Rendőrségi feljelentést tett a váci szellemlakópark egyik károsultja

Megbízható forrásból úgy értesültünk, hogy április végén újra indul a váci, felsőtörökhegyi lakóparkban a Smith Company, illetve a Smith & Tóth Kft. befektető-kivitelező cégekhez, K. Attila és T. Gáborhoz köthető félbemaradt építkezés, miután egy új befektető vállalja a megkezdett munkálatok befejezését.

Az ügyre rálátó forrásunk szerint, túlságosan szerencsétlenül játszott össze néhány körülmény, amit az eredeti kivitelezők nem tudtak befolyásolni, de mindig az volt a cél, hogy be legyen fejezve a beruházás.

Hozzátette, hogy az új befektetőtárs, a saját csapatával fog dolgozni, és április vége felé vonulnak majd fel és fejezik be a félbemaradt építkezést. Úgy értesültünk, meg nem erősített információk szerint, hogy az érintett új cég, a KRSZ PRO 202 Kft. lesz. Azt viszont megerősítették lapunknak, hogy az ügyben eljáró új ügyvéd H. Gábor. Próbáltuk ügyvéd urat telefonon elérni, de egyelőre nem jártunk sikerrel.

Van azonban olyan elkeseredett károsult, aki időközben rendőrségi feljelentést tett az ügyben

„Mindig csak halogattak, meg hitegettek, hogy most a DMRV-re várunk, most erre várunk, most arra várunk, most nem érkezett meg a földhivatalból a nem tudom milyen bejegyzés, tehát mindig valamire hivatkoztak. És akkor már ügyvéddel fenyegetőztem” – fejti ki portálunknak kálváriáját az a neve elhallgatását kérő károsult, aki nagy nehezen 2022 szeptemberére elmondása szerint „kierőszakolt” ügyvédje segítségével egy adásvételi szerződést. Ekkor újabb utalást kértek tőle.

„Én kis buta, elutaltam a pénzt, tehát addigra körülbelül a lakás 90 százalékát kifizettem” – részletezi. Majd itt meg is állt minden. „Egyébként is állt, csak akkor el is tűntek” – húzza alá.

Novemberben beszélt utoljára K. Attilával. Ezt követően pedig nem bírta tovább, március végén feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, csalást valószínűsítve. Majd pedig elindította az elállási szerződést, mert vissza szeretné kapni a pénzét. Kiemelte, hogy a szülei házára vett fel jelzáloghitelt 25 évre. Mivel a lakása nincs készen, az albérlet mellett már a jelzáloghitelt is fizetnie kell, ami így megközelíti a havi félmillió forintot, melyet egyedülállóként kell kigazdálkodnia.

Az előszerződésben 2021. december végére írták, hogy a lakás elkészül. Jelenleg a falak állnak, bent vannak a nyílászárók és belső munkálatok zajlanak – fejti ki lakása állapotát illetően. Az adásvételi szerződésben tavaly év végi átadás szerepelt. Választ hónapok óta senkitől sem kap. Azt viszont hangsúlyozza, hogy úgy érzi körültekintően írta alá a szerződést.

„Úgy írtam alá a szerződést, hogy csekkoltam a céget folyamatosan. Tény, hogy nem volt régi cég, mert körülbelül akkor volt egy, vagy másfél éves cég, de én ezt úgy írtam alá, hogy körültekintő voltam. De ha tudom, hogy a T. Gábor áll a háttérben, biztos, hogy nem írom alá” – fogalmaz.

Hozzátette, hogy azért is nyugodt volt, mert referenciaként ott áll Vácon Törökhegyen a „100-as lakópark”, ami rendben van, elkészült. Nem gondolta, hogy baj lehet, és a mellette épülő lakások ne épülnének meg.

Így néz ki jelenleg a váci szellemlakópark

„Ez a bizonytalanság, hogy se pénz, se lakás, na ezt biztos, hogy nem fogom hagyni. Addig fogok menni, akár egyedül, akár többedmagammal, amíg vissza nem kapom legalább azt a pénzt, amit kifizettem. A kártérítésről ne is beszéljünk, hogy ezért az összegért, amiért én ezt a lakást vettem, már nem kapok a mai piacon semmit” – vetíti előre lapunknak, hozzátéve, hogy mindez annyira megviseli, hogy már nyugtatót kell szednie. Azt is elmondta, hogy amikor tudomást szerzett az új cégről e-mailben több kérdéssel fordult ehhez az új befektetőhöz.

