Jobbnál-jobb horgásztavak vannak Vác környékén

A horgásztavak nemcsak a horgászok számára lehetnek érdekesek, hiszen egy kellemes séta helyszínéül is szolgálhatnak, vagy akár a fotózás szerelmesei számára is kecsegtető témát kínálhatnak, főképp, ha a Sződligeti horgásztóra gondolunk. De nem rossz ötlet a nyári szünetben otthon kuksoló gyerekekkel meglátogatni egy-egy horgásztavat. Cikkünkben igyekeztünk feltérképezni, milyen tavak találhatók a térségben, hol várhatóak versenyek, továbbá azt is megnéztük mit lehet fogni, és milyen extra szolgáltatásokkal bír egy-egy horgásztó.

Ha azonban nemcsak sétálgatni, vagy épp fényképezni, hanem horgászni is szeretnénk, ahhoz horgászengedélyre lesz szükségünk. Ehhez pedig horgászvizsgát kell tennünk. Ez bárki számára elérhető és ingyenes, 15 éves kortól pedig kötelező, de már 10 évesen is el lehet végezni. A horgászengedély 2022 évi szabályok alapfeltételként határozzák meg, hogy horgászként regisztrálnunk kell a MOHOSZ-nál, illetve, hogy ki kell váltanunk a horgászkártyát. A Portfolio remek cikket közölt a témában, egy helyen összegyűjtve, hogy mindez milyen költséget jelent idén. Ha tehát megvan a hivatalos horgászengedélyünk mehetünk is pecázni, akár az Őrbottyáni horgásztóhoz:

Őrbottyáni horgásztó – a legnagyobb a maga 17 hektárnyi vízfelületével

Az első a sorban, melyet személyesen is megnéztünk az Őrbottyáni horgásztó volt. Békés, csendes, tiszta környezet fogadott. Egy kis játszótér is van a tóparton, a büfé úgy tűnt nem üzemel, legalábbis ottjártunkkor nem volt nyitva. Napijegyet lehet kapni. A 17 hektáros intenzíven telepített horgásztó 1971-ben a Sződ-Rákospatak medréből egy duzzasztógát megépítésével jött létre. Jelenleg is a patakból táplálkozik. 24 hektár tiszta nádassal, sással, fákkal árnyékolt területen. A horgászhelyek gépkocsival megközelíthetőek. A látogatók sétálva tehetik meg a horgászhelyig vezető utat. Ivóvíz a gátőrháznál található. A parton WC-k, tűzrakóhelyek, padok, asztalok vannak elhelyezve. Tűzrakás kizárólag faszénnel, illetve gáz használata engedélyezett. Az éjszakai horgászat idején lehet sátorozni.

Halfauna: ponty, amúr, dévér, ezüstkárász, aranykárász,compó, bodorka, küsz, bagolykeszeg, jászkeszeg, márna, vörösszárnyú, balin, süllő, csuka, szürke harcsa, lénai tok, kősüllő, a törpeharcsa lehalászása folyamatosan történik. A nyár folyamán több verseny is lesz. Július 23-án házi horgászverseny, míg augusztus hatodikán gyermek horgászverseny lesz.

DCM horgásztó

A DCM horgásztó 9 hektárnyi vízfelülettel várja a horgászni vágyókat Vácon csendes, nyugodt környezetben. (+47° 44′ 50.24″, +19° 9′ 19.26″) A víz mélysége, parti viszonyai a bányatavakra jellemző változatosságokat mutatja, mélysége az 1. 1,8-3,5 illetve 4 méter között mozog, a korábbi sóderkitermelés függvényében. Halösszetétele a Duna-i keszeg-félék, ponty csuka, süllő, és harcsa, valamint sügér, és a Dunából bekerült védett halakból áll. A tóba 5 napja 700 kg ponty érkezett.

Váckisújfalui horgásztó

A Váckisújfalui horgásztó több mint 7 hektáron terül el. 1976-ban az akkori szövetkezet hordalék fogó címen építette meg a gátat a nagy esőzések miatt felgyűlő vízmennyiség megtartására és csak a TSZ dolgozói használhatták horgászat céljára. A 80-as évek végén megépült a felsőgát így lehetőség nyílott a szabadidő sport címen horgásztatást folytatni a tavon. 193 fő a tagság létszáma, ami nem bővíthető. Már csak úgy lehet valaki tag náluk, ha eladja, vagy átadja egy tag a részét. A víz alatti területet pedig bérlik a földtulajdonosoktól. A tó környezete csendes, a fő úttól távol található. Fás-parkos, esőbeállók, pihenő padok, bográcsoló helyek is találhatóak a tó körül.

