Valódi ön-kormányzás valósul meg Ipolytölgyesen

Ipolytölgyes, ez az Ipoly partján fekvő, párszáz lelkes falucska különleges helyzetben van az önkormányzati világban: A falu határában működő MonoIpolyFabric Kft. jóvoltából az egy főre jutó iparűzési adó bevétele a legmagasabb Pest megyében. Az önkormányzat évente több tízmillió szolidaritási hozzájárulást fizet az iskolák fenntartásához. Bevétele többi részéből pedig a működési kiadások mellett jut a saját erős fejlesztésekre is. Radnai Bertalan polgármesterrel beszélgettünk.

 • – Az elmúlt két-három évet, ha nézzük, melyek azok a fontosabb fejlesztések, amelyek meghatározóak voltak Ipolytölgyes életében? Miért?

  – Évekig készültünk a legnagyobb beruházásunkra, a templom környezetének felújítására, a templomkert térré alakítására. Történelmi térképekről tudjuk, hogy a templomunk valaha egy tér közepén állott. Az ötvenes években egy ideológia vita eredményeként kerítették be és ültették körül gyorsan növő fenyőfákkal. Ezek a fák túlnőttek az eresz magasságán és állandó árnyékben tartották a nedves falakat. A tűlevél pedig az ereszcsatornákat tömítette el.

  További probléma lett a templom melletti plébánia területére épült Szent Erzsébet Otthon több mint száz dolgozójának évről évre növekvő parkolási igénye. Szinte szégyen volt, hogy a templomhoz a százötven, halmozottan sérült személyt ápoló-gondozó intézményből nem vezetett szilárd burkolatú, akadálymentes útvonal.

  Mindezen problémák megoldására született egy markáns változással járó terv, majd az építkezés, aminek eredménye, hogy a templom újra uralja a környezetét, az akadálymentes kör-járda mentén pedig harminchárom autó számára készült parkolóhely, ami hétköznapokon már néha kevésnek is bizonyul. A többszáz éves falakat reggeltől estig süti a nap és fújja a szél. Az északi oldalról úgy ültettük körbe tölgyfacsemetékkel a templomot, hogy a torony árnyéka napóra mutatóként félóránként vetüljön az egyes fákra.

  A beruházáshoz a kezdő lökést egy ötmillió forintos pályázati támogatás adta még 2017 év végén. A legnagyobb munka két éve készült el, az elegáns és modern térvilágítás pedig a múlt év őszén.
  A pályázati támogatást Önkormányzatunk közel negyvenmillió forinttal egészítette ki, de az Egyházközség is kivette részét a költségekből erejéhez mérten.

 • Szintén 2019-ben került sor egy éveken át halogatott építkezésre. A Községháza udvarán kettő-százhúsz négyzetméteres fedett tárolót építettünk, aminek egy része alá a következő évben készült el egy olyan műhely, ami a munkatársaink számára évszaktól és időjárástól függetlenül ad lehetőséget a folyamatos munkavégzésre.

 • Az elmúlt két évben jelentősen megújult és kibővült az eszközparkunk. Így állandó munkatársaink hatékonyan tudják ellátni a közterületek ápolását és a falu fejlesztésének saját kivitelezésben megvalósuló munkáit.
 • – A Magyar Falu Program keretében több pályázaton is sikeresen szerepelt a település. Be tudott szerezni egy tanya- és falugondnoki buszt. Ezt mennyire tudják kihasználni a helyiek, milyen szerepe van?

