Szikriszt Rita: szeretnék hozzájárulni a kis városunk fejlődéséhez

Gergely Tamás egyéni listáról megválasztott helyi önkormányzati képviselő lemondása miatt Szikriszt Rita kapta meg a megüresedett mandátumot Nagymaroson. Kiemelt feladatának érzi a nagymarosi közhangulat javítását, valamint azt, hogy a helyi problémákat a lakosság és az érintett vállalkozók meghallgatásával oldják meg.  

Gergely Tamás önkormányzati képviselő 2023. március 27. napjával lemondott képviselői megbízatásáról. A Nagymarosi Helyi Választási Bizottság a megüresedett mandátumot az egyéni listán a következő legtöbb szavazatot elért, Szikriszt Ritának (Fidesz-KDNP) adta ki. Vele beszélgettünk az előtte álló feladatokról.

Miért érezte úgy, hogy indul a 2019-es választáson, milyen céllal szeretett volna önkormányzati képviselő lenni?

Nagymaroson Fidesz tag vagyok, a helyi szervezet kért fel, hogy induljak. A megelőző években tevékenyen részt vettem városunkban a kampányokban. Sok embert ismerek, sokan elmondták a gondolataikat, az így kialakult véleményemmel hozzá szerettem volna járulni a kis városunk fejlődéséhez.

Hogyan látja, melyek a legnagyobb megoldandó feladatok Nagymaroson jelenleg?

Jelenleg városunk legnagyobb gondja a forráshiány. Fejlesztéseket csak önerőből, illetve pályázatokból tudunk megvalósítani, ami egyre szűkösebb, hiszen a város lélekszáma meghaladta az ötezer főt, így a Magyar Falu Programból kiestünk. A bevételeinket kell növelni, például a saját tulajdonú ingatlanjaink gazdaságilag jobb kihasználásával, parkolási díjakkal, idegenforgalmi adóval.  

Gergely Tamás után a következő legtöbb szavazatot Ivor Andrásné, majd Mándliné Szabó Katalin és Fekete Zsolt kapta, de egyikük sem fogadta el a mandátumot. Így volt Ön a következő a sorban. Miért döntött úgy, hogy ciklus közben elvállalja ezt a feladatot?

Kötelességemnek éreztem, hogy 647 szavazót ne hagyjak cserben. Felháborított, hogy az elmúlt években a velünk induló Heinczinger Balázs polgármesterünket méltatlanul vádolják, a helyi képviselőinket pedig rendszeresen bemocskolják a neten. Kevés településen folyik olyan lejáratás, mocskolódás, bomlasztás a Facebookon, mint Nagymaroson. Pontosan tudjuk, hogy kik ők, mindösszesen hárman vannak, de szerencsére a város többsége elhatárolódik tőlük. Folyamatos közadat kéréssel gátolják a hivatal munkáját, mérgezik a közélet levegőjét.

Hogyan látja a képviselőket és a polgármestert, mennyire együttműködőek, egyeznek-e az értékrendjeik, hasonlóan gondolkodnak-e a város jövőjét illetően? Milyen a közös munka?

A legtöbben örömmel vették csatlakozásomat és legújabban bekerült képviselőtársamat, Kurczbacher Dávidot is, de persze vannak, akik folyamatosan ágálnak, és mindenhez rosszindulattal állnak, ha nem azt gondolja valaki, amit ők. Polgármesterünk együttműködő, békére törekvő, próbálja az indulatokat tompítani. Vagyunk most többen a testületben, akikkel közösen gondolkodva egy értékrenddel egy jobb irányba terelhetjük városunk jövőjét.

Milyen tervei vannak az előttünk álló, a következő önkormányzati választásig tartó időszakra nézve? Milyen kivitelezhető fejlesztési lehetőségeket lát Nagymaroson?

Jó pár ügyet rendbe lehet tenni még a választásokig, a helyi közterület rendeletet, adórendeletet, ezeken dolgozunk képviselőtársaimmal a nagymarosi vállalkozókat meghallgatva. A helyi idegenforgalmi bevételeket is lehet még növelni egy jobb, átláthatóbb ellenőrzéssel. Nagy gond a városban az esővíz elvezetés a hegyről lefutó utcákban, keressük a megoldást. A turistaforgalommal járó káoszt rendőri jelenléttel tervezzük megoldani hétvégente. Közútjaink javításával is foglalkozni kell, de ehhez sok pénz kell, és csak pályázatokból tudunk a helyzeten javítani, évtizedes lemaradásokat nem lehet egy ciklus alatt behozni.

A legfontosabb azonban, hogy a városunk közösségét kútmérgezőként bomlasztó elemeket közömbösítsük, ne engedjük, hogy senki által meg nem választottak tematizálják a közbeszédet. Ebben szeretnék tevékenyebben részt venni, fiataloknak programokat szervezni, bevonni őket a közéletbe. Ebben számítok a jóindulatúak segítségére.

Hozzászólás
Előző cikkBővül az akkumulátor gyártáshoz kapcsolódó mérnök képzés az Óbudai Egyetem és a Samsung SDI együttműködésével
Következő cikkVízkorlátozás jöhet 15 településen, köztük Acsán is