Rétvári Bence: 1200 laptop segíti a váci diákok tanulását, Pest Vármegyében 20 ezer

Pest vármegyében 20 ezer laptopot osztanak ki, Vácon 1200-at, a sajtótájékoztatónak otthont adó Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában pedig 136-ot – közölte Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője.

A kormány azt szeretné, ha a magyar oktatás adná a legmodernebb tudást Európában, melynek része, hogy a legkorszerűbb informatikai eszközöket készségszinten tudják használni a diákok – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Vácon.

Laptop átadó sajtótájékoztató a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában: Fehér Mónika, Rétvári Bence, Magyari József

A magyar oktatás fontos lépéseket tett és tesz annak érdekében, hogy minden diák számára a legkorszerűbb érintőképernyős digitális eszközök rendelkezésre álljanak. Az államtitkár felidézte: tavaly 120 ezer laptopot osztottak ki, 55 ezer a tanárokhoz került, 65 ezer pedig a diákokhoz, az idei évben pedig 140 ezer laptopot osztanak ki a diákok között. A váci diákok ezeket a laptopokat december 15-ig kapják meg. 2024 tavaszán nyílik lehetőség újra igénylésre.

Rétvári Bence emlékeztetett arra is, hogy míg 2002 és 2010 között 70 százalékkal emelkedett a tankönyvcsomagok ára, ma minden gyereknek ingyenesen jár; a szociális gyermekétkeztetés forrásait az elmúlt évtizedben megháromszorozták és már több mint 100 milliárd forint jut erre, ez évtől pedig a rászoruló diákok számára tanszercsomagokat is kínáltak.

Vácra 1200 laptop érkezett, Pest vármegyébe 20 ezer

Most azt is biztosítják – folytatta -, hogy a legkorszerűbb eszközök minden diák rendelkezésére álljanak, és mindenki megkapja, aki igényli. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a KRÉTA rendszer segítségével jövőre is lehet még nagyon korszerű notebookokat igényelni. A KDNP-s politikus szólt arról is, hogy az iskolákban kiépítették a szélessávú internetet, 2000 iskolai feladatellátási helyen bővítették a sávszélességet, és 4000 iskolában építették ki a wifit. Létrehozták a Nemzeti Köznevelési Portált, ahol tankönyvhöz kapcsolódóan számtalan digitális tartalmat lehet elérni. A kormány arra törekszik, hogy a magyar oktatás korszerű legyen mind eszközökben, mind tartalmában – mutatott rá Rétvári Bence. Fehér Mónika, a Váci Tankerületi Központ szakmai vezetője azt hangsúlyozta, hogy ezekkel a személyes használatra kiosztott digitális eszközökkel a diákok egyenlő esélyekkel férnek hozzá azokhoz a lehetőségekhez, amelyek a digitális kompetenciák fejlődését megkövetelik a mai korban.

Magyari József, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola igazgatója azt emelte ki, hogy az informatika világa folyamatosan fejlődik, és szükség van arra, hogy az iskolák, a pedagógusok, a diákok modern eszközökkel rendelkezzenek annak érdekében, hogy a magyar gyerekek is versenyképesek legyenek.

MTI/0627

Hozzászólás
Előző cikkBeszakadt egy teherautó alatt a földút Vácott – veszélyes anyag nem került a vízbe
Következő cikkDMRV: az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű és fogyasztásra alkalmas Vácon