Közel ötszázan nézték meg a Petőfi 200 produkciót Vácon

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás, Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik abban a koncertszínházi előadásban, amely eddig nyolc vidéki helyszínen, csaknem 5000 diák előtt mutatkozott már be kirobbanó sikerrel. A „Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye” díjat elnyert produkció őszi országjáró körútjának harmadik állomásaként Vácra érkezett a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság című programsorozat keretében. Az érdeklődők október 11-én láthatták az ingyenes előadást a váci sportcsarnokban.

Büszkék vagyunk történelmünkre, költőinkre, a tehetséges magyar emberekre – fogalmazott Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, a rendezvényen mondott köszöntőjében.

Mint mondta: nem eltörölni akarjuk a múltunkat és a kultúránkat, hanem élővé tenni.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy Petőfi költeményeit a világ nagyon sok nyelvére lefordították, műveinek minden generáció számára, mindig és mindenhol van üzenete. Petőfi világraszóló zseni, de ma is élnek közöttünk olyan a magyar emberek, akik világraszóló teljesítményre képesek – emelte ki.    

Rétvári Bence a diákközönséghez szólva beszélt arról is, hogy a versolvasás segít kifejezni az érzelmeket, a gondolatokat, a vers és a zenés vers segít megfogalmazni azt, amit a saját szavainkkal nem tudnánk  – fogalmazott.    

A vers segít az érzelmek felszínre hozásában, tudatosulásában. Ezért fontos az irodalom, és azért fontos a Petőfi 200 eseménysorozat, hogy „egy magyar zseni művein keresztül ezeket újra át tudjuk élni, és a saját életünkbe be tudjuk helyezni” – mondta.    

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült koncertszínházi előadás Balassagyarmat, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szolnok, Debrecen, Esztergom és Salföld után érkezett Vácra.

A sodró lendületű, modern koncertszínházi előadásgerincét a költő versei adják. Ezek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. Aurevoir (Ki vagyok én? Nem mondom meg…), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger…), Paulina (A szabadsághoz), Romengo (Ha az Isten…), 4S Street (Szeretek én), Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848), valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet…) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló egyórás színdarabban.

A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

Forrás: 0627/MTI

Hozzászólás
Előző cikkRézi-nap lesz Kismaroson
Következő cikkNagymarosra költözött Katus Attila