Új piac épülhet Kóspallagon

Gazdaságfejlesztés szempontjából kiemelt beruházásként értékeli a kóspallagi piac építését Palchi Attila, a település polgármestere. A fejlesztésre a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében 100 millió forint támogatást kapott a község.

Palchi Attila elmondta, hogy a termelői piac létrehozásával egy hatalmas lépést tesz előre Kóspallag. Mind a helyi gazdaság, mind pedig a helyi termékek elterjedése, népszerűsítése szempontjából is ez egy remek kiugrási lehetőség. A piac a település legelején kap helyet, ahol eddig mindössze egy betonplacc állt, eddig ez fogadta a községbe érkezőket. A beruházás befejezésével egy, a környezetbe, Kóspallag településképéhez illő épület is helyet kap majd a piac területén.


A polgármester kiemelte, hogy a Kék Túra, a piros túraútvonal, illetve a Mária út is a településen keresztül megy át, így sok turista megfordul a községben. Éppen ezért is fontos, hogy aki Kóspallagra érkezik, mit lát meg elsőként. Tehát a helyi gazdaságfejlesztés mellett szeretnénk, ha jó benyomást is tudnánk kelteni a Kóspallagra látogatókban – fogalmazott.


Hozzátette: ami viszont elsősorban a helyieknek fontos, az a falugondnoki szolgálat. A Magyar Falu Programnak köszönhetően egy falubuszt vásárolhattunk, mintegy 15 millió forint támogatásból. El tudtunk így indítani egy falugondnoki hálózatot, amely szerintem a helyieknek, az itt élőknek egy nagy segítség. Az idősektől kezdve a fiatalokon át bárki igénybe veheti, természetesen a falugondnokkal együtt. Az egészségügyi ellátó szolgálatunk így ki tudott bővülni, hiszen bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy a falugondnoki szolgálat segítségével elmenjen vérvételre, kórházba, különböző szűrővizsgálatokra, amit esetleg helyben nem tud megoldani. Azt gondolom, hogy ezek az igazán fontos fejlesztések egy kistelepülés életében – fogalmazott.


A polgármester ismertette, hogy a település útjai kiemelkedően jó állapotban vannak, hiszen az összes önkormányzati út felújítása Kóspallagon megvalósult.


Ezen kívül a településen befejeződött az óvoda felújítása és az óvoda udvarra új játékok érkeztek. Emellett energetikai támogatásból megújult az iskola, a művelődési ház és az egészségház külseje is. Egyházi támogatások is érkeztek mind a közösségi tér, mind pedig a templom felújítására. Sportpark kialakítására szintén kapott támogatásokat Kóspallag, úgy mint orvosi eszköz beszerzésre is.

A rászorulók többször is kaptak tűzifa támogatást, civil és egyházi programok is kormányzati támogatásban részesültek, de arra is jutott pályázati forrás, hogy a település környéki illegális hulladéklerakókat felszámolják.

Hozzászólás
Előző cikkTöbb mint tízmilliárd forint állami támogatás érkezett Kismarosra az elmúlt években
Következő cikkAz egészségház fejlesztésével 20 éves álma vált valóra Szokolyának