Imre Zsolt tisztába tette Matkovich 4 milliárdos bevételről szóló kijelentését

Nincs is szó semmiféle 4 milliárd forinttal több első féléves bevételről, valótlanságot állíthatott Matkovich Ilona? Imre Zsolt ugyanis tételesen cáfolja a baloldali polgármester kijelentését – vettük észre a Váci Polgári Fórum vezetője hivatalos közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.

„A felelős, átgondolt gazdálkodásunknak köszönhetően a tervezettnél 4 milliárd forinttal több első féléves bevétellel számolhatunk” – jelentette ki szeptember 21-i Facebook posztjában Matkovich Ilona Vác baloldali polgármestere, aki azonban mindeddig nem fejtette ki, hogy ez a 4 milliárd forint honnan származik.

Imre Zsolt most azonban tisztázta ezt: „Az Önkormányzat 2023 évi I. félévi mérlegét vizsgálva azonban világosan látszik, hogy e 4 milliárd forintos növekedés mögött semmilyen plusz bevétel nem mutatható ki, pusztán a lekötött betétek technikai számlán történő átvezetésből adódik a növekmény” – fogalmaz posztjában.

Magyarán nincs szó semmiféle 4 milliárd forinttal több bevételről, mivel Imre Zsolt magyarázata szerint ez az átvezetési számla egy úgynevezett technikai számla, amelyen az éves pénzmozgásokat kell könyvelni. A rajta szereplő összeg egy kumulált összeg, amely a pénzmozgások időbeli elhatárolásának áthidalására szolgál. A mérlegben való szerepeltetése könyveléstechnikailag valóban módosítja a mérleg főösszeget, de plusz bevételt nem jelent a költségvetés számára.

Imre Zsolt szerint mindez nem más, mint öntömjénező propaganda, a tények egész mást mutatnak

Matkovich Ilona azonban bőszen és megállás nélkül kampányol azzal, mintha valahonnan 4 milliárd forint állt volna a házhoz, és mintha legfőképp az az „átgondolt gazdálkodásuk” eredménye lenne.

Ám Imre Zsolt rámutat ez nem más, mint öntömjénező propaganda, és a tények egészen más képet mutatnak. Felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel inkább elfedik azokat az eredeti előirányzatban szereplő tételeket, amelyek a költségvetés tervezésekor is láthatóan irreális módon kerültek megtervezésre.

Mint írja, a legkirívóbb az „Ingatlanok és egyéb tárgyi eszközök értékesítése” soron eredetileg tervezett 1.053.944 ezer Ft-os bevétel, amelyből időarányosan fél év alatt 39.133 ezer Ft bevételt sikerült realizálni. Ez konkrétan mínusz egymilliárd forint időarányos bevételi kiesés – húzza alá.

Mint közli, van néhány olyan tétel, ami jelentős túlteljesítést mutat az eredeti előirányzathoz képest. A legkirívóbb tétel talán a maga 365 százalékával az önkormányzati lakások értékesítése, de jelentős a kamatbevételek (240%), a földhaszon, és földhasználat, haszonbérletbe adása (185%), abérbeadásból származó bevételek (131 %), valamint az iparűzési adó (70%).

A központi költségvetésből közel 500 millió forinttal több támogatás kerülhetett tervezésre, 400 millió már felhasználásra is került

Amiről pedig nem szól az önkormányzati sikerpropaganda – folytatja Imre Zsolt, – hogy az eredeti előirányzathoz képest a központi költségvetésből közel 500 millió Ft-al több támogatás kerülhetett tervezésre, amiből időarányosan 400 millió már felhasználásra is került!

1 milliárd forinttal kevesebbet költöttek intézményi felújítások, a közmű és egyéb felújítások, valamint a járda, parkoló és úthálózat felújítására a tervezettnél Matkovichék

A Váci Polgári Fórum vezetője az idei év első félévi mérlegének, kiadási oldalát vizsgálva arra is felhívja a figyelmet, hogy az intézményi felújítások, a közmű és egyéb felújítások, valamint a járda, parkoló és úthálózat felújítására tervezett 1.378.861 ezer Ft előirányzatból 267 .556 ezer.Ft teljesítést sikerült realizálni. Ez 19,4 %-os időarányos teljesítés! Ez mínusz egymilliárd forinttal kevesebb a tervezettnél.

Matkovichék a Közvilágítás, Intézményi fejlesztések, Egyéb fejlesztésekre 1 milliárddal kevesebbet költöttek

Imre Zsolt arra is rámutat, hogy nem jobb a kép a Közvilágítás, Intézményi fejlesztések, Egyéb fejlesztések kiadási sorokon tervezett beruházási feladatok időarányos teljesítése esetén sem. Az 1.263.400 ezer Ft-os előirányzat teljesítése 225.920 ezer Ft, ami 17,9 %-os időarányos teljesítés. Ez is mínusz egymilliárd forint.

Imre Zsolt: A városvezetés a vagyonfelélésében jeleskedett!

Imre Zsolt úgy összegez: „Az világosan látható és kiolvasható a számokból, hogy a város költségvetési és pénzügyi egyensúlyának alapját elsősorban a központi támogatások és az iparűzési adóbevétel biztosítják, amelyeket a vagyoni típusú helyi adók és egyéb közhatalmi bevételek egészítenek ki bevételi oldalon. A város költségvetési pozíciójának javítása szempontjából a városvezetés a vagyoni típusú adókivetésben (lakossági sarc), valamint a törzsvagyon korlátozottan forgalomképes vagyonelemei közül az értékesebbek üzleti vagyonba való átsorolásával és azok értékesítésében egyszerűbben fogalmazva a vagyonfelélésében jeleskedett! A négy év megtakarításait pedig a választási évre tartalékolják, hogy pl.: játszóterek felújításán keresztül üveggyöngyöket szórva fonjanak glóriát a saját fejük köré.
Ennél Vác többet érdemel.”

Az eredeti, teljes bejegyzést itt olvashatja el:

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkMenet közben behúzta a kéziféket egy fiatal Vácon, fának csapódtak
Következő cikkCsütörtök délelőttől szombat délutánig lezárják Csörögben a Kisfaludy utcát