikus Óvoda számára megszavazta a képviselő-testület ezt a lehetőséget. Azt is elmondta, hogy céljuk e beadvánnyal az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy valóban rászorulók jussanak bérlőkijelölési jog révén is önkormányzati lakáshoz. „Fontosnak tarom, hogy minél több információval rendelkezzünk az intézmények kérelmekor a javasolt pályázó személyére vonatkozóan, amikor is egy – egy önkormányzati ingatlan tekintetében felelősségteljesen kell a döntésről szavazni” – zárta sorait a váci Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikk890 millió forint rezsitámogatást kapnak a térség önkormányzatai
Következő cikkÚjabb 45 millió forint támogatást kap a kormánytól a váci uszoda