Imre Zsolt: A Váci Rabtemető a pártállami érában a senki földje volt, el kellett hallgatniuk, hogy ez a hely holttesteket rejt (videó)

A nemzeti emlékhelyet jelölő és a nemzeti sírkertbe sorolt sírokra emlékeztető parcellakövet avatott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Nemzeti Örökség Intézete a Váci Rabtemetőnél pénteken délelőtt.

A megemlékezésen Imre Zsolt a Váci Polgári Fórum elnöke, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje hangsúlyozta, hogy a Váci Rabtemető a pártállami érában a senki földje volt, mert el kellett hallgatniuk, hogy ez a hely holttesteket rejt. Olyan elhunyt foglyokat, akiket végtisztességet sem kaptak. 2001-ben kezdődött meg a régészeti feltárás Dr. Susa Éva igazságügyi antropológus vezetésével. ”Szolgáljon a ma felavatott két parcellakő a kommunista diktatúra által elrabolt életek örök mementójaként” – zárta beszédét.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság két évvel ezelőtti döntése alapján lett a váci, a márianosztrai és a sopronkőhidai rabtemető a Nemzeti Gyászparkkal közös Nemzeti Emlékhely.

Hozzászólás
Előző cikkA sorstársközösség ereje pótolhatatlan – Interjú az eltérő fejlődésű gyermekek szüleinek indított csoportról
Következő cikkA kommunizmus áldozataira emlékezett a váci Fidesz és a KDNP