Ökológiai katasztrófa – tömeges halpusztulás Őrbottyánban, a szennyezett víz a vácrátóti arborétum felé halad

Tömeges halpusztulást okozott, hogy több mint 16 ezer köbméter szennyvíz ömlött a Sződrákosi patakba Versegyházon a Búcsú téri átemelőnél miután az 1996-ban lefektetett acél szennyvíz nyomócső kilyukadt, így nem tudták továbbítani a szennyvizet a telep felé – számol be a Tavirózsa Egyesület. A szennyezett víz az őrbottyáni Százforrás-tóba jutott, a vízfolyás és a kis tó élővilága teljesen elpusztult.

A bejegyzés szerint három napig ömlött a szennyvíz a patakba. A patakban – mely a Nemzeti Ökológiai Hálózat része – a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi adatai alapján a következő védett halak élnek/éltek: vágócsík (Cobitis elongatoides), szivárványos ökle (Rhodeus sericeus), fenékjáró küllő (Gobio gobio), réti csík (Misgurnus fossilis).

Veresegyház Város Önkormányzata a szennyezés higítása érdekében vizet engedett le a veresi tavakból. A szennyvíz a Százforrás-tóból folyamatosan távozik az Őrbottyáni-tározóba, és hamarosan eléri a Vácrátóti Botanikuskert tavait is.

A vízi élővilág pusztulását okozó oxigénhiány elkerülése és a szennyezések gyorsabb biológiai lebomlása érdekében 2 db, a DMRV Zrt. által biztosított generátorral visznek be plusz levegőt (oxigént) a vízbe, ezen kívül 2 motorcsónakkal is keverik a tó vizét. A tározóban jelenleg nincs halpusztulás, de sajnos a meleg idő miatt fenn áll ennek a veszélye – írják.

A szennyvíz magas ammónium tartalma ui. mérgező ammóniagázzá alakulhat a meleg víz és a magas pH együttes fennállása esetén. E mellett a szerves anyag lebontó baktériumok és a szennyezés miatt tömegesen elszaporodó algák esti légzése rengeteg oxigént von el a vízből. A szennyvíz Coli, Streptococcus- és Salmonella tartalma egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

Szabó István Őrbottyán polgármestere a település közösségi oldalán azt írta, hogy a 2023.08.18-án Sződ -Rákos patakon kialakult szennyezés miatt a DMRV Zrt. munkatársai a további károkat megelőzendő az Őrszentmiklósi víztározón a mai nappal két nagy teljesítményű szivattyút állítottak üzembe, amely az elkövetkező pár napban folyamatosan üzemelni fog. Hozzátette, hogy az egyik szivattyú az úgynevezett szivattyúháznál, a gát közelében, a másik a Hétfánál, a befolyó közelében került felállításra.

Az ott élőktől türelmet kért, mivel a szivattyúk működése zajjal jár és zavarhatja az üdülőterület lakóit. ” kérem szíves türelmüket és megértésüket azzal kapcsolatban, hogy ezt a mindannyiunk számára fontos, egészséges környezetünk számára nélkülözhetetlen munkával járó zajterhelést legyenek kedvesek pár napig elviselni”- fogalmazott Szabó István.

Kérdéseinket elküldtük DMRV Zrt. felé, amint választ kapunk frissítjük cikkünket.

Egyebek mellett azt kérdeztük a DMRV Zrt.-től, hogy pontosan mi okozta a szennyvíz patakba kerülését? Sor kerülhet-e hasonló szennyezésre a térségben, vannak-e ehhez hasonló kritikus szakaszok, van-e tudomásuk róla? Pontosan mennyi szennyvíz jutott a patakba?
Mit tudnak tenni, hogy megelőzhető legyen a további szennyezés? Vácrátóton a Nemzeti Botanikus Kert esetében van-e lehetőség védekezésre?

GRT

Hozzászólás
Előző cikkTűzgyújtási tilalom lép életbe csütörtöktől
Következő cikkAugusztus végéig várja a jelentkezőket a Magyar Honvédség az Önkéntes Katonai Szolgálatra