Több ezren vettek részt a Hétkápolna kegyhely Mária-búcsú hétvégéjének alkalmain

Olyanok is voltak szép számban, akik hat napon át naponta húsz-harminc kilométert gyalogoltak azért, hogy csatlakozzanak a Hétkápolna kegyhely hagyományos Mária-napi zarándoklatos búcsúi hétvégéjén résztvevő sokasághoz.

– Egy zarándokünnep is ez a mai nap, Szűz Mária szent nevének ünnepéhez kapcsolódóan, ami újból és újból megismétlődik és nem unjuk meg. Azért nem unjuk meg, mert a zarándok létünk az, amíg itt, a Földön vagyunk egy állandó valóság, hiszen minden nap felébredünk, minden nap újrakezdjük az életünket, és azt mondja a II. vatikáni zsinat az egyházról, hogy az Isten vándorló népe, zarándok népe. De közben történik valami, és ez a zarándoklatnak a lényege, vagyis hogy nem ugyanonnan indulunk és nem ugyanoda érkezünk, a lelkünkben, a szívünkben, az életünkben valami több, valami szebb kell, hogy történjen.

Hirdetés
Samsung Göd álláshirdetés

Ezért zarándokolunk és ezt kérjük, hogy az Úr adja meg nekünk, és mint zarándok társunkat, értünk imádkozó, értünk közbenjáró nagyasszonyunkat, a boldogságos Szűz Máriát kérjük, hogy kísérjen bennünket az úton, legyen velünk. Ha ő velünk van, akkor jó úton járunk mindig, így ünnepeljük ezt az alkalmat! – mondta Marton Zsolt megyéspüspök a vasárnapi főmisét bevezető köszöntőjében.

A homíliában aztán Mária és Erzsébet találkozását emelte ki a főpásztor, azt az igyekezetet, ahogyan a fiatalabb rokon az idősebbhez sietett, tudomást szerezve róla, hogy hamarosan betelnek napjai, noha korábban meddőnek tartották.

Marton Zsolt így fogalmazott: „Ennek a találkozónak a mottója Máriának ez az úgynevezett sietsége, amely az ő tevékeny szeretetét, másokért való életét, szolgálatát helyezi a középpontba. Amikor egy kegyhelyre zarándokolunk, különösen szembesülhetünk a boldogságos szűzanya hivatásával, az üdvösségtörténetben betöltött szerepével, így most a váci Hétkápolna-búcsúnkon is, amikor ugyancsak őrá tekintünk és figyelünk az evangélium üzenetére, amely Gábor angyal tolmácsolásával ezt mondja a szűznek: »Mert íme gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz«. Egy fiatal názáreti szűz, egy fiatal lány megkapja ezt a hírt, értelemszerűen meglepődik, megérinti a hír, és elfogadja a hírt, elfogadja az életet, és ettől kezdve számára legfontosabb a gyermek lesz. Igazi édesanya gondjával és szeretetével neveli fel fiát Szent József támogatásával. Napjainkban sokan vannak, akik különböző okokból félnek gyermeket vállalni. A názáreti Mária minden gyermekre vágyó, de félelemmel, bizonytalansággal teli nőnek és házaspárnak a pártfogója és égi segítője. Ő, aki valóságosan átélte az anyaságot a fogantatás pillanatától az Egyiptomba való menekülésen át egészen keresztre feszített fiának haláláig, tudja, hogy milyen érték számunkra, milyen nagy ajándék az emberi élet, milyen kincs az élet. A boldogságos Szűz Mária hatalmas pártfogónk az élet védelmében, amely az egyház hivatása. Azt mondja a mi katolikus egyházunk katekizmusa, ami a hitünknek az egyetemes összefoglalása: a gyermek ajándék, a házasság legnagyobb ajándéka egy új emberi személy. És már a Biblia első írása, a Teremtés könyve világossá teszi, hogy minden élet forrása Isten, az emberélet kiemelkedő érték, mert Isten képmását hordozza magán. Az ember élete a fogantatás pillanatától kincs, amit védeni kell.

A családok nagy pápája, Szent II. János Pál pápa korszakalkotó apostoli buzdításában, a Familaris Consortio-ban kimondja ezt, hogy az egyház mindig az élet oldalán áll és Ferenc pápa pedig megerősítve az Amoris Letitia-ban azt mondja: a férfi és a nő, az apa és az anya a teremtő Isten szeretetének a munkatársai. A mai ünnepen különösen is imádkozzunk azért, hogy a megfogant életek megszülethessenek, a párok ne féljenek a gyermekvállalástól, az egyedülálló édesanyák pedig kapjanak segítséget gyermekük felneveléséhez.”

Ribáry Zoltán

Hozzászólás
Előző cikkCsütörtökön kezdődik a Brassói utca aszfaltozása Verőcén
Következő cikkFotópályázat indul a 0627.hu-n – 100.000 forintos utazás a fődíj