A fecskék megmentésén dolgozik a Zöld Dunakanyar Program

A Zöld Dunakanyar Program keretében fecskebölcsőket ajánlott fel Szabó Csaba a program ötletgazdája és Rétvári Bence országgyűlési képviselő a térség önkormányzatainak.

Makkos László Vácduka és Tordai Sándor Püspökszilágy polgármestere húsz-húsz darab kerámia fecskebölcsőt vett át, melyeket Császár Ernő helyi keramikus készítette Szokolyán. Makkos László megkeresésünkre elmondta, hogy az óvoda és a hivatal épületének csendesebb falszakaszára fogják telepíteni a fecskebölcsőket. Hozzátette, hogy nagyon jó kezdeményezésnek tartja ezt, különös tekintettel arra, hogy a fecskék száma évről-évre csökken.

Tordai Sándor kérdésünkre kifejtette, hogy a faluban a hivatal, az orvosi rendelő, a művelődési ház az iskola és az óvoda épületére tervezik kihelyezni a most átvett kerámia fecskebölcsőket. De azt is hozzátette, hogy két-három család is jelentkezett arra, hogy szívesen helyezné el házán ezeket, noha elmondása szerint divatba jött az új házak építésénél, hogy akadályozzák a fecskéket abban, hogy fészkeket készítsenek. Azt is megtudtuk, hogy Püspökszilágyban szép számmal szoktak fecskék érkezni a nyári időszakra, és jelenleg is van négy-öt fecskefészek a hivatal épületén. Tordai Sándor arra is kitért, hogy úgynevezett denevér rakétákat, búvóhelyet telepítenek a vizes élőhelyeken, mivel a fecskék mellett a denevérek is igen aktívan végzik a szúnyogok, legyek irtását.

Tordai Sándor Püspökszilágy polgármestere húsz darab kerámia fecskebölcsőt vett át, majd helyeznek el a településen a Zöld Dunakanyar Program keretében

A Zöld Dunakanyar Program egy civil természetvédelmi program, melynek célja, hogy a Dunakanyarban található településekkel együttműködve természet- és környezetvédő intézkedéseket hajtsanak végre.

Hozzászólás
Előző cikkVácOnline: A Don-kanyari tragédiát is humorosnak érzi Inotay házi nácija
Következő cikkZajlik a felújítás, érkezik a váci kórház konyhájának berendezése is