Imre Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje mellett több térségi polgármester is a zöldátállás fontosságát hangsúlyozza (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében kilátásba helyezte a magyar gyermekvédelmi rendszer megerősítését, beszélt Magyarország zöldátállásáról, és arról is, hogy a parlament a tavaszi ülésszak kezdetén ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását.

Vácon a Vanyek Béla Sportcentrumban követték élőben együtt a térségi polgármesterek és megjelentek Orbán Viktor évértékelő beszédét. A miniszterelnök által elmondottakról kérdeztük a térségi polgármestereket.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a gazdaságban a zöldenergia korszaka már nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt. A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és észszerűen tudnak átállni – jelentette ki. Leszögezte: ha a helyén van és elég gyors az eszünk és jól használjuk az erőnket, akkor egész Európában mi tudunk a leggyorsabban alkalmazkodni a változásokhoz. Azt mondta: ez behozhatatlan versenyelőny, „ezért is csípi oly sokak szemét”. A kormányfő szerint a zöldátállás Magyarországnak épp kapóra jön, „két legyet üthetünk egy csapásra”. Élhetőbb lesz az ország, és kiszabadulhat a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségből is – mutatott rá.

A kormányfő kiemelte, hogy időtlen idők óta most először nem követői vagyunk egy technológiai forradalmi átalakulásnak, hanem globális éllovasai, ezzel megmentjük az autógyárainkat is. Hozzátette: a magyar autóipari termelés értéke több mint 13 ezermilliárd forint; több százezer család kenyerét adja, hatalmas szak- és mérnöki tudást halmoztunk fel. Van néhány terület, amiben Magyarország világszínvonalon sikeres, ilyen a gyógyszeripar, a vetőmagtermelés, az élelmiszeripar, az infokommunikáció és az autógyártás – mondta a kormányfő, hozzátéve: ezért a magyarországi zöld autóipari átállás hatalmas technológiai és politikai siker. Hozzátette: nem vagyunk olyan gazdagok, hogy bármelyik iparágunkról is lemondhatnánk. Megkerülhetetlen politikai, gazdasági, kulturális és kereskedelmi gravitációs ponttá válunk a Kárpát-medencében – jelentette ki. Azt ígérte: 2024 „újra Magyarország sikereinek éve lesz”, dacára annak, hogy 2023 az Európai Unió kudarcainak éve volt, ami „lehúz, visszaránt, ólomsúlyt helyez a mi lábunkra is”.

Magyarország az akkumulátorgyárak nélkül egy olyan gazdasági potenciált veszítene, ami az ország működöképességét is veszélyeztetné. Ugyenez a helyzet az autógyárakkal. AZ Európai Unió 2030-ra gyakorlatilag szinte teljes egészében az elektromos autógyártást és az elektromos autók bevezetését szorgalmazza, azok pedig nem fognak működni akkumulátorok nélkül. Időben és kellő hatékonysággal lépett Magyarország és élharcosa lett ennek a techológiának – fogalmazott kérdésünkre Imre Zsolt a Váci Polgári Fórum elnüke, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Szorcsik József Csörög polgármestere a zöldenergia és autógyártás tekintetében úgy fogalmazott: A környéken sokszor már-már demagóg módon előhúzzák a környezetszennyezés, fényszennyezés kártyát, azonban, ha a dolgok mögé nézünk, ahogy miniszterelnök úr is mondta előre gondolkodván, végre történelmi távlatokról is beszélve egy új utat teremtve olyan lépéselőnybe tud kerülni az ország és ezáltal a térségünk is, amely párját ritkítja én azt hiszem.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkImre Zsolt határozott lépéseket tesz a térség jövőjéért, összefogást hirdetett a polgármesterek között (videó)
Következő cikkHolttestet találtak a Börzsönyben