Seregi György tiszteletére avattak emléktáblát Nagymaroson

Seregi György ötvös-kovács iparművész 1978-ban alapította műhelyét Nagymaroson, innentől kezdve számos köztéri alkotás kivitelezésére kérték fel országszerte. Számos díja mellett kétszer kapta meg a Pest Megye Művészetéért díjat, Nagymaros városa Pro Urbe díjjal ismerte el művészetét – emlékezett a művészre Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere.

Seregi György munkái bár országszerte láthatóak, művészete és élete szorosan a Dunakanyarhoz kötődött. Nagymaroson rendezte be műhelyét, számos alkotása áll Vác, Szob, Nagymaros vagy épp Kismaros közterein, házfalain – összegezte a művész munkásságának helyszíneit egy korábbi írásában a Mandiner.

Mint a cikk szerzője fogalmaz: a szakmai méltatásoknál és kiállításoknál azonban sokkal fontosabb, maradandóbb mindaz, amit keze munkájával megteremtett. Ha a viszontagságosan elkészült váci kálvária-kapura, a Szent Erzsébet-szoborra vagy az ’56-os emlékműre, esetleg az Orczy-kertben álló hüllő-kompozícióra gondolunk, megértjük, mi is tette olyan különlegessé művészetét. Azt, hogy miként tudta alkotásaiban légiessé, játékossá oldani a vas ridegségét, szigorát.

„Az anyag szerelmese volt, kezében a fém életre kelt, és az asszociációk mentén karcsú formákba szelídült.”

Fotó: Heinczinger Balázs

Hozzászólás
Előző cikkVonat elé feküdt egy férfi Vácon, az M2-esen száguldó autót megállító váci őrmester mentette meg
Következő cikkA kiberbűnözőkkel szembeni fellépés fontosságára hívták fel a családok figyelmét Vác főterén a rendőrök