Vácon és környékén több mint 250 menekültnek segít a Karitász, Kosdról is folyamatosan érkeznek az adományok Vácra

Marton Zsolt váci püspök és Kovács Gábor a Váci Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója a váci központban tartott sajtótájékoztató keretében ismertették, hogy milyen módon tudnak segítséget nyújtani az ukrajnai menekültek számára. Marton Zsolt elmondta, hogy a Karitász a Szentírásból ismert irgalmas szamaritánus példáját követve segít a rászorulóknak ott, ahol szükség van a támogatásra: most éppen az orosz-ukrán háborús konfliktus menekültjeinek ellátásába kapcsolódnak be. Köszönetet mondott minden önkéntesnek és munkatársnak, és hangsúlyozta, hogy az alapvető szükségletek ellátásán kívül nagyon fontos, hogy a menekültek szeretettel és vigasztalással is találkozzanak.

Marton Zsolt váci püspök elmondta, hogy a Karitász a Szentírásból ismert irgalmas szamaritánus példáját követve segít a rászorulóknak ott, ahol szükség van a támogatásra: most éppen az orosz-ukrán háborús konfliktus menekültjeinek ellátásába kapcsolódnak be. Köszönetet mondott minden önkéntesnek és munkatársnak, és hangsúlyozta, hogy az alapvető szükségletek ellátásán kívül nagyon fontos, hogy a menekültek szeretettel és vigasztalással is találkozzanak.

Kovács Gábor arról beszélt, hogy Karitász természetbeni és pénzbeli adományokat gyűjt, valamint lakhatási lehetőséget nyújt a menekült személyek számára, akik között legnagyobb számban nők és gyermekek érkeznek. Elmondta, hogy eddig több mint 250 fő elhelyezéséről gondoskodtak az egyházmegye önkéntesei, intézménye, plébániái, és ez a szám napról-napra növekszik. Az egyházmegye a hivatalos szálláshelyek kiutalásában együttműködik az Országos Katasztrófavédelemmel, mint az történt az Althann Vendégházban elszállásolt egyetemisták esetében, melyről korábban számoltunk be. A Váci Egyházmegyei Karitász a Katolikus Karitász országos központjának koordinációja mellett Barabás településen segíti a határmenti munkát. Eddig 80 karitász önkéntes személy jelentkezett a plébániai karitász csoportokból az egyházmegye területéről, akik közül többen már részt is vettek a barabási szolgálatban. Elmondta, hogy eddig 2,7 millió Ft pénzadomány és körülbelül 18-20 köbméternyi természetbeni adomány, főleg élelmiszer, pelenka, tisztálkodószer érkezett, és folyamatosan érkeznek további felajánlások. Az eddigi adományok jelentős része az ukrajnai határ közelében lévő raktárokba került.

Arról is beszélt, hogy a Váci Egyházmegyei Karitász a Katolikus Karitász országos központjának koordinációja mellett Barabás településen segíti a határmenti munkát. Eddig 80 karitász önkéntes személy jelentkezett a plébániai karitász csoportokból az egyházmegye területéről, akik közül többen már részt is vettek a barabási szolgálatban. A legnagyobb munka mégis az egyházmegyei plébániai karitász önkéntesei és a plébániai közösségek körében folyik. Itt adományok gyűjtésével, szálláshelyek előkészítésével és a befogadott emberek ellátásával foglalkoznak.„Sok magánszemély keres fel minket és ajánlja fel segítségét, nagyszerű összefogást tapasztalunk. Egy önkéntes munkatársunk szinte csak a szükségletek és felajánlások koordinálásával foglalkozik” – mondta el az igazgató.

„Barabáson mindenki a helyén van, a fogadás és ellátás szervezetten és nyugodtan folyik az ország több pontjáról érkezett önkéntesek közreműködésével. Több egyházmegye személyszállító kisbusza áll rendelkezésre a bázison, ahol az önkéntesek ezekkel végzik a menekültek szállítását a határról a település központjába, valamint a záhonyi vasútállomásra. A település polgármestere maga is bekapcsolódik a munkába, a helyi lakosok közül is nagyon sokan segítenek és fogadnak be maguk is menekülteket. A település iskolája raktárbázisként szolgál az érkező adományok számára. A menekültek most már többnyire ukrán nemzetiségűek, akik később az ország belseje felé vagy harmadik ország irányába tervezik a tovább utazást, és szinte kivétel nélkül nők és gyermekek, akik férfi családtagjaikat hátrahagyva, vagy éppen már a nyugati országokban vagy Magyarországon dolgozó családtagjaik után keltek útra” – osztotta meg az igazgató friss benyomásait helyszíni látogatása alapján.

