A távoli sarkkörről érkezett madarat fotóztak Vácon

Egy jeges búvárt kaptak lencsevégre Vác déli részén, az Égető-sziget közelében, a Dunán. A hazánkban ritkán előforduló madár többnyire Észak-Amerikában és Grönlandon költ, Magyarországon az előfordulásának száma nem éri el a harmincat.

„Először november 27-én pillantottam meg Vác déli részén, az Égető-sziget közelében a Dunán egy jeges búvárt. Később több madarász társamnak is sikerült megfigyelni a ritka madarat. A távoli sarkkörről érkezett madár jól érzi magát nálunk, a november 30-i megfigyelésekor is a helyszínen tartózkodott” – írja beszámolójában Dénes János a Börzsöny Természet és- Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának oldalán.


A jeges búvár ( Gavia immer ) Észak-Amerika tajga övezetének tavain, valamint Grönlandon és Izlandon is költ. Télen megfigyelhetők a Norvég tenger partok közelében, az Északi-, és Keleti-tengeren. Hazánkban igen ritka téli vendég. A 20. században mindössze 5-6 megfigyelése volt, a mai napig a hazai előfordulások száma nem éri el a harmincat.

Forrás és fotó: Dénes János

Hozzászólás
Előző cikkRavatalozót szenteltek Csőváron
Következő cikkAz önkormányzat karácsonyi csomagjába kerülnek Kisnémediben a szakkörön sütött mézeskalácsok