Mihályi László: „Ez közös elismerés, mindannyiunknak szól!”

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Mihályi László, cukrászmester, a váci Mihályi Patisserie tulajdonosa, aki hosszabb Facebook bejegyzésben reagált, és köszönte meg a kitüntetést.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, a belügyminiszter előterjesztésére az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári tagozatát adományozta Mihályi László cukrászmesternek, a váci Mihályi Patisserie tulajdonosának a magyar cukrászat gazdag hagyományait nemzetközi trendekkel ötvöző, innovatív cukrászművészete elismeréseként, aki a közösségi oldalán fényképekkel illusztrált bejegyzésben reagált:

„Kedves Barátaim, Ismerőseim, Vendégeim!
Több mint 15 évvel, ezelőtt abban a szerencsében és megtiszteltetésben volt részem, amikor Pierre Hermé (A cukrász szakma forradalmasítója Franciaországban és világszerte, és egyben szakmai példaképem) a Francia állam legmagasabb kitüntetését vehette át, és az azt követő ünnepségen Párizsban a Hôtel de Ville-ben meghívott vendégként ott lehettem! Akkor már sokat láttam a világból és sok fantasztikus séffel dolgozhattam, de amikor egy időben egy helyen egyszerre több száz prominens séf, a cukrászat legnagyobb nemzetközi mesterei között ott voltam, az felemelő és „libabőr” érzés volt. Másrészről pedig olyan kicsinek, kevésnek szinte semminek éreztem magam. Sohasem felejtem el azt a pillanatot és érzést, amikor egy félreeső asztalnál pezsgővel a kezemben egyedül ácsorogtam és nem beszélgetett velem „senki”. Figyeltem a „felhajtást”, volt rezesbanda, a legfontosabb emberek köszöntőt mondtak, volt tortaszeletelés, pezsgő és himnusz. Azta! Mit keresek én itt? Hogy kerültem én ide? Ki vagyok én? Csak csodáltam mindent. Könnyes szemmel arra gondoltam, hogy kerültem én ide ezek közé az emberek közé? „Kis” vidéki Magyar fiú, aki már 5 évesen az első jelmezbálon is cukrásznak öltözött, akinek később cukrásztanulóként (többek között) az volt a feladata, hogy a termelő üzem területén fent a dombon a kráterben szemetet kellett égetni, majd felmenni a tetőre és a falevelet kisöpörni a csatornából, és akinek az iskolában azt tanították, hogy a tortákat édes morzsával panírozzuk körbe és zöldre kell festeni a kókuszreszeléket. …Szóval csak csodáltam a nagyokat és picit irigykedtem mindent és az járt a fejemben, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy egy Cukrászt a saját hazájában így elismerjenek?! …Majd 2008-ban megnyitottam a Mihályi Patisserie-t és azt tűztem a „zászlóra”, hogy …”Mind a Magyar közönség, mind pedig a Magyar szakma előtt szeretnénk példaértékű munkát végezni!”…

Elmondhatatlanul büszkén és egyben hálásan mondhatom el nektek, hogy a minap Augusztus 20.-a, Szent István nap az Államalapítás ünnepén átvehettem a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét!

Minden korábbi elismerésnél elmondtam és most is határozottan így gondolom, hogy ez közös elismerés, mindannyiunknak szól! Nagy részben nektek köszönhetjük, hogy nem adtuk fel, hogy a nehéz időkben is ti mindig itt vagytok, jöttök, biztattok, velünk vagytok! Értitek, amit közvetíteni szeretnénk és értékelitek, amit teszünk! A Mihályi Patisserie ezáltal nem „csak egy cukrászda” hanem értékteremtő közösség! A Mihályi Patisserie érték és mindenki, aki ide tartozik és szeretne tartozni különlegesnek, érezheti magát! ..(Amikor legutóbb megkérdezték tőlem, hogy..”Mit értek emocionális cukrászat alatt”..?) Hát mi ez ha nem az? Veletek, a közönséggel szimbiózisban élni, egymást megérteni, megbecsülni, értékelni, biztatni, tisztelni, hűségesen kitartani, egymásra számítani, együtt örülni, ez az emóció, amire egy „kétkezi”cukrász csak vágyhat!


Köszönöm mindenkinek, a családomnak, barátoknak, vendégeknek, a szakmának, a felterjesztőknek, és adományozóknak hogy figyeltek rám és értékeltek! Ne feledjétek!..és ugye tudjátok!…”Számít a különbség!”

Hozzászólás
Előző cikkAugusztus 20. – Dunakanyari és térségi kitüntetettek
Következő cikkKiss-Stefán Mónika: „Hála a családomnak, a hazámnak, de legfőképp a Jóistennek!”