Sikerült megfogni Verőcén a térségben kóborló kengurut, már jó kezekben van

A napok óta a térségben kóborló kengurut először motorral, majd futva, végül hálóval sikerült a Verőcén élő Kovács Tamásnak és unokatestvérének további csapatmunka segítségével ma reggel elfognia. A kimerült állat már jól van, gazdája érkezéséig befogadta őt a kosdi Robirtok.

Kovács Tamás megkeresésünkre elmondta, hogy kedd reggel az unokatestvére felhívta őt, hogy a településen a Magyarkúti úton látták a kengurut. Ekkor motorral a helyszínre siettek, ahol meg is látták a kóborló állatot. A kengurut követték Verőce felé a Katalinpusztai úton, majd ezt követően egy rétre jutottak, ahonnan az állat tovább ment a Lósi völgyhöz vezető útra. Innen egy körbezárt területre jutottak, ahol leszállva a motorról mintegy fél órán keresztül futva próbálták elkapni az állatot, mely igen nehéz feladatnak bizonyult. Itt már többen a segítségükre siettek, és végül öten, csapatmunkában, egy háló segítségével sikerült bekeríteniük a kengurut.

„Először futottunk, próbáltuk őt beszorítani egy sarokba de nem volt eredményes, ezért a raschel háló mellett döntöttünk. A hálóba belefuttattuk, ezzel kerítettük körbe”- részletezte Tamás.

Kovács Tamás elmondta, hogy a Fővárosi Állatkertben dolgozó egyik munkatárs is felajánlotta a segítségét, mind az állat elhelyezésében, mind pedig abban, hogy ha a hálós befogás nem ment volna, akkor nyugtató lövedékkel kábították volna el, de erre nem volt szükség. Miután sikeresen megfogták a kengurut, a lábait összekötözték, vízzel lehűtötték. Ebben segítségükre volt az állatkert egyik volt munkatársa a helyszínen. „Ő segített megkötözni a kenguru lábait, hűtötte le vízzel, hogy megnyugodjon, és tett a fejére fejtakarót” – részletezte a befogás körülményeit Tamás.

Kovács Tamás úgy fogalmazott: „Mindenki vegye komolyan a sportot, mert sportmúlt nélkül nehéz egy ilyen állatot megfogni. Mindenki atletizáljon és kajakozzon, ha már itt vagyunk a Dunakanyarban.”

Kovács Tamás ekkor a kosdi Robirtokot kereste meg, hogy míg a kóbor kenguru gazdája elő nem kerül befogadják-e az állatot. Mint mondta Gyetvai Róbert mint mindig segítőkész volt és ezúttal is készségesen vállalta az állat befogadását, ellátását.

Mi is kilátogattunk Kosdon a Robirtokra, ahol közelről megnéztük a térségben napok óta kóborló kengurut. Gyetvainé Zováth Anikó a Robirtok tulajdonosa elmondta, az látszik az állaton, hogy nagyon vad, és nyilván ijedt, kimerült is. Próbált közeledni felé, de a kenguru rémült ugrálásba kezdett. Hozzátette, hogy náluk a birtokon található kenguruk ilyen fajta viselkedést soha nem produkáltak. Elmondta azt is, hogy Franciaországban vannak olyan területek, ahol falkákban szabadon élnek, mivel már az éghajlati viszonyok is kedvezőek számukra. Kérdésünkre kifejtette, hogy ez úgy fordulhat elő, hogy szabadon eresztik őket, így a szabadban szaporodnak, majd élnek akár falkákba verődve. A reggel befogott kengurun sérülés nem volt látható, a körülményekhez képest jó állapotban volt, várják, hogy gazdája érte menjen. Az állat tulajdonosát értesítették, aki tudja, hogy előkerült az elkóborolt kenguruja.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkA Tisza után a Duna és mellékfolyói is apadnak, az Ipolyon megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja
Következő cikkVízkorlátozás lépett életbe Acsa mellett 22 másik Pest megyei településen