Márciusban mutatják be Vácott a Memento mori- A váci legenda című filmet – VIDEÓ

Február 28-án mutatják be Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban a váci múmiákról szóló Memento Mori című kalandfilmet. A budapesti vetítést követően márciusban Vácra érkezik a film – tudtuk meg Kiss Stefán Mónika rendező-producertől.

A váci Fehérek templomában talált 18. századi múmiák történetét feldolgozó film főszerepében Trokán Nóra, Reviczky Gábor és Kamarás Iván látható. A Memento Mori története két idősíkon, 1994-ben és a 18. századi Vácon mutatja be a drámai körülményeket, amelyek az emberek halálához vezettek. A Kiss-Stefán Mónika és Maruszki Balázs forgatókönyvéből készült alkotás története fikció ugyan, de az alkotók a múmiákról szóló tudományos kutatásokat is felhasználták a forgatókönyv megírásához.

A váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és az ajtó mögött egy elfelejtett lejáratra bukkantak, amely a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett. Itt 265 díszes koporsót találtak. A Memento Mori című film a koporsókban fekvő múmiák sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe.

A múmiákat feltáró antropológust Trokán Nóra, segédjét Kamarás Iván alakítja. A film további szereplői többek között: Reviczky Gábor, Adorjáni Bálint, Horváth Lili, Czukor Balázs és Balázs Andrea. A film vágója Király István, operatőre Vecsernyés János.

Hozzászólás
Előző cikkEgyhangú döntéssel fogadta el a képviselőtestület a 2023-as kismarosi költségvetést
Következő cikkÚj információs rendszer szolgálja a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert látogatói tájékozódását