Most megnézheti Őrbottyánban, hogyan dolgozik hazánk egyetlen olyan családja, mely harangöntéssel foglalkozik

Őrbottyánban jövő hétvégén a Harangok Napja mellett a település a városi rang megszerzésének 10. évfordulóját is ünnepli, többek között nyílt nap lesz a Harangöntödében is. Magyarország aranykoszorús harangöntő mestere, Gombos Miklós harangtörténeti előadást tart a nyílt nap keretében.

A rendezvénysorozat több helyszínen zajlik, szombaton ingyenes buszjárat közlekedik majd a településen és többek között nyílt nap lesz a Harangöntödében is. Július 15.-én, szombaton a Rákóczi Ferenc utca 134. szám alatt 9:00, 12:00, 15:00 és 18:00 órai kezdettel részt vehetnek Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester tárlatvezetésével kísért öntödei látogatáson.

Idén a Harangok Napja keretében július 15-én szombaton 15:45-kor kerül sor az ünnepi beszédekre. Latorcai Csaba államtitkár mellett Cserepka András nyugdíjas polgármester, Kmetty Károly egykori, valamint szabó István jelenlegi polgármester mond beszédet. Valamint felszólal Gyepes Lajos Kalász testvértelepülés polgármestere is. 17 órakor kerül sor a kitüntető címes átadására. Az est folyamán fellép Csonka András, a Bon-Bon, DJ DEKA. További információk a plakátokon.

Egyedülálló harangöntő dinasztia él Őrbottyánban

Mint arról korábban írtunk, Őrbottyánban él az egyetlen olyan család, mely harangöntéssel foglalkozik Magyarországon, Gomboséknál a mesterség ükapáról ükunokára száll, méghozzá az 1800-as évek végétől napjainkig, ráadásul már a jövőbe tekintő utánpótlás is készen áll átvenni a stafétabotot, illetőleg a kemencét. A dinasztia története Szlezák Lászlóval kezdődött, aki még Thuri Ferenc harangöntőnél tanulta a mesterséget unokatestvérével, Rafaellel együtt. László a budapesti Petneházi utcában 100 fős műhelyt üzemeltetett és a legtermékenyebb magyar öntő hírében állt, sőt egyik munkája a Párizsi Világkiállításon aranyérmet is szerzett – harangjai a mai napig fel-felcsendülnek. A Rákosi-korszakban a harangöntést természetszerűen megszüntették, a gyárat pedig elvették tőle. Nevelt fia, Gombos Lajos 16 éves korától az államosításig dolgozott Szlezákkal, majd az államosítást követően, illetve nevelőapja halála után Őrbottyánban épített műhelyt, és élete végéig a harangöntés volt a mindene – őt követte a „trónon” fia, Gombos Miklós.

Miklós legnagyobb munkája a Sevillai Világkiállítás Makovecz-pavilonjába készített harangjáték volt, és talán az sem mellékes, hogy még II. János Pál pápa szentelte fel munkáját. Nemcsak a belföldi, de a külföldi piacot is meghódította, melynek nyomán a Gombos név határainkon túl is ismertté vált – ráadásul egy másik családi hagyományt követve, édesapja után ő is Őrbottyán díszpolgára lett.

Képek és további információk a cikkben olvashatóak:

Hozzászólás
Előző cikkIdén is lesz Börzsöny Ring és Családi Ipolykör
Következő cikkKoncertek, vetélkedők, családi programok lesznek a hétvégén Verőcén