A Virágvasárnapi böjti karikázó hagyományát elevenítette fel ma délután közel 170 leány és asszony Vácon (videó)

A Virágvasárnapi böjti karikázó hagyományát elevenítette fel ma délután Vácon a Piarista Kilátó Központ mellett elterülő füves területen 13 térségi néptáncegyüttes közel 170 leány és asszony tagjának közreműködésével.

Az időjárás is kegyes volt, hiszen éppen a karikázó végén eredt csak el az eső. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a régi hagyományra, melyet első ízben szervezett meg hagyományteremtő szándékkal Makkos Rozi Lujza a Váci Néptáncegyüttes tagja.


Az esemény fővédnöke, Imre Zsolt a Váci Polgári Fórum elnöke hangsúlyozta, hogy a karikázónak óriási jelentősége volt régen, emellett kiemelte, hogy e táncoknak is nagyon fontos hagyományőrző szerepe van.

A böjti időszak alatt tilos volt zenére táncolni, mulatni, azonban Virágvasárnapon a leányok és asszonyok összegyűltek, hogy együtt énekelve zenei kíséret nélkül táncoljanak karikázót, körtáncot és kapuzós játékokat. A karikázó jelképezte a nőiességet, a női lelkek kiteljesülését és egyben az ünnepre való felkészülést is.

Hozzászólás
Előző cikkMatkovich Ilona Fehér Zsolt pedofil tartalmú lapjának ügyéről: Ez egy teljesen más téma, mint a pedofília (videó)
Következő cikkNői kézilabda NB I – Megszorongatta a Vác a Győrt Johansson debütálásán