 • – Képviselő-testületünk több éves vita után döntött a falugondnoki szolgáltatás elindításáról. Ehhez a Magyar Falu Program keretében kapott mikrobusz adta meg lehetőséget. Ipolytölgyesen nincsen sem óvoda, sem iskola, sem bolt, sem gyógyszertár. Az óvodás korúakat háztól házig szállítjuk a letkési óvodába, az idősebbeket hetente kétszer Vámosmikolára bevásárolni. Gyakran merül fel igény egészségügyi szakrendelésekre szállításokra, de segítünk akár bútor vásárlásnál a hazaszállításban is ezzel a járművel.
 • – Játszótér felújítására is érkezett támogatás. Hol tart a fejlesztés?
 • – A Magyar Falu program keretében közel ötmillió forint támogatást kaptunk, amit Önkormányzatunk további húszmillióval egészít ki, hogy egy korszerű, és akár további húsz évre problémamentesen működő játszóterünk lehessen. A terv már szinte kész, az építkezést májusra szeretnénk befejezni.
 • – Milyen állapotban volt az előző játszótér? Nagyságrendileg mennyi gyermek tudja majd használni az új eszközöket?
 • – A húsz éve épült játszóterünk eszközei mind javításra szorultak az időszakos biztonsági felülvizsgálat megállapításai szerint. Ezek közül többet leszerelünk, néhányat felújítunk. A helyi gyermekek mellett a környező településekről is érkeznek hozzánk kisebb gyermekek szüleikkel, de a legjelentősebb létszámot a Szent Erzsébet Otthon lakói adják. Így a fejlesztésnél rájuk is gondolunk.
 • – Önerőből mit sikerült fejlesztenie a településnek?
 • – Ipolytölgyesen a fejlesztések többsége önerőből valósul meg, köszönhetően a rendkívül magas helyi iparűzési adóbevételnek. A korábbi években az önkormányzati utakat, járdákat újítottuk meg, az utóbbi években a már említettek valósultak meg, most pedig a helyi, építészetileg értékesebb eladó házakat vesszük meg és újítjuk fel. Szintén saját erőből újítottuk fel a sportpályáinkat: a focipályát labdafogó hálóval vettük körbe és automata öntözővel láttuk el. A mellette lévő kosárlabda pályát kihasználatlansága miatt most építjük át hármas funkcióra: teqball asztal, pingpong asztal mellett a felnőttek számára izomerősítő gyakorlatokra alkalmas eszközöket telepítünk.
 • – Milyen tervei vannak az önkormányzatnak a jövőre nézve? Akár, ha a pályázatokat, beruházásokat, rendezvényeket nézzük?
 • – Az elmúlt évben vásárolt ingatlanokat különböző közösségi célokra tesszük alkalmassá. Bízunk benne, ha az Önkormányzat ingyenesen tud kereskedelmi és vendéglátói tevékenységre épületet adni, akkor talán lesz, aki vállalkozik, hogy újra legyen helyben kisbolt, italbolt.

  Ipolytölgyes vezető szerepet tölt be az Ipoly víziturizmusában. Ehhez folyamatosan fejlesztjük a kikötőnket.

  Évente több olyan rendezvényünk van, amire a környező települések lakóit is hívjuk: a Magyar Költészet Napján a kistérségben élő amatőr költők mutatkoznak be évről évre. A hagyományos Pünkösdi Labdarúgó Torna már a határ túloldalán élőket is érinti: A Megyei Labdarúgó Szövetséggel, mint társszervezővel rendezett tornán első körben a térségi csapatok mérik össze tudásukat, majd a nyár közepén az Ipoly másik oldaláról érkező és az itteni három-három csapat mérkőzik a vándorkupáért.Nagy sikere van az Ipoly naphoz (augusztus 13.) közeli szombaton rendezett Ipoly Családi Napnak. Ilyenkor a kenuinkat, kajakjainkat azok is kipróbálják biztonságos körülmények között, akik még sosem voltak vízen. Emellett lehetőség van vízibiciklizésre és akár motorcsónakázásra is. Az ügyesebbek pedig túrára indulhatnak Letkés felé.

  Augusztus utolsó hétvégéjén tartjuk a Kerékfesztivált, ahol megjelenik minden, aminek kereke van: veterán autók jönnek a térségből és akár messzebbről is. Kerékpáros ügyességi bemutató és egyéb közlekedési érdekességek mellett a főszerep a pedálos gokartoké, amihez kitűnő pályát ad a buszmegállónk melletti nagy aszfaltozott tér.

  Hosszabb távon a közösség építés és a fenntarthatóság az önkormányzati munka két vezérelve. Ezzel a céllal hoztuk létre a „Hosszúlétra” közösségi eszközkölcsönzőnket, vásároltunk háromkerekű elektromos járművet a falubeli szállítások elvégzéséhez.

  Ipolytölgyesen a kedvező pénzügyi keretek lehetővé teszik, hogy valódi ön-kormányzás valósuljon meg.
Hozzászólás
Előző cikkKisnémedi kiemelkedően jelentős központi támogatást kapott a csapadékvíz elvezetés fejlesztésére is
Következő cikkKöpönyegforgató Inotay: Hittantanárságtól az LMBT-ig