A Helyi Építési Szabályzat tilalma ellenére épített fedett teraszt Matkovich Ilona gyermeke a kávézójához (videó)

Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) és Csereklye Károly (Vác Városért Választási Egyesület) jobboldali képviselők azt szerették volna megtudni a decemberi képviselő-testületi ülésen Matkovich Ilona polgármestertől, hogy a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) tilalma ellenére hogyan építhetett egyik gyermeke két évvel ezelőtt fedett teraszt a Duna-parti korzón lévő kávézója elé.

„Mindig úgy járunk el, ahogy szabályszerű. Hatósági ügyekről nem beszélünk nyilvános ülésen” – reagált Matkovich Ilona a város legutóbbi képviselő- testületi ülésén, hogy miért csak írásban kapnak választ egy kérdésre a jobboldali ellenzék képviselői.

Mokánszky Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az ülés keretében tárgyalt előterjesztésben is szerepel, hogy a HÉSZ szerint nem lehet a Duna-parti sétányok előterében építményt létesíteni: „Feketén-fehéren önök írták ide le, hogy a HÉSZ nem teszi lehetővé a Duna-partisétányok előterében építmény létesítését. Ha nem teszi lehetővé a HÉSZ, akkor hogy épülhetett meg két éve a Lujza és Koriandernél az az építmény, az az üvegkalitka ketrec?” – tette fel a kérdést Mokánszky Zoltán jobboldali képviselő.

Matkovich Ilona polgármester a folyamatban lévő hatósági eljárásra hivatkozva tagadta meg az azonnali választ a testületi ülésen

Mint ismert, az építésfelügyeleti hatóság eljárást indított Matkovich Ilona gyermekének kávézója, a Lujza és Koriander fedett terasza miatt, miután a Helyi Építési Szabályzatban szerepelt, hogy a Duna-parti sétányokon az előkertben nem lehet pavilont, építményt, kiegészítő építményt elhelyezni, azonban a polgármester egyik gyermeke ezt mégis megtette.

Továbbá a településkép védelméről szóló rendeletben az is szerepel, hogy a polgármesternek nyomonkövetési kötelezettsége van és amennyiben az engedélyezett tervtől eltérő végrehajtást tapasztal, a településképi követelmények teljesítése érdekében – hivatalból vagy kérelemre – kötelezési eljárást folytat le. Matkovich Ilona ezt hivatal körében elmulasztotta megtenni. Matkovich Ilona gyerekének nem kell elbontania a szabálytalanul felhúzott teraszt.

Szeret kivételezni gyermekeivel Matkovich Ilona – kérésére a fiának a füvet vágatta le a a Váci Városfejlesztő Kft.

Nem ez az egyetlen eset, hogy Matkovich Ilona kivételez a gyermekeivel. Az országos botrányt kavart Kőhíd utcai építkezésnél ugyanis, mint ismert a fia telkén vágatta le a füvet a Váci Városfejlesztő Kft. munkatársaival. „Mert megkértük, ez ilyen egyszerű” – indokolta tavaly novemberben a lakosok felháborodására Matkovich.

Lakos: Az önkormányzat nyírta ezen a területen a füvet, sőt a Vác…. hogy is hívják, akik mindenfélét csinálnak a városban? Ők újították fel a padokat és kirakták a heti beszámolójukban.

Matkovich Ilona: Igen, mert mi megkértük őket, hogy csinálják meg, ez ilyen egyszerű.

Lakos: De, ha magánterület?

Matkovich Ilona: Magánterület volt, de mi megkértük, hogy csinálják meg, ennyi történt.

Lakos: A garázssor mögötti területet miért nem csinálták meg? Többször kerestem meg a hivatalt, hogy legyenek szívesek levágni a füvet, mert méteres parlagfű nő rajta.

Hozzászólás
Előző cikkPénteken kezdődik az erdei fülesbagoly telelőhelyeinek országos felmérése 
Következő cikkMásodfokú riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt a HungaroMet