Inotay-Márki-Zay: Visszatérhet a vizitdíj a váci rendelőkbe, a napidíj a kórházba

Érdekes cikk jelent meg a VácOnline-on, melyben a vizitdíj és a kórházi napidíj esetleges visszaépítéséről írnak. Gyurcsány Ferenc 2007-ben azzal indokolta az egészségügyi ellátás fizetőssé tételét, hogy az embereknek látniuk kell, hogy a gyógyításuk mennyibe kerül. Hasonló állásponton van Márki-Zay Péter a köpönyegforgató Inotay Gergellyel az oldalán. A baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje úgy nyilatkozott a témával kapcsolatban, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj újbóli bevezetését nem tartja ördögtől valónak – olvasható a váci híroldalon.

A Gyurcsány-kormány reformként emlegette, de az ország sarcként élte meg

Megjegyzik, hogy a vizitdíj bevezetéséről még egy balatonőszödi kormányülésen döntött a második Gyurcsány-kormány és 2007. február 15-én vezették be. Az intézkedés a beteg-orvos találkozások csökkentésére, a társadalombiztosítás biztosítási körének csökkentésére, a költségek részleges áthárítására irányult. A kommunikációjukban reformként emlegették, de a reakciókból egyből látszódott, hogy az ország lakossága inkább egyfajta sarcként élte meg a 300 forintos díjat, amelyet a kórházi ellátás esetén napidíjként egyben kellett megfizetni a kórházból való távozáskor.

A vizitdíj és kórházi napidíj ellenzői szerint olyan dologért kellett fizetnünk, amiért egyszer már megtettük a jövedelmünkből levont járulékok formájában, de egyfajta visszatartó erő is volt, hogy időben kezeltessék magukat a betegek.

A Fidesz-KDNP pártszövetség népszavazást kezdeményezett a díjakról.

A népszavazáson az emberek 84 százaléka mondott nemet a kórházi napidíjra, és 82 százalékuk a vizitdíjra is nemmel szavazott.

Márki-Zay Péter és az oldalán álló Inotay Gergely a hazai egészségügyet üzleti alapokra helyezné

Nem így tenne Márki-Zay Péter és a csapatában induló köpönyegforgató Inotay Gergely – olvasható a VácOnline-on. Az oldal megjegyzi, hogy Márki-Zay Péter visszatérő igényként beszél a különadókról és az egészségügy privatizációjáról és többször is kifejtette, hogy a hazai egészségügyet üzleti alapokra helyezné, az ágazatot profitorientált cégek kezébe adná.

Könnyen visszatérhet a vizitdíj a váci rendelőkbe és a napidíj a kórházba

Márki-Zay Péter és Inotay Gergely szerint hiába mondtak erre egyértelmű nemet az emberek, a plusz díjak lehetőségének és a privatizációnak teret kell adni, a 2010 előtti egészségügyi intézkedéseket vissza kell hozni, így könnyen visszatérhet a vizitdíj a váci rendelőkbe és a napidíj a kórházba.

A váci híroldal jelzi, hogy Márki-Zay Péter lényegében ugyanazt a nézetet képviseli (a Demokratikus Koalíció vezető szerepe által nem is képviselhet mást), amit Gyurcsány Ferenc a kormányzása idején. Nem hiába ragadt rá a Mini Feri név.

A VácOnline cikkének végén jön az igazi csattanó: Később Márki-Zay azt nyilatkozta, hogy ő soha nem állította korábban, hogy fizetőssé tenné az egészségügyet. Az i-re a pontot egy Egyenes Beszédes interjúja adja, ahol 5 milliót forintot ajánlott fel annak, aki 5 hazugságot fel tud sorolni tőle.

Megjegyzik, hogy erre válaszként több influenszer is készített videót, majd példaként a riporter, Bohár Dániel változatát osztották meg az olvasókkal. Döntse el ki-ki maga, hogy mennyire igazmondó a baloldal miniszterelnök-jelöltje:

Hozzászólás
Előző cikkBefejeződött a szokolyai bekötőút felújítása
Következő cikkA térség számos településén segítik adománygyűjtéssel az Ukrajnából, Kárpátaljáról Magyarországra menekülőket