Ferencz Gyöngyi polgármester: Itt állunk a lehetőségek kapujában

Az uszoda megépítésére több évtizedet vártunk, de szintén négy évtizednek kellett ahhoz eltelni, hogy a hajó ismét kikössön Szobon – mondja Ferencz Gyöngyi, a város polgármestere. A határ menti település vezetőjével beszélgettünk.

-Milyen nagyobb fejlesztéseket tudna kiemelni az elmúlt néhány év beruházásai közül?

Az intézményeinken elvégzett felújítások nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az adott intézmény szolgáltatásait igénybe vevők szívesen menjenek oda, komfortosabban érezzék ott magukat. Megújult a konyhánk, az iskola, a meseház az idősek otthona energiatakarékos felújítása megtörtént, a háziorvosi rendelő szintén felújításra került, ahová orvosi gépműszereket is sikerült beszerezni, a művelődési ház kívül-belül megújult.

Egészségfejlesztési irodát hoztunk létre kormányzati támogatásból, egy másik pályázatos forrásból szűrőbuszt vásároltunk. Ezen szolgáltatások nemcsak a település, hanem az egész térség egészségügyi ellátását, de különösen a prevenciót szolgálják.

Duna-Ipoly Tanuszoda Szob

Megújult a kisvasút Szob-Márianosztrai szakasza, valamint a gördülőállomány is felújításra kerül. A kisvasút telephely felújítása a következő célunk. A Duna-parton a gyönyörű uszodánk mellett megújult és bővült a csónakház és megépült a sport park, új játszóteret építettünk. A Duna-parti fejlesztések hatására elmondhatjuk, hogy az egyik legszebb parti sétányunk nekünk van.

Bel – és külterületi utakat újítottunk fel, járdát és parkolót építettünk. Az egyházi tulajdonban lévő ingatlanok is megújultak így a plébánia, a templom első üteme, a második ütem előkészítés alatt van, végre sikerült felújítani a temetőkápolnát is.

Minden évben a szociális tüzifa pályázaton elnyert összegből, amely több millió forintos nagyságrendű tűzifát tudtunk vásárolni az arra rászorulóknak. A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület a helyi piac fejlesztésének első ütemét elvégezte, a második ütem előkészítés alatt, amely ebben az évben fog megvalósulni. 32 férőhelyes idősek otthonának a felújítását elvégeztük, jelenleg a bebútorozásán dolgozunk.

Börzsöny Ring

Több sikeres rendezvény volt a településen, az IpolyFeszt már két alkalommal, a Börzsöny Ring harmadik alkalommal került megrendezésre.

-Mit jelent egy ekkora mértékű támogatás Szobnak?

Az utóbbi években 2 milliárd forint támogatás érkezett a településünkre. Önkormányzatunk nagyon kevés saját forrással rendelkezik, így elképzelhetetlen lenne a fejlesztéseket pályázati forrás, kormányzati támogatás nélkül megvalósítani. Lépésről-lépésre haladunk előre, persze van mit csinálni bőven, de itt állunk a lehetőségek kapujában. Kis városunk azon szerencsés települések egyike, amely a „fenntartható város” programba bekerült, így lehetőségünk lesz belterületi utak, járdák felújítására, parkoló építésére, intézményeink korszerűsítésére, – így a szakorvosi rendelő, óvoda, könyvtár, művelődési ház, családsegítő felújítására – egészségfejlesztési iroda működtetésére, képzések és rendezvények megszervezésére. Közterületek szépítése, játszóterek felújítása is a fejlesztési elképzeléseink között szerepel.

Szeretnénk egy olyan települést kialakítani, ami kényelmes, komfortos, otthonos az itt élők kényelmét szolgálja, és természetesen várja az ideérkezőket is.

Hozzászólás
Előző cikkMegújulhat az Őrbottyáni vasútállomás – mutatjuk a látványterveket
Következő cikkVácOnline: az inkompetens Inotay szerint az ő sikertelenségükért nem ők, hanem az elődeik a felelősek