Több mint spirituális élmény, több mint az önismeret útja – térségünkön is áthalad a Mária Út

Térségünkön is áthalad a Mária Út, Közép-Európa, Magyarország zarándokútja természeti és épített, valamint kulturális értékekkel övezve. A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan.

Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatók, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros vagy lovas változatban is. Az utat útjelzések és táblák jelölik, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat. A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is kialakítás alatt áll, így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve ezáltal a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket.

A Mária Út Vácrátóton elhelyezett útbaigazító, valamint a zarándokút környezetében található kulturális értékeket bemutató információs táblái segítik a zarándokokat

A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja …több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása – több mint 1400 km…A Mária Út mindezek – és még sok más – összessége A gyaloglás közben megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezik a világot. A ember felfedezi környezetét és saját magát is.

A Mária Út egy közösség. Az összetartozás tudat a Mária Út hálózatának egyik sajátossága, amely mindig is alapja volta Mária Út további fejlesztésének. Az összetartozás országok, nemzetiségek, emberek, önkormányzatok egyházi és civil szervezetek között is megtalálható a zarándoklás hídképző funkciója miatt. A Mária Út egy hálózat, mely célja a Szűz Mária tisztelet, a búcsújárás és a zarándoklás hagyományának megőrzése, terjesztése, továbbörökítése,a zarándokturizmus fejlesztése.
GRT

Hozzászólás
Előző cikkJobbnál-jobb horgásztavak vannak Vác környékén
Következő cikkJet-ski re szálltak a váci kézilabdás lányok