Átúszott a Dunán, már a Naszály hegynél jár a Svájcból indult farkas

Elérte a Bükki Nemzeti Park működési területét a Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas, jelenleg Nógrád vármegye keleti felén tartózkodik, írja a nemzeti park a honlapján. Az Alpok déli vonulatainak vidékéről származó farkas a Dunát átúszva a Naszály (hegy) mellett folytatja útját.

A Bükki Nemzeti Park területén évtizedek óta élnek farkasok, így könnyen összetalálkozhat velük „M237”, a nemzeti park munkatársai érdekes megfigyelésekben bíznak. Legutóbb, március 17-én, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság adott hírt az állatról.

Azt írták: A szürke farkas alkalmi jelenlétére volt már példa az Igazgatóság működési területén, eddig azonban minden esetben a Szlovákiával határos területeken bukkantak fel egyedei. A farkas alapvetően kerüli az emberrel való közvetlen találkozást, de Európa jelentős része ma már kultúrtáj, így a beépített területek közelsége nem szokatlan az állatok számára. A Svájcban jeladóval ellátott farkas példája azt mutatja, hogy kóborló egyedek bárhol felbukkanhatnak.

Találkozhatunk farkassal? Aligha. Óvatos állat, érzékszervei sokkal kifinomultabbak az emberénél. Kik azok akik mégis legnagyobb eséllyel kerülhetnek kapcsolatba farkassal? Vadászok, vadgazdálkodók, külterületen gazdálkodó állattartók, kivételes esetben kirándulók, természeti környezetben sportolók. Vadászok, vadgazdálkodók számára lényeges információ, hogy bár a farkas alapvetően vadon élő állatokkal táplálkozik, a vadászható fajok állományát – különösen 1-2 kóborló egyed – nem veszélyezteti. Fontos, hogy vadgazdálkodási feladatokat, vadászatot végzők minden esetben a szokásosnál is gondosabban járjanak el éjszakai vadászat, dúvadgyérítés során.

Állattartók esetében a legfontosabb, az egyébként is elvárható felelős állattartás: az állatok folyamatos felügyelete, vagy megfelelő 5-6 soros villanypásztor alkalmazása, éjszaka az állatok zárható helyen történő tartása, nagytestű pásztorkutyák tartása a haszonállatok mellett.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága azt is írta: Ha rendkívül ritka esetben a kirándulók mégis találkoznak farkassal nincs okuk ijedtségre, maradjanak nyugodtak, a farkas néhány másodperc után magától is odébbáll. Tapsolással, kiáltással az állat távozását siettethetik, de ne kezdjenek el futni, különösen pedig ne kövessék az esetleg észrevett állatot!

A szürke farkas (Canis lupus) Magyarországon őshonos nagyragadozó, fokozottan védett [13/2001. (V. 9.) KöM. rendelet] és kiemelt közösségi jelentőségű faj [275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet]. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése, károsítása, zavarása bűncselekmény!

A Gruppe Wolf Schweiz jelentése szerint a fiatal hím farkas a svájci Graubünden kanton Surselva körzetéből indult egy éve, egyszer elment Bécs északi határáig, ahol aztán irányt váltott, és végül a Fertő-tótól délre lépett be Magyarország területére. Az országban a Vértesben és a budai agglomerációban is észlelték.

A képen lévő egyed nem a cikkben említett M237-es jelű farkas, csupán illusztráció Fotó: Kozma Attila

Hozzászólás
Előző cikkMár készül a Memento Mori – A váci legenda második része
Következő cikkSződliget egyik legaktívabb egyesülete Juhász Béla agresszív írásának visszavonását kéri