Miért hallgat minden sajtótermék egy fontos közügyről?

Már a felülvizsgálati eljárást is elbukta a portálunk ellen Matkovich Ilona, váci polgármester fia és a cége. A Kúria (Legfelsőbb Bíróság) is a 0627.hu-nak adott igazat a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasházról szóló cikkeinket érintő sajtóperben, amikor megírtuk: élet- és balesetveszélyes társasházat épített Matkovich Ilona, váci polgármester fiának cége. A legfelsőbb bíróság azt is kimondta, hogy ez az építkezés közügy.

Lapunk már többször beszámolt arról, hogy 2022 őszén a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház tulajdonosainak azzal kellett szembesülniük, hogy a Budapest Környéki Törvényszék jogerős ítéletével megsemmisítette az épület fennmaradási engedélyét

A 0627.hu beszámolt az épületet érintő tényekről, és okkal tettük fel a kérdést: vajon lebontják-e az épületet? Az építtető Geo Art Team Kft., valamint Pajor Dániel, Matkovich Ilona polgármester fia beperelte szerkesztőségünket. Mind első és mind másodfokon, azaz jogerősen is a 0627.hu-nak adott igazat a bíróság, hiszen, mint ahogy a Budapest Környéki Törvényszék ítéletében olvasható, cikkünk „valótlan tényeket nem tartalmaz”.

A Geo-Art Team Kft. nem értett egyet a bíróság jogerős döntésével, így a Kúriához fordult, amely kimondta, hogy a jogerős ítéletet hatályában fenntartja.

Emlékeztetett, hogy az első- és másodfokú bíróság is megállapította, hogy jogosan tettük fel a kérdést: „nem a terveknek megfelelően készítette el a Lelkes-Pajor-Matkovich családhoz köthető kft., vagyis a többi lakás tulajdonosa is élet- és balesetveszélyes körülmények között él jelenleg is otthonában?” Mint ismert, nem csak ezt az egy társasházat építette a polgármester családjához köthető cég. A felvetést a legfelsőbb bíróság valós, ténybeli alapokon nyugvó közlésnek minősítette, melynek ténybeli alapját a Budapest Környéki Törvényszék ítélete tartalmazza. Ez rögzítette, hogy a homlokzati hőszigetelés nem megfelelő, és nem a tűzvédelmi tervező által előírt kőzetgyapot hőszigetelés van elhelyezve, emiatt

az épület nem biztonságos, így használatra nem alkalmas.

A Kúria továbbá kimondta, hogy „a váci Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház esetében bírósági ítéletekkel igazolt tény volt az, hogy jogerős bírósági döntés folytán az épület korábban megadott építési engedélyét, illetve fennmaradási engedélyét megsemmisítették, ez tehát nem volt valótlan állítás”.

Mindemellett a legfelsőbb bíróság álláspontja szerint egy kisvárosban több lakást érintő építkezés ügye a helyi közélet ügyének minősül, akár az építkezést végző vállalkozás tulajdonosi viszonyaitól függetlenül is.

Ha közügy, akkor vajon az adófizetői forintokból működő váci média termékek miért nem számolnak be a botránysorozatról? Kíváncsiak voltunk, hogy a Liszt Ferenc sétány önkormányzati képviselője milyen tevékenységet végzett a botrányról való tudomásszerzést követően? Így sajtókérdést küldtünk Jess Kingának.

Az épület jelentős hibáit egyébként hosszú hónapok óta fekete lepel mögött javítják.

Lapunk többször beszámolt már arról, hogy a Barabás utcai és a Karcsú utcai társasház is hibás, ezért korábban többször kerestük a Hangyavár Ingatlan csoportot, azaz a Geo-Art Team Kft., illetve a HPL Beruházó Kft. képviselőit, hogy a másik hibás társasházak kijavítását mikor kezdik meg, de választ a mai napig nem kaptunk. Közügy lévén a zártsorú beépítéses övezetek minden lakója okkal várja a kérdésre a választ. 

Hozzászólás
Előző cikkSikeresen újraélesztettek egy férfit a váci Lidl-ben
Következő cikkMackókat keresnek Kismaroson