Június 11-én, szombaton Vácdukán mérkőztek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település idén harmadszorra rendezett Elővágtát. A felnőttek közül Vácrátót lovasa Sztaniszláv Ivett, a kishuszárok közül pedig Szilvásvárad lovasa, Szabó Linetta bizonyult a legjobbnak.

Idén 13 helyszínen kerülnek megrendezésre az Elővágták, a Nemzeti Vágta kvalifikációs versenyei. Szombaton a Vajdasági Vágtát követően Vácdukán mérkőztek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért.

„Vácdukán harmadjára került sor a Nemzeti Vágta előfutamára. Ez is mutatja, hogy egyre több színes program várja a Dunakanyarba látogatókat. A résztvevők nagyon komolyan felkészültek erre az eseményre, mindannyian komolyan vették ezt a megmérettetést. A versenyzők beletettek mindent, mind szorgalomban, mind kitartásban, felkészültségben. Nagyon komoly verseny volt, ami itt zajlott mind a kishuszárok, mind a nagyhuszárok között. Ez adja meg ennek a rendezvénynek a presztízsét” – fogalmazott portálunknak Sölch Gellért helyettes államtitkár.


Zajzon András az Elővágta Szervezőbizottság tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a vácdukai pálya különleges, mert domboldalon helyezkedik el, ezzel egy speciális futamot eredményezve. A Hősök tere mintájára készült pályának van egy gyorsuló és egy lassuló része. Azt is elmondta, hogy a kishuszárok másfél, míg a nagyhuszárok két kört tesznek meg a futam során. Egy kör 400 méter hosszú.

A felnőttek három futamán Püspökhatvan, Sződ, Vácduka, Vácrátót, Csörög, Ősagárd, Püspökszilágyi, Őrbottyán, Iklad, Vácrátót, Fülöpszállás, Nyírpazony, Békés lovasai mérték össze tudásukat.

„Nem számítottam ennyire jó teljesítményre, ugyanis egy későbbi vágtára terveztünk menni, de ehhez képest is nagyon büszke vagyok a lovamra mert szerintem szuper teljesítményt nyújtott” – értékelt a 0627.hu kérdésére Sztaniszláv Ivett a futam után.

„Az előfutamom nem a tervek szerint sikerült, de mivel ott is sikerült bejutnom a döntőbe így elégedett vagyok, viszont a döntő már csak hab a tortán, nagyon büszke vagyok magamra is a lovamra is” – ezt pedig Szabó Linettától tudtuk meg, aki a kishuszárok között bizonyult a legjobbnak, s nyert ezzel jogot az októberi Nemzeti Vágtán való részvételre.

A Vácdukai Vágta futameredményei:

Első helyezett: Sztaniszláv Ivett – Vácrátót, második helyezett: Schwarzenbart Bálint – Vácduka, harmadik helyezett: Mellár János – Püspökhatvan, negyedik helyezett: Nyéki Kata – Sződ

A Kishuszár Vágtán az első helyezett Szabó Linetta – Szilvásvárad lovasa, a második helyezett: Sziklay Gizella – Köveskál lovasa.

Az első négy helyezésért járó kupákat és okleveleket Sölch Gellért helyettes államtitkár, Székely Tibor a Nemzeti vágta főkapitánya, Ladányi Kovács Zoltán Nemzeti a vágta ügyvezető igazgatója és Makkos László a település polgármestere adta át.

Makkos László Vácduka polgármestere kiemelte, a már harmadjára megrendezett programról sok pozitív visszajelzést kaptak. Igyekeznek minden évben valami újdonsággal előrukkolni a kisérőprogramok tekintetében, mely – mint fogalmaz eddig be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A látogatókat ezúttal is sok színes program várta.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkJátszótér felújítás kezdődik Kóspallagon
Következő cikkDobogóra állhattak a Verőcei Kajak-Kenu Egyesület versenyzői