Jakabka horgásztó, Sződ

A „Jakabka” Horgásztó nevét, a terület népies elnevezéséről kapta. Sződ község Pest megye egyik legrégebbi települése. A községben három patak találkozik: a Hartyán-patak, a Tece-patak és a Sződ Rákos-patak. A tavakat a bővizű Sződ Rákos-patak táplálja, mely a nyári szárazság idején is folyamatosan friss vizet biztosít. A Jakabka réten és szántón a talajvíz még a nyári szárazság idején is a talaj felszínétől kb. 60.70 cm mélységben található. A Sződ Rákos-patak pedig a réttel párhuzamosan folyik. A jó adottságok szinte kínálták a lehetőséget a tavak létesítésére. A munkálatok 2009. év tavaszán kezdődtek, és még az év őszén be is fejeződtek. Ekkor elkészült a 0,5 ha halnevelő és a 2,7 ha horgásztó, majd a szántó felszíni vizének befogadására egy kisebb víztározó. 2011-ben elkészült a körárok és víztározó is megkapta végső formáját. A 2020-ban a 0,5 ha nagyságú, patkó alakú víztározót 4-15 kg súlyú pontyokkal telepítették be. Ennek eredményeként 2020. évtől három tavon lehet horgászni, a Teszt tavon, a Nagy tavon, és a Nagyhalas tavon. A tavak kiépített partjain nyugodt körülmények között horgászhatnak az ideérkező horgászok.

A horgásztavak területén büfé, 72 m2 területű pavilon, beülők, kiépített tűzrakóhelyek, gyerekeknek körbekerített játszótér, az állatok részére istállók és karám lett kialakítva. Az ide érkező családtagok a lovakat, birkákat és kecskéket közelről figyelhetik meg. A család tulajdonában lévő 27 hektár területből a tavak, kamerával megfigyelt 7 hektár nagyságú körülkerített részt foglalnak el. A tavak melletti réten lovak, birkák és szarvasok legelésznek.

A horgásztóban 1,5-13 kg-os pontyok, 2-9 kg-os amurok, 2-7 kg-os csukák, 3-5 kg-os tokhalak és keszegféleségek foghatóak Júniustól szeptemberig afrikai harcsa is fogható Gyermekek részére játszótér van kialakítva. Kijelölt helyen tűzrakási lehetőség van Parkolási lehetőség a kerítésen kívül, a patak és a kerítés között lehetséges Büfé üzemel, ahol hal etetőanyag is kapható

Sződligeti Horgásztó

A Sződligeti horgásztó területén az 1900-as évek előtt és röviddel utána agyagbánya működött. Az akkor technikának megfelelően kézi erővel nagy gödröket ástak és abból nyerték az agyagot. A kitermelt agyagot lovas szekerekkel vitték a közeli téglagyárba. A téglagyártás technológiájának fejlődésével a századfordulón már egyre kevesebb agyagra volt szükség. A szóban forgó téglagyárat a veszteséges termelés következtében 1915-ben felszámolták. A kiásott gödrök a helyszínen maradtak. Az első írásos emlék szerint gróf dr Floch Henrich kapott vízjogi engedélyt a vízzel feltöltött tavacskákra. A vizet az akkor még más mederben folyt Sződ-Rákos patakból, illetve az Ilka patakból nyerték. Sződliget önálló településsé válása előtt alakult meg a Sződligeti Sporthorgász Egyesület 1949-ben. Az egyesület tagjai szorgos munkával évtizedek alatt összekötötték az agyaggödröket és így alakult ki a jelenlegi meder. A vízterület 05, hektár, a teljes terület 2,5 hektár nagyságú. A tóba csak őshonos halak telepíthetők/ponty, süllő, csuka, széles kárász, a növényzet /fák, bokrok, cserjék/ is a természet sokféleségét jellemzik. A területet 70 horgász tartja karban, gondoskodik a rendszeres haltelepítésről, a terület folyamatos kaszálásáról. A tavat az Ilka patak látja el friss vízzel és a többlet víz a Sződ-Rákos patakba folyik, tehát a víz folyamatosan cserélődik. A terület madárvilága sokszínű, változatos. Nem ritka a hód és a vidra sem, melyek védett, illetve fokozottan védett állatok. Az évtizedek alatt kialakított környezet, az egységes stílusban megépített horgász házikók varázslatos látványt, szívet melengető hatást biztosítanak.

A Sződligeti Horgásztó május 01-től október 31-ig minden szerdán, szombaton és vasárnap van nyitva 09-től 17 óráig. A séta és a mobiltelefonnal való fotózás ingyenes. Fényképezőgéppel való fotózás egyénileg és csoportos rendezvények esetén is előzetes bejelentéshez kötött./+36209120596/, melynek díja van. A Sződligeti horgásztó esetén fontos tudni, hogy csak az egyesület tagjai horgászatnak, nincs napijegy.

Kisváci horgásztó

Maga a Kisváci horgásztó tó nem egész 1 hektár kiterjedésű, ősnádassal szegélyezett, az élő Dunától természetes úton lefűződött holtág. Átlagos vízmélysége 2,3-2,5m. Napi 100 köbméter ivóvíz minőségű után táplálással rendelkezik. A populáció a teljes dunai halfaunát tartalmazza, és ezen felül amerikai-,afrikai harcsa, és tokfélék foghatók. Horgászonként egy úszós készség a megengedett.
Etetni csak természetes anyaggal (kukorica, búza, csonti, szúnyoglárva) vagy a halőrháznál megvásárolható granulált szarvasi haltáppal lehetséges.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkIngyenes klasszikus zenei koncertek hallhatóak a nyár folyamán Vácrátóton
Következő cikkTöbb mint spirituális élmény, több mint az önismeret útja – térségünkön is áthalad a Mária Út