Befejeződött a váci szennyvíztisztító telep fejlesztése, korszerűsítése

A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós finanszírozással valósult meg a „Szennyvíztisztító telep fejlesztése Vácon” című projekt, amelynek köszönhetően 2023-ra megújult és korszerűbbé vált a korábban túlterhelt és technológiai szempontból elavult szennyvíztisztító telep.

A beruházás hozzájárult az érintett környezet megóvásához, a talajvíz szennyezettség jelentős csökkenéséhez, az ivóvízbázisok veszélyezettségének a megszüntetéséhez, valamint a környező felszíni és felszín alatti vízminőség védelméhez. A projektet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon belül, a KEHOP-2.2.2 pályázati konstrukció keretében, 4,964 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból az Építési és Közlekedési Minisztérium és a DMRV Zrt. konzorciuma valósította meg.

A Váci Szennyvíztisztító telep regionális feladatokat lát el, Csörög, Dömös, Kismaros, Kosd, Nagymaros, Őrbottyán, Pilismarót, Szendehely, Szokolya, Sződliget, Vác, Vácduka, Váchartyán, Vácrátót, Verőce, Visegrád települések csatornázott területein. A felsorolt településeken keletkező, összegyűjtött és átemelt, valamint a gödi SAMSUNG I.sz. gyáregység előkezelt ipari szennyvizét fogadja, tisztítja eleveniszapos biológiai tisztítási technológiával. Az utóbbi évtizedekben a szennyvíz minősége a lakossági szokások miatt megváltozott, így a szennyvíztisztító terhelése a szennyezőanyagok tekintetében növekedett, ezzel párhuzamosan a szennyvíztisztítással kapcsolatos követelmények szigorodtak.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán a „Szennyvíztisztító telep fejlesztése Vácon” című projekt, sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a víziközmű ágazatra. Ennek a figyelemnek az eredménye, hogy Magyarországon tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma. Arról is beszélt, hogy amíg 2010-ben háromszáznál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára tízre csökkent. Mostanra tehát szinte minden háztartásban van egészséges ivóvíz, a lakosság szennyvízkezeléssel való ellátottsága pedig több mint 83%-os – jelentette ki az államtitkár. A sajtótájékoztatón részt vett Virág László a DMRV Zrt. vezérigazgatója, Pélyi Róbert a Mészáros ás Mészáros Zrt. területi igazgatója is.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy Magyarországon jelenleg több mint 800 szennyvíztelep működik, és a települések 68%-a rendelkezik szennyvízcsatorna hálózattal. Összehasonlításképpen Romániában a csatornázottság aránya 37 százalékos, Horvátországban pedig 31 százalékos.

A telepnek teljes biológiai szervesanyag eltávolításon kívül a 28/2004 (XII. 25) KvVM rendelet szerint a telep vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott határérték szerinti nitrogén és foszforeltávolítást kell megvalósítania. Ehhez a reaktorterek és a technológiai egységek fejlesztésére volt szükség. A beruházásnak köszönhetően a szennyvíztisztító telep az előírásoknak és a derogációs kötelezettségeknek egyaránt megfelel. A korszerűsítés magába foglalta a szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztését, az előmechanikai tisztítósor gépészeti és építészeti átalakítását. Új műtárgy került kialakításra a biológiai tisztítás elvégzésére és a csatornaiszap fogadására a szükséges gépészeti berendezésekkel együtt.

A beruházás során a szennyvíztisztító telep fejlesztése és korszerűsítése mellett megvalósult az agglomeráció hálózatában található 25 db meglévő hálózati átemelő irányítástechnikai rekonstrukciója, valamint a Vác, Attila utcai egyesített rendszerű csatorna szétválasztása is. A beruházás 2022-ben pótmunkával egészült ki, a telepen működő iszapvíztelenítési vonal fejlesztése során egy iszapsűrítő és a hozzá tartozó puffer medence építése történt meg.

A Széchenyi 2020 programban európai uniós és kormányzati, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló beruházás 6 éves munkálatai során, a kormány, az európai uniós elvárások, a helyi igények és adottságok, a mérnöki gondolkodás, a szakmai precizitás, a színvonalas kivitelezés voltak szoros fókuszban – zárta sorait V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkÉletveszélyes társasházat épített Matkovich Ilona fiának cége – 3 hónapja javítják a hibákat
Következő cikkHasználatba adták Csörögben a új szociális bérlakásokat