A közel 100 éves szobi bányába nyerhettek betekintést az érdeklődők

Az idén ismételten csatlakozott a Colas Északkő az European Minerals Day eseménysorozathoz, melynek keretében lehetőséget biztosított minden érdeklődőnek arra, hogy betekintést nyerjen egy kőbánya életébe. Az érdeklődők a Szobi Bányaüzemet járhatták körbe és megismerkedhettek a bánya közel 100 éves történetével.

Több mint 200 érdeklődő regisztrált az eseményre, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt izgatottan fedezték fel bányánkat – számoltak be a szervezők a közösségi oldalukon.

A résztvevők a program során megismerhették a bánya közel 100 éves történetét archív fényképek segítségével; a Börzsöny Múzeum segítségével korabeli, kézi bányászatnál használatos szerszámokat, eszközöket. Előadásban hallhattak a bányaművelés tudományáról és a Colas Északkő környezettudatos intézkedéseiről. Megtudhatták, hogy hogyan lesz a robbantott halmazból zúzottkő, és megismerték a kotró, batározó, dömper, fúrógép, vagy épp a homlokrakodó működését, szerepét a zúzottkő termelése során.

Mint írják: a rendezvény igazi fénypontja az volt, hogy mindenki beülhetett a hatalmas munkagépekbe. A gyermekek különösen lelkesek voltak és akadt olyan is, aki a saját játék homlokrakodóját is magával hozta.

„Az eseményen keresztül igyekeztünk növelni a bányászat társadalmi elfogadottságát és a környezetvédelmi elismertségét, valamint bemutatni a magyarországi kőbányászat gazdagságát” – fogalmaztak a szervezők.

Fotó: Colas Északkő

Hozzászólás
Előző cikkCicát mentettek a kismarosi tűzoltók
Következő cikkEddig nem látott kolostori termeket fedezhettek fel az érdeklődők Vácon