Kosdról érkezett a 4 raklapnyi adomány

A sajtótájékoztatót követően a Karitász önkéntesei rakodták fel a teherautóra azt a négy raklap adományt, mely Kosdról érkezett. A Kosdi Római Katolikus plébánián működő Kosdi Szent Erzsébet Karitász Csoport megbízott vezetője kérdésünkre elmondta, a településen február 27-e óta várják a felajánlásokat a katolikus templom sekrestyéjében. Revóczi Zoltánné Kati hozzátette, Kosdon azt tapasztalták, hogy nagyon nagy a segítő szándék az emberek között. A váci négy raklapnyi adomány hátteréről kérdésünkre kifejtette, hogy a fele a kosdi felajánlásokból állt, a másik pedig Sződligetről a New Gold King’s Bt-től érkezett. Mint meséli férjével együtt az ottani CBA üzletben dolgoznak, és onnan érkezett a felajánlás, így állt össze a teljes mennyiség. Hozzátette, a bolt vezetője felajánlotta, hogy Barabásra is elszállítják az adományokat, de mivel egyre nagyobb számban érkeznek a Dunakanyarba, Vácra és környékére is a háború elől menekülő családok, nők, gyermekek, így a váci központ kérésére nem szállították a határhoz.

Az adomány elsősorban tisztálkodási és tisztító szerekből, pelenkából bébi ételből állt. A gyűjtést Kosdon március végéig tervezik folytatni, hónap végén döntenek arról, hogy folytassák-e. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a legnagyobb szükség azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekre van, amit útközben könnyen meg lehet enni, illetve pénzadományra, mert olyan váratlan helyzetek adódhatnak, melyeket csak pénzzel lehet megoldania a Magyarországra érkező menekülteknek, legyen szó gyógyszer, vagy gyógyászati segédeszköz kiváltásról. Kérdésünkre úgy reagált, Kosdon egyelőre nem tudnak olyan családról, ahol Ukrajnából érkezett menekülteket fogadtak volna be.

Ha nem tudja, hol adhatja le adományát, íme néhány helyszín:

Ahogy az országban úgy a térségben is nagyon sokan megmozdultak, hogy segítsenek ebben a helyzetben. Talán nem is lehet olyan települést említeni, ahol ne lenne adománygyűjtő pont kialakítva. A teljesség igénye nélkül néhány gyűjtőpont ahol a térségben leadhatja adományát, a helyi szervezetek, iskolák, óvodák mellett:

Néhány adománygyűjtő pont a térségben:

  • Váci Egyházmegyei Katolikus Karitász váci központ ( 2600 Vác, Hattyú u. 1. Hétfő-Kedd-Szerda-Péntek 8-16 óráig; Csütörtökön 8-18 óráig.)
  • Váci Body & Mind stúdió
  • Váci Fidesz-KDNP iroda
  • Kismaros Vackor fejlesztőház
  • Kosdi Szent Erzsébet Karitász Csoport
  • Göd Piramis Építőház
  • Penc Önkormányzat
  • Göd Boldogságcsepp
  • Sződligeti közösségi ház
  • Acsa, Kossuth út 34.

Természetesen a közösségi médiában, a Facebook oldalon is számos csoport jött létre, az egyik ezek közül a „Dunakanyar segítő csoport a menekültek számára”, ahol naprakészen teszik közzé, hogy a térségbe érkezett menekültek számára, melyik településen, pontosan mire lenne nagy szükség, legyen szó élelmiszerről ruházatról, szállásról egyaránt.

Az Ukrajnából érkező menekültek fogadásához az alábbiakra lenne szükség leginkább:

Higiéniás termékek: babapelenka; nedves törlőkendő, wc papír, papírzsebkendő, papírtörlő, intim betét
Tisztálkodási szerek: tusfürdő, szappan, sampon, fogkefe, fogkrém
Azonnal fogyasztható tartós élelmiszerek: bébiétel, konzervek, gyümölcs, sajt, szárazszalámi, instant levesek, energiaszelet, keksz, ropi, ásványvíz

Ezen felül az érkezők az elszállásoláshoz nagyon fontos lenne: pléd vagy pokróc, hálózsák, törölköző.

A háborúból menekülők támogatására szánt pénzadományokat az alábbi számlaszámon fogadja a Váci Egyházmegyei Katolikus Karitász:


OTP Bank Zrt. 11784009-22227148
Külföldről történő utalás esetén:
IBAN: HU42117840092222714800000000
Swift: OTPVHUHB
A közleménybe kérik beírni: „ukrajnai menekültek”

GRT

Hozzászólás
Előző cikkÁtadták a ciszterci nővérek kismarosi gyümölcsfeldolgozó manufaktúráját
Következő cikkPontot tudott rabolni Őrbottyánban a Fóti SE II labdarúgócsapata