Vácrátót, Vácduka, Püspökhatvan, Sződ lovasai is ott lesznek hétvégén a Nemzeti Vágtán

A Vácdukai Vágtán legjobbnak bizonyult Vácrátót, Vácduka, Püspökhatvan, Sződ, és Ősagárd felnőtt lovasai és a legügyesebb kishuszárok hétvégén, a Nemzeti Vágtán Budapesten a Hősök terén mérik össze tudásukat a tavasz óta zajló Elővágtákon döntőbe kvalifikált versenyzőkkel.

Idén 13 helyszínen zajlottak Elővágták, a Nemzeti Vágta kvalifikációs versenyei. Az utolsó, szeptember 10-i Viharsarki Vágta az időjárási körülmények miatt elmaradt. Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató a Nemzeti Vágta előfutamainak szeptember 15-i sorsolásakor elmondta, hogy idén 25 helyett 30 kishuszár indulhat a döntőben, ami először fordul elő a verseny történetében – az elmaradt Viharsarki futam indokolta, hogy többen kapjanak lehetőséget a Hősök terén.

Most szombaton az előfutamok során összesen 60 nevező 12 előfutamban ötösével fog versenyezni. A 12 db ötfős előfutamból a hivatalosan kiadott eredménylista után minden előfutam győztese közvetlenül a középfutamba kerül. A 12 futamgyőztes eredményét kivéve, a 13 legjobb időt teljesítő lovasok is bejutnak a középfutamba. Az így kialakult 25 fős mezőny indulási sorrendjét szombat este, a technikai értekezlet színhelyén, közjegyző jelenlététben újra sorsolják.

Vasárnap a középfutamok és a döntők zajlanak majd. A Nemzeti Vágta Versenykiírás és Versenyszabályzata szerint az előfutamok győztesei és a következő 13 legjobb időeredmény alapján, sorsolás után alakul ki a középdöntők beosztása. Az öt középfutamból a hivatalosan kiadott eredménylista után az 1. helyezettek jutnak a döntőbe. Amennyiben a továbbjutott lónál vagy lovasnál sérülés mutatkozik, azt a versenybíróságnak és a verseny állatorvosának vagy mentőorvosának kell kivizsgálni, és a további szereplésről döntést kell hoznia. A kieső helyét nem lehet feltölteni a következő lovassal.

Az idei évben a budapesti Nemzeti Lovarda adott otthont a rangos eseménynek, mely során ünnepélyes keretek között sorsolták ki a Nemzeti Vágta 2022-es döntőjének előfutamsorrendjét a 60 település között. A sorsolás eredményeként az előfutamok a következőképpen alakulnak majd:

A Nemzeti Vágta, Közép-Európa legnagyobb lovas versenysorozata és egyben kulturális rendezvénye idén ünnepli 15. születésnapját. Az ünnep alkalmából a programok a 15-ös szám köré szerveződnek: az esemény egyik leglátványosabb és fontosabb eleme lesz, hogy 150 lovas gyermek vonul majd fel póniháton a vasárnapi döntő napján – közölték a Nemzeti Vágta hivatalos oldalán.

Júniusban Vácdukán mérkőztek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. Szoros volt a verseny mind a felnőttek, mind a kishuszárok futamaiban. A 11 induló közül végül Vácrátót képviseletében Sztaniszláv Ivett vágtatott be elsőként a célba Fernando Makadám nevű lovával. Másodikként a vácdukai Schvarzenbart Bálint futott be My Boy Libra nevű lovával, harmadiként pedig a püspökhatvani Mellár János kvalifikálta magát a döntőbe Furioso-82 Dívával. Negyedik helyen a sződi Nyéki Kata és Vezér teljesítette a futamot. A kishuszároknál a szilvásváradi Szabó Linetta és lova, Black White az első helyen ért célba, míg a második helyezéssel a köveskáli Sziklay Gizella és Ragyogó nevű lova büszkélkedhetett, bejutva ezzel a budapesti döntő futamba.

Sztaniszláv Ivett akkor így értékelt közvetlenül a célba érkezést követően a 0627.hu-nak: „Nem számítottam ennyire jó teljesítményre, ugyanis egy későbbi vágtára terveztünk menni, de ehhez képest is nagyon büszke vagyok a lovamra mert szerintem szuper teljesítményt nyújtott.” A kishuszárok közül legjobbnak bizonyult Szabó Linetta pedig így értékelt akkor: „Az előfutamom nem a tervek szerint sikerült, de mivel ott is sikerült bejutnom a döntőbe így elégedett vagyok, viszont a döntő már csak hab a tortán, nagyon büszke vagyok magamra is a lovamra is.”

A Vácdukai Vágtáról készült videót pedig Facebook oldalunkon tekintheti meg.

A részletes programtervezet szerint a Kishuszár Vágta döntőjére vasárnap 15:05-től a Nemzeti Vágta döntőjére és a díjátadóra pedig vasárnap délután 16:50-17:20 közötti időintervallumban kerül sor. Vácot Cziráky Zsombor kishuszár képviseli Flika nevű lovával. A döntő győztesének nevezője 5 millió forint pénzdíjazásban részesül. A második helyezett egymillió, míg a harmadik ötszázezer forintot kap. A 2022. évi Nemzeti Vágta győztese a pénzdíjon felül indulási jogot nyer a 2023. évi Nemzeti Vágtára ugyanazon település színében és ugyanazon nevező képviseletében. Az a ló, amely a Nemzeti Vágta versenyében háromszor első helyezést ér el, a Nemzeti Vágta örökös bajnoka lesz, és a versenyben (Elővágta, Nemzeti Vágta) többször nem indulhat.

A programok között lesz ismét a Kincsem+ Fogatvágta, mely során 8 hazai ménesünk látványos versenyére kerül sor a bigákkal. A közönség élvezheti majd a népszerű kocsitolóversenyt, történelmi felvonulást 150 lovassal, valamint a Győri Ördöglovasok és a Kassai Lovasíjászok bemutatóját is. Idén is visszatér a Mercedes-Benz Hovány Jótékonysági Sztárfutam, melynek végén a győztes híresség a Bottyán Equus Lómenhely Alapítványnak ajánlja fel nyereményét. A Nemzetközi futam sem marad el, amelyben ismét 12 ország indul: a versenyző nemzetek között köszönthetjük például az Egyesült Államokat, Mongóliát, Mexikót és Angliát is. Az eseményt a Duna Televízió közvetíti.


GRT


Hozzászólás
Előző cikkA nagymarosi Julianus-kilátó lehet az év kilátója – itt lehet szavazni
Következő cikkJól szerepeltek a Váci Vízmű SE versenyzői az aquatlon Országos Bajnokságon