Az egészségház fejlesztésével 20 éves álma vált valóra Szokolyának

Szokolya egy kedves kis település a Börzsöny lábánál. Mindamellett, hogy szeretné megőrizni a hagyományos, falusias jellegét, folyamatosan fejlődik. Némethné Pintér Csilla polgármesterrel beszélgettünk az elmúlt évekről.

Ha visszatekint a mögöttünk lévő néhány évre, mire a legbüszkébb?

A legnagyobb örömet okozó fejlesztésünk úgy gondolom, hogy az egészségház fejlesztése volt. Több pályázati forrásból, önerőből sikerült megvalósítanunk. Ez egy több mint 100 millió forintos beruházás volt itt Szokolyán 2017-2018-ban, de ebben benne volt a parkoló és egy kisebb eszközbeszerzés is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt meg tudtuk valósítani. Nem kellett hitelt felvennünk, nem kellett eladnunk hozzá semmit. Nagyon akartuk, szerintem legalább 20 éves álma volt Szokolyának, hogy egy ilyen egészségháza legyen, hogy méltó körülmények között dolgozhassanak az egészségügyi dolgozók. És az sem mindegy, hogy a betegek milyen váróba érkeznek. Erre a fejlesztésre a mai napig az egész település büszke.

Emellett egy Környezeti és Energiahatékonysági Programon elnyert pályázatnak köszönhetően sikerült energetikailag felújítanunk az iskolát, a tornatermi épület blokkot és az önkormányzat épülete melletti közösségi házrészt. Itt hőszigetelés, napelemes rendszer telepítése és külső nyílászárók cseréje történt meg. Erre 101,5 millió forint támogatást kaptunk. A felújítás során a Hivatal bal oldali szárnyának belső felújítását önerőből valósítottuk meg.


Sokszor, amikor kirándulók érkeznek Szokolyára, különösen, aki nem minden héten jár erre, rácsodálkozik, hogy nálunk már megint változott valami. Ennek oka, hogy bár szeretnénk a település falusi jellegét megőrizni, a közterület-fejlesztések szerintem elengedhetetlenek. Volt több útfelújításunk, ezek szintén, azt gondolom, hogy az igényes környezet kialakításának fontos részei.


A legnagyobb projektünk épp befejezés előtt áll, ez az óvoda és bölcsőde fejlesztésünk. A bölcsőde teljesen megújul kívül, belül, illetve az óvodaépület is átalakul. Két csoportszobával bővül az intézmény és egy új tornaszobát is lehetőségünk van építeni, valamint a korábbi óvodai szárny is teljesen felújításra kerül. Erre a fejlesztésre már most büszke vagyok, hiszen sikerült egy teljesen a környezetbe illő, az építészeti örökségeinket is felmutató homlokzattal egy szép, új, modern, 100 férőhelyes óvodát létrehoznunk. Még el sem készült, de már több, mint 90 gyermek jár intézményünkbe. A projekt egy igen összetett és bonyolult „vállalkozás” részünkről, mert 8 pályázati forrásból sikerül megvalósítanunk, de országgyűlési képviselőnk támogatását végig éreztük.


Most, hogy így az óvodánk el fog készülni, azt gondolom, hogy a közintézményeink jó állapotban lesznek, de nincs vége, az idei pályázatokon is sok mindenen szeretnénk indulni. Rengeteg tervünk van.


Azt látom, hogy nagyon nagy az összefogás itt a településen, a lakosság körében.

Mindenhol vannak elégedetlenek, és azt gondolom, hogy nincs olyan ember, aki mindenkinek meg tud felelni. Mert amíg valaki azt szeretné, hogy legyen aszfaltos az út, addig más szerint ne, mert még gyorsabban közlekednek majd rajta. Viszont azt gondolom, hogy a többségünk ugyanazért dolgozik és így tudunk előre haladni.

Szokolya egy hangulatos kis település, a szintén nemrég felújított királyréti kisvasút miatt viszont nagy átmenő forgalommal. Hogyan tudják megőrizni a község báját?


Nem szeretnénk egy agglomerációs településsé válni. Fontos, hogy ne ugorjon hatalmasat a lakosságszámunk, mert az már nem Szokolya lenne. Sokszor kapjuk azt, hogy túl modernek vagyunk. Én azt gondolom, hogy a világgal tartani kell a tempót, ezek a megvalósult és folyamatban lévő fejlesztések nagyon fontosak. Ugyanakkor minden megmozdulásunkkal igyekszünk arra figyelni, hogy ne egy városias környezetet alakítsunk ki, de azok a feltételek, szolgáltatások lehetőleg legyenek adottak nálunk is, mint egy nagyvárosban. Ebben szerencsére partnerek a képviselő testület tagjai, a kollégák az önkormányzatnál, a lakosság és az állami pályázatoknak köszönhetően tudunk előre haladni. Szeretnénk a legmesszebbmenőkig az itt élők érdekeit szem előtt tartani.

Hozzászólás
Előző cikkÚj piac épülhet Kóspallagon
Következő cikkHajszál híján sikerült a pontszerzés a váci lányoknak az EL-ben