Ekkor idén februárban ekkor felhívta őt T. Gábor, aki arról tájékoztatta, hogy hamarosan érkezik a hivatalos kommunikáció az ügyben. A munkálatok pedig március legelején folytatódni fognak a lakóparknál. Mint tájékoztatta, az a cél, hogy be legyenek fejezve a lakások, és mindenkinek meglegyen a lakása. „Igazából Gábor mindig azt mondja, amit hallani akarunk” – fejti ki a károsult. Hozzátette, nem értette, hogy miért T. Gábor hívta fel őt telefonon, hiszen egy teljesen új beruházó betársulásáról volt szó.

A Fokos utcai lakóparkban egy kapavágás sem történt

Egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó érintett a Fokos utcai lakóparkban szeretett volna egy új lakást vásárolni. Ő is befizette az előleget. Itt is 2022 végére ígérték a lakás átadását. Mint elmondja ő is hallott egy állítólagos új cégről, de vele senki nem beszélt, semmiről nem tud. Elmondása szerint őt utoljára arról tájékoztatták, hogy új terveket kellett elfogadni, mert a beállóhelyek nem jól lettek kialakítva. Amennyiben az új terveket sikerül majd elfogadtatni, akkor fog elkezdődni az építkezés – tájékoztatta őt K. Attila tavaly év végén. Azóta bár próbálta, de sem telefonon, sem e-mailben nem tudta elérni a kivitelezőt.

A legtöbben bíznak a váci felsőtörökhegyi lakópark befejezésében

Egy másik, szintén a felsőtörökhegyi lakóparkban érintett neve közléséhez hozzá nem járuló károsult pedig arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy noha az ő lakása teljesen készen van, a közművek hiánya miatt nem tudja átvenni azt. Mint mondja ő 2022. október végén kellett volna, hogy átvegye lakását. Elmondta, hogy nagyon bizakodó abban, hogy kész lesz a lakása, mert ő is hallott egy új befektetőről. Viszont semmilyen tájékoztatást nem kapott az ügyben. „Semmit nem kaptam és sehol senkit nem lehet elérni” – fogalmaz. Hozzátette, attól tart viszont, hogy az új befektető esetleg majd csak egyben adja át az összes tömböt, hiába van már kész az övé, így még ki tudja mennyit kell várnia. Mint rámutat, az elkészült „százas lakópark” esetében négyesével átadták az elkészült tömböket. Bízik abban, hogy ez jelen esetben is így fog történni.

121 károsultja van eddig a váci szellemlakóparknak

„121-en vagyunk abban a csoportban, amelyik a befektető-kivitelező cégekhez köthető szellemlakóparkok károsultjait köti össze. Mindannyiunknak a Smith Company, illetve a Smith & Tóth Kft. építette volna fel a lakását. K. Attila és T. Gábor a tulajdonosok, akik elérhetetlenek. A kapcsolatot egy ügyvéddel tarthatjuk, ez is nagy szó, a cég előző jogásza a tulajdonosokkal együtt a leveleinkre sem válaszolt” – nyilatkozta korábban a Blikknek Antal Attila. A férfi és élettársa négy éve fizetett be két lakásra előleget a váci, Felsőtörökhegyi lakóparkban. Bár 2020-ban kellett volna átadni a lakásokat, mégis van, amelyiknek csak a puszta falai állnak. A tizenkét épületből kettő már kész, de lakhatási engedély azokra sincs. Munkavégzés fél éve nem volt az építési területen, őrzés sincs, többször be is törtek, s a már elkészült lakásokból elvitték a tolvajok a radiátorokat, csaptelepeket, minden mozdíthatót – írja a lap.

A károsult a Blikknek arról is beszélt, hogy: „évekig csak a hitegetés ment, a magyarázkodás, a másokra mutogatás, hogy most a vízmű, most az út, majd az engedélyek miatt csúszik az átadás. Utánajártunk, a legtöbb kifogásnak valóságalapja sem volt. Amit megtudtunk, az viszont teljesen lehangoló volt: a cégvezetők azért bujkálhatnak előlünk, mert több végrehajtási eljárás is indult a vállalkozásaik ellen, vagyis nincs olyan tőke mögöttük, ami reményt adna, hogy befejezik az építkezéseket. Sajnos, mivel reménykedtünk, az eredetileg befizetett pénz mellett is utaltunk a cégek számlájára, hogy meggyorsítsuk az építkezést, így az is odalett.”

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkIndiai páva kakast keresnek Kisnémediben
Következő cikkElindult a helyi termékes piac építése Kóspallagon