Vízkorlátozás lépett életbe Acsa mellett 22 másik Pest megyei településen

Napok óta figyelmezteti a lakosságot a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt., hogy törekedjenek a takarékos ivóvíz felhasználásra. A társaság legújabb felhívásában honlapján közölte, hogy a Magyarországot sújtó aszály miatt vízkorlátozást kell bevezetni 23 Pest megyei településen.

Közölték, hogy a meteorológiai előrejelzések fényében a hőmérséklet további emelkedésére és csapadékhiányra lehet számítani számos olyan településen, amelyre a szolgáltatásuk kiterjed.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szolgáltatási területükön – különösen Pest megye térségében – a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére kell számítani, ezzel egyidejűleg folytatódik a több hete tartó csapadékhiány. Emellett a Duna vízállása folyamatosan csökken, és a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre a vízgyűjtő területen sem várható csapadék-utánpótlás.

„A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, emiatt jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség” – ismertették.

Ebből kifolyólag „a kánikula időtartamára” vízkorlátozást vezetnek be az alábbi településeken:

Acsa,
Budakalász,
Csobánka,
Csömör,
Erdőkertes,
Gödöllő,
Fót,
Leányfalu,
Mogyoród,
Nagykovácsi,
Pilisborosjenő,
Pilisszántó,
Pilisszentiván,
Pilisszentkereszt,
Pilisszentlászló,
Pilisvörösvár,
Pomáz,
Solymár,
Szada,
Szentendre,
Tahitótfalu,
Üröm,
Veresegyház.

A DMRV Zrt. kiemelte, hogy egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány, de mivel a vízellátó rendszereik a nap 24 órájában kiélezetten működnek, az ezeken a településen élőktől a következőket kérik:

Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (medencetöltés, autómosás stb.).
Mellőzzék a locsolást (az ivóvízzel történő pormentesítést, a közterületek locsolását is beleértve), a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki. Az önkormányzatok közterületén (pl. tűzcsapoknál) is minimalizálják a vízfelhasználást. A DMRV közleményében azt írta: az utóbbi napokban mindenhol egyértelműen nőtt a vízfogyasztás, és a fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

„Lokális vízhiány esetén társaságunk haladéktalanul lajtos vízellátást biztosít az érintett területen” – zárták közleményüket.

Hozzászólás
Előző cikkSikerült megfogni Verőcén a térségben kóborló kengurut, már jó kezekben van
Következő cikkHalász József sakk emlékverseny lesz Vácon