Vácon a Fidesz-KDNP frakció március havi tiszteletdíját a Kárpátaljai Magyar közösség támogatására ajánlja fel

A múlt hét csütörtökön kirobbant orosz-ukrán háború miatt az országot elhagyó menekültek számára számos karitatív célú gyűjtést indult. Ahogy az ország több pontján, úgy térségünkben is helyi önkormányzatok, civil szervezetek, személyek kezdeményezésére indult gyűjtés a rászorulók részére.

Pető Csilla Vác város képviselő-testületének Fidesz-KDNP-s tagja közösségi oldalán számolt be arról, hogy képviselőtársaival egyetértésben a Fidesz-KDNP frakció március havi tiszteletdíját a Kárpátaljai Magyar közösség támogatására ajánlja fel. Közölte, hogy kapcsolatba lépett Károly László, técsői református lelkésszel aki arról tájékoztatta, hogy elkeserítő az ottani helyzet. A helyben maradt, jellemzően idős lakosság részére, az adománygyűjtésekből származó tartós élelem eljuttatása nagy segítség, mondhatni életmentő, mivel a tartalékokat élik lassan fel. Tapasztalataik szerint, azonban a határon való átjutás, a jelenlegi helyzetben körülményes, mivel csak segélyszervezeteket engednek be az országba. Pető Csilla hozzátette, hogy a Váci Fidesz irodában összegyűjtött tartós élelmiszereket igyekeznek minél előbb eljuttatni Vác testvértelepülése Técső számára.

Técső, Ungvártól 136 km-re, Huszt és Rahó között a Tisza jobb partján, a Máramarosi medence völgyében fekszik, a jelenlegi ukrán-román határ térségében. A város területe 5,17 négyzetkilométer, lakóinak száma a 2019-es statisztikai adatok alapján 9.019 fő. Soknemzetiségű város, amelynek nagyobb része ukrán, 25%-a magyar és 3% orosz illetve más nemzetiségűek. Técső közössége, vallásos hitét mélyen megélő és gyakorló, Istenfélő református gyülekezet. Számos neves író, művész, tudós, politikus származásának helyszíne.

Hozzászólás
Előző cikkJárdafelújítás zajlik Kisnémediben
Következő cikkMég el se indult, de már hétszeresére nőtt a Márvány tér felújítása