Kisnémedi kiemelkedően jelentős központi támogatást kapott a csapadékvíz elvezetés fejlesztésére is

Kisnémedi önkormányzata a hamarosan véget érő kormányzati ciklusban összességében 483 millió forint összegben nyert el állami forrásokat különböző jogcímeken építő beruházásokra, fejlesztésekre, javításokra, beszerzésekre, közösségi programok megvalósítására.

A községben a csapadékvíz elvezetés megoldására, fejlesztésére elnyert 157 millió forint címzett támogatás volt a legjelentősebb összegű tétel az állami forrásbiztosítás tekintetében. A második legnagyobb tétel a különböző időszerű útfelújításokra biztosított, összességében közel 115 millió forint, illetve ide tartozik még a Rákóczi út folymatban lévő felújítását szolgáló forrás is, továbbá az a 15 millió forintnyi állami támogatás, amelynek segítségével járdaszakaszok készülhettek illetve újulhattak meg.

Jelenleg is tartó beruházás a községben egy új intézmény, a hiányt pótló minibölcsőde megvalósítása, erre a célra 60 millió forint kormányzati támogatást kapott az önkormányzat. Ugyanakkor már megvalósult egy másik, ugyancsak a kisgyerekes családokat segítő beruházás, az óvoda jelentős léptékű fejlesztése, amihez – az óvodaudvar fejlesztésére elnyert plusz 5 milliós támogatással együtt – kevés híján ugyancsak 60 millió forintot biztosított az állam központi forrásként.

További megvalósult intézményi beruházás a polgármesteri hivatal fejlesztése, korszerűsítése, amely célra 28 millió forint központi támogatást könyvelhetett el az önkormányzat. A közétkeztetést ellátó, óvoda melletti konyha fejlesztésére is jelentős központi támogatást nyert el az önkormányzat, a kormányzati hozzájárulás összege ez esetben 20 millió forint. Összességében ugyanilyen összegű kormányzati forrásból az önkormányzat beszerezhetett egy tanya falugondnoki buszt, illetve egy fontos kommunális gépi eszközt.

A temetőben út- és járdafelújítás valósult meg, erre a célra 5 millió forint központi támogatást könyvelhetett el Kisnémedi önkormányzata. Ugyancsak csaknem öt milliós támogatásból megvásárolhatott, illetve hasznosíthatóvá tehetett az önkormányzat egy elhagyott ingatlant, hat teleknyire a polgármesteri hivataltól. Természetesen Kisnémedire is jutott olyan támogatás központi költségvetési forrásból, amely különböző közösségi rendezvények megvalósításához biztosított kiegészítő hozzájárulást.

R. Z.

Hozzászólás
Előző cikkErősödő kistelepülések, erősödő Magyarország – A Váci Polgár tényszerű válasza Inotay álhíreire
Következő cikkValódi ön-kormányzás valósul meg Ipolytölgyesen