Inkább eltüntették Matkovichék a Bauer utcai bölcsődénél az októberi befejezést hirdető táblát, miután írtunk a botrányos ügyről

A Bauer utcai bölcsőde még mindig nincs kész, de az októberi befejezést hirdető táblát eltüntették Matkovichék, sehol sem látni az építkezés környékén.

Hűlt helye van Vácon a négy éve húzódó Bauer utcai bölcsődei beruházás októberi befejezését hirdető táblának, miután megírtuk, hogy azt hirdetik, október hónap a beruházás befejezése.

Mint a képeken is látszik, már benne járunk a novemberben, de a négy éve húzódó beruházás még mindig nem készült el, úgy, hogy az újonnan kiválasztott kivitelező ezúttal sem tudta a plakát szerint vállalt időpontra befejezni a beruházást. Noha a Denco Kft. képviselője idén júliusban az ES TV híradójának úgy nyilatkozott, tartják az ütemtervet, ősszel elkészülnek.

Írásban feltett kérdéseinkre ezúttal sem válaszolt Matkovich Ilona Vác baloldali polgármestere, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy mi az oka az ismételt csúszásnak? Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a szerződés szerinti kötbért fizeti-e már az érintett cég a városnak? Egy fővárosi kerületben ugyanis óriási botrányt okozott, hogy nem a teljes kötbért fizette meg a Denco Kft., csak egy részét kérte Soproni Tamás momentumos polgármester. Az ügyben a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a munkát elvégző vállalkozótól (Denco Kft.) a késedelme miatt 24 napi kötbért kellett volna követelni, de Soproniék csak egy nap késedelmi díjat érvényesítettek. A jogosan járó kötbér összege (37 231 248 forint) helyett így csak ennek elenyésző része (1 551 302 forint) került a hivatal kasszájába.

Az érintett cég képviselőjét is megkerestük kérdéseinkkel, azt tudakolva, hogy miért nem sikerült a meghirdetett októberi határidőre végezni? Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy jók-e a számításaink arról, hogy naponta több mint másfél millió forintba kerülhet a cégnek a csúszás? A megkötött szerződés szerint ugyanis ennyi kötbért kellene fizetnie a cégnek, ha valóban októberre vállalták a félbehagyott épület befejezését, de egyelőre nem kaptunk választ.

Ez a tábla tűnt el a kivitelezés helyszínéről.

Mint azt már korábban megírtuk, a szerződés szerint a nettó vállalkozói díj több mint 331 millió forint. A késedelmi kötbér pedig a teljes nettó vállalkozói díj fél százaléka naptári naponta, minden megkezdett naptári napra. A szerződést április 17-én írták alá. A teljesítés végső határidejének a munkaterület átadását követő 6 hónapon (180 naptári napon) belüli időszakot fogadták el. A deákvári bölcsőde négy éve húzódó botrányos ügye azért is kirívó a térségben, mert Vác 334 millió forint pályázati támogatást kapott az intézményre. A 2019-ben felállt Matkovich Ilona vezette testület azonban, további 240 millió forintot kért és kapott, de érdemi munka nem történt, alig haladt az építkezés. Matkovich Ilona a szeptemberi képviselő-testületi ülésen bejelentette, hogy ismét még további 157 millió forintot kérnek, hogy végre befejezzék ezt a beruházást. Mindeközben a térség számos, sokkal szerényebb költségvetésű településén sikerrel és időben elkészültek a bölcsődék.

A váci ügy pikantériája, hogy a Magyar Nemzet arról írt, hogy ehhez a céghez köthető a Terézvárosi Szakrendelő felújítása, melynek kapcsán számos jogsértés történt, több ügyben zajlik a vizsgálat. Terézvárosban súlyos jogsértések történtek, ennek következményeként a Közbeszerzési Hatóság harmincmillió forintos bírságot szabott ki a terézvárosi önkormányzatra – mondta a Magyar Nemzetnek Bálint György terézvárosi független önkormányzati képviselő. Most ez a cég Vácon úgy tűnik az októberre vállalt határidőt nem tudta tartani.

Ám év végén minden határidő lejár, legkésőbb december 31-ig el kell készülnie a Bauer Mihály utcai bölcsődének. Matkovich Ilona korábban arról is beszélt, hogy amennyiben nem teljesítik a pályázati feltételeket, vissza kell fizetni a kormánytól kapott támogatást.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkCsörög is szerepel a 12 település között, mely Idősbarát Önkormányzat díjat vehetett át
Következő cikkÍgy kritizálta a kormányt a zebegényi polgármester, aki megütött egy képviselőt