Még el se indult, de már hétszeresére nőtt a Márvány tér felújítása

Már lassan két éve annak, hogy megígérte a váci városvezetés, hogy elkészül a Márvány tér felújítása. Nemhogy nem készült el, de még el se kezdték. Ez még mindig csak hagyján, de időközben már hétszeresére emelkedett a felújításra szánt összeg – számolt be a összeg emelkedéséről a VácOnline.

A portál már többször beszámolt arról, hogy bár minden év augusztus 20-án megígérik Inotayék, hogy rendbe teszik végre a Márvány teret, eddig egy kapavágás sem történt. A terv az volt, hogy többek között közadakozásból és közösségi munkával újítják fel, mielőtt valaki a nyakát töri a szinte balesetveszélyes téren, de ez nem jött össze.

A rendbetételhez szükséges összegről többször is tárgyaltak a képviselők, elképesztő méreteket öltött az testület által megszavazott forrás, az eredeti költségvetésben lévő 10 millió forint már több mint 70 millió forintnál jár. Úgy, hogy még el se kezdték – írja a VácOnline.

Ismertették: 2021-ben 10 millió forinttal került a költségvetésbe a Szent István (Márvány) tér burkolatcseréje. 2021. július 14-én Ferjancsics László önkormányzati képviselő javaslatára megduplázták ezt az összeget 20 millió forintra.

A jegyzőkönyv szerint úgy fogalmazott: „lényegében amikor itt a napirendnél szavazunk, akkor ezekről fogunk szavazni, valamint arról, ami már egyébként korábban benne volt a költségvetésünkben, hogy a Szent István térre plusz forrást biztosítsunk azért hogyha már megújítjuk, akkor hosszú távon az a tér hozzányúlás nélkül működhessen, ehhez még egy kis pénzre van szükség, tehát lényegében költségvetés rendeletmódosítás a napirendnek a neve…”

Két hónappal később, 2021. szeptember 22-én újra módosították a költségvetési rendeletet, ekkor emelték meg még egyszer az előirányzatot 54.177.000 Ft-tal. A 2021. november 17-ei ülésen 74.177.000 forintnál állt meg ez az összeg.

Újra Ferjancsics László volt az egyik, aki az emelés pártjára állt: „Miután már tarthatatlanná vált nem ebben, hanem a korábbi ciklusokban ez a probléma, az önkormányzatunk meghozta az erre vonatkozó döntést és idén a költségvetésbe ehhez költségvetési forrást is rendelt. Többet kellett hozzárendelni, mint amit eredetileg gondoltunk, hiszen az adakozási dolog sem úgy zárult, vagy legalábbis egyelőre nem úgy zárult, ahogy korábban az ígéretek erre vonatkozóan megfogalmaztak.”
A pénz tehát megvan, bőven, de munka még sehol. Úgy tudjuk, az idei költségvetésbe is betervezték Inotayék a tér felújítását – tájékoztatott a portál.

A VácOnline összeszedett néhány bejegyzést arról, amikor Matkovich Ilona polgármester a Márvány térről nyilatkozott:

2021. JÚLIUS 18.
Járatlan út a Márvány tér megújítása is, amelynek tervezése – el kell ismernem – nem sikerült elsőre. Most azonban végre eljutottunk a megvalósítás közeli állapotba. Volt egy elképzelés, hogy augusztus 20-án átadjuk a megújult Márvány teret, de amikor láttuk, hogy nem az elképzelésünk szerintiek alakult a tér kialakítása, inkább leálltunk, és ahogy mondani szokták, újragomboltuk a kabátot. Ha nem is augusztusban, nagyon remélem, hogy idén elkészül ez a beruházás is.

2021. JÚNIUS 6.
A Márvány tér megújításáról egyeztettem a héten a helyszínen Taskovics Andrea főépítésszel. Részletesen végigbeszéltük a tervezett változtatásokat, a zöld területek növelését, a világítás korszerűsítést, vízelvezetést és a kövezés ütemezését. A munka reményeink szerint, még júniusban elkezdődhet, és ha augusztus 20-ig nem is fejeződik be, túlnyomó része elkészül a térnek.

2021. MÁRCIUS 21.
A Márvány térrel kapcsolatos véleményeket feldolgoztuk, ezek és az anyagi lehetőségek figyelembevételével készül el a terv.

2021. MÁRCIUS 7.
Több útfelújítás tervezése már zajlik, és a Márvány tér felújításának tervei is hamarosan teljesen elkészülnek.

2021. FEBRUÁR 14.
Feldolgoztuk az önök Márvány tér megújulására tett javaslatait, amelyekből többet használni fognak a tervezők, persze az anyagi lehetőségek szem előtt tartásával.

2021. FEBRUÁR 7.
A héten sajtótájékoztatón jelentettük be, hogy elindul Vác első olyan közösségi projektje, amelyben civil kezdeményezésre és segítséggel az önkormányzat felújít egy közterületet. A sokak által Márvány térként ismert terület városunk egyik legforgalmasabb helye, a belváros egyik központja, amelyből most igazi közösségi tér jöhet majd létre. Az önkormányzat a költségvetési tervben saját forrást különít el az idei a beruházásra. Egyidejűleg Facebook-csoport is indult, ahol folyamatos tájékoztatást kapnak a munkákról, illetve az ott található kérdőív kitöltésével, véleménnyel, javaslattal bárki segítheti a megújulási folyamatot. (…) Várjuk a váci cégek, vállalkozások, magánszemélyek támogatását, hogy idén augusztus 20-án megnyithassuk a megújult Szent István teret.

2021. FEBRUÁR 3.
Inotay Gergely alpolgármester emlékeztetett rá, hogy nem ez az első olyan próbálkozása a jelenlegi városvezetésnek a közösségi élet fejlesztésére. Mint mondta, ez nem elsősorban pénzkérdés. Várják a fiatalok bekapcsolódását, akár a gyakorlati képzés, akár a közösségi szolgálatok keretében. Természetesen a város számít a civilek közreműködésére, akár anyagi támogatásról, eszköz, anyag, felajánlás formájában. Az alpolgármester az ügy iránt máris nagy összefogási szándékot, segítőkészséget tapasztalt, így bízik abban, hogy széles közösség hoz majd létre egy sok örömet szerző közösségi teret a városban.

2020. OKTÓBER 25.
A múlt héten megtörtént a második egyeztetés a Szent István (Márvány) tér jövő évi felújításáról. Készülnek a tervek és a költségszámítások, valamint az augusztus 20-án meghirdetett segítő akció szervezése is elkezdődött.

2020. MÁJUS 25.
Péntek délután a Városfejlesztő Kft. dolgozói sok év után alaposan kitakarították, lefertőtlenítették a Szent István (Márvány) teret.

Ez mind szépen hangzik, de az ígérgetésekből soha nem lesz a váciaknak új Márvány terük – írja a VácOnline.

Hozzászólás
Előző cikkVácon a Fidesz-KDNP frakció március havi tiszteletdíját a Kárpátaljai Magyar közösség támogatására ajánlja fel
Következő cikkKiss Roland parádés duplájával derbit nyert az Őrbottyán