Gladiátorok küzdenek szombaton Verőcén a római örökség ünnepén (videó)

Verőcén a Limes Parkban szombaton délelőtt történelmi játéknappal, ismeretterjesztő foglalkozásokkal, a római tábori élet bemutató gladiátorokkal nyitják meg a római Limes részét képező verőcei kikötőerődöt bemutató Limes Múzeumot.

Az 1934-ben feltárt római őrtorony maradványaira épülő turisztikai fejlesztés a Limes védelmi funkciójára is felhívja a figyelmet. Grauszman György Verőce polgármestere elmondta, újabb közösségi térrel bővült Verőce, köszönhetően a projektnek, mely négy részből áll.

A kiállítótérben egy korabeli újságcikkben így számoltak be az 1934-es ásatásról:


„Sok összefüggéstelen és gazdátlan csontdarab kerül elő. egy-egy koponya vigyorog a földhányások tetején. Vannak ezért egész és majdnem sértetlen csontvázak is. Egy gyermeksírt nézegetünk, amikor az egyik munkás figyelmeztet, hogy valami érdekeset talált. Ásója mélyen és könnyen a földbe szaladt. Itt lesz valami. Szép óvatosan lefejtik körül a földet és lassan kibontakozik egy római harcos csontváza. Tökéletes ép a gerince összes csigolyáit meg lehet számolni. Érdekes a koponyája. a szája szélesen szét van feszítve, ragyogó a harminckét foga. Ásít, vagy – mint a munkások mondják tréfásan – unatkozik. A koponyáján lék éktelenkedik, valószínűleg csatabárd szakított belé. „

A verőcei kiserőd feltárása gazdag leletanyagot eredményezett, melynek segítségével bepillanthatunk a késő római előretolt helyőrség mindennapjaiba. A pályázat keretében készült torony kapcsán a tervező, Váradi Linda építészmérnök rámutatott, mind az anyaghasználatban mind a tervezés során szem előtt kellett tartani, hogy ártéren kap helyet az építmény.

Szombaton a római örökség ünnepén színes programokkal várják az érdeklődőket:

GRT

Hozzászólás
Előző cikkBalesetben elvesztette a karját, de a lakosság összefogásával új protézist kaphat Krisztina
Következő cikkZöldLiget: Kérjük Juhász Bélát, fókuszáljon helyi ügyeinkre!