Peletúrát tartanak a Börzsönyben

Könnyed nappali sétára invitálják az érdeklődőket a Börzsönyi Természetvédők, amely során közelebbről is megismerhetik az éjszaka aktív kisemlőst, a pelét. A peletúra szeptember 3-án, szombaton lesz.

Az MME Börzsönyi Helyi Csoport és a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület közösen vezetett, könnyű túráját kisgyermekes családoknak is ajánlják.

Amint lemegy a nap, megelevenednek a Börzsöny „titokzatos”, éjszakai életmódot folytató állatai. Halk neszekkel telik meg az erdő: utolsókat riasztanak a rigók, elülnek a vörösbegyek is. A sötétben korhadt ágak roppannak az avaron a vaddisznók léptei alatt, csendes vadászatra indul a nyuszt és a nyest, megszólalnak a macskabaglyok és az utóbbi évtizedekben a hegységben örvendetesen gyarapodó állományú uráli baglyok is, a fák koronájából pedig a hancúrozó nagy pelék hangos visítozása hallatszik.

A nagy pele – ez a 100-250 grammos, farkával együtt 15-32 cm-es kisrágcsáló – kedveli a hegy-, és dombvidéki, középkorú, vagy annál idősebb, gazdag cserjeszintű erdőket (gyertyános tölgyesek, elegyes bükkösök) és a felhagyott, öreg, bokrosodott gyümölcsöskerteket, amelyekben sok, szénhidrátokban gazdag táplálékot talál magának. Előszeretettel fogyasztja többek között a tölgyfafajok és a bükk makkját, a diót, a mogyorós hólyagfa és a közönséges mogyoró magjait, és a különféle erdei gyümölcsöket (vackor, vadalma, madárcseresznye, csipkebogyó, kökény…), a friss rügyeket, de olykor az odúkban költő madarak tojásait, fiókáit sem kíméli.

A nőstények egy hónapos vemhesség után a nyár második felében ellenek, 2-7 kölyküket közel két hónapig nevelik levelekkel bélelt üregekben, faodvakban. Ilyenkor előszeretettel foglalják el a madaraknak kihelyezett mesterséges költőodúkat is.

A fiatalok szeptember elején lesznek önállóak, ekkor már csak másfél, szűk két hónap áll rendelkezésükre a hideg télre felkészülni. Mindössze ennyi idejük van arra, hogy vastag zsírréteget növesszenek, legkésőbb október végén ugyanis megkezdődik a hibernációs időszakuk. Testhőmérsékletük néhány Celsius-fokra, szívverésük percenként kettőre csökken. Ebben a nyugalmi állapotban töltik aztán a zord hónapokat egészen a következő év májusáig. Ezalatt nem mozognak, nem táplálkoznak, kizárólag a testükben felhalazott tartalékot élik fel. A faj hazánkban 1974 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A szombati túra fontosabb tudnivalói:

Indulás/Találkozó: Királyrét, Királyréti Kirándulóközpont, Volánbusz végállomás, 11:15
Táv/Szint/Szintidő: 2-3 km, 100 m, 2-3 óra
Cél/Program vége: Királyrét, Királyréti Kirándulóközpont, Volánbusz végállomás, 14.15

Bővebb információ a Börzsönyi Természetvédők közösségi oldalán található.

Hozzászólás
Előző cikkA Váci Rendőrkapitányság is több helyszínen folyamatosan toborozza a határvadászokat
Következő cikkRemekül rajtolt az első Börzsöny Trail