Rétvári Bence bízik benne, hogy hivatalosan is „Európai Kulturális Útvonal” lehet a Mária Út

Az Európa Tanács „Európai Kulturális Útvonalakért” felelős vezetőivel egyeztetett Rétvári Bence arról, hogy a Mária Út bekerüljön a minősített útvonalak közé.

A térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője Facebook oldalán úgy fogalmaz: „Immár húsz éve létezik a Mária Út, évente sok tízezer ember teszi meg egy-egy szakaszát és nemcsak Magyarországon halad át, de érinti Lengyelországot, Szlovákiát , Ausztriát, Romániát, Horvátországot és Bosznia-Hercegovinát is. Sokak számára fizikai erőpróba és lelki megerősítés egyben, mindemellett kulturális élmény is. Szabó Tamás elnök úrral közösen bízunk benne, hogy hamarosan hivatalosan is „Európai Kulturális Útvonal” lesz a Mária Út.”

Térségünkön is áthalad a Mária Út, Közép-Európa, Magyarország zarándokútja

Arról korábban portálunk is beszámolt, hogy térségünkön is áthalad a Mária Út, Közép-Európa, Magyarország zarándokútja természeti és épített, valamint kulturális értékekkel övezve. A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan.

Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatók, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros vagy lovas változatban is. Az utat útjelzések és táblák jelölik, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat. A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is kialakítás alatt áll, így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve ezáltal a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket.

A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja …több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása – több mint 1400 km…A Mária Út mindezek – és még sok más – összessége A gyaloglás közben megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezik a világot. A ember felfedezi környezetét és saját magát is.

A Mária Út egy közösség. Az összetartozás tudat a Mária Út hálózatának egyik sajátossága, amely mindig is alapja volta Mária Út további fejlesztésének. Az összetartozás országok, nemzetiségek, emberek, önkormányzatok egyházi és civil szervezetek között is megtalálható a zarándoklás hídképző funkciója miatt. A Mária Út egy hálózat, mely célja a Szűz Mária tisztelet, a búcsújárás és a zarándoklás hagyományának megőrzése, terjesztése, továbbörökítése,a zarándokturizmus fejlesztése.


Hozzászólás
Előző cikkHappy Gang, MC Hawer és a Tekknő, Betty Love is koncertet ad a csővári falunapon
Következő cikkDenevérhang-vadászatra várják a bátor érdeklődőket a vácrátóti botanikus